Friday , April 19 2024

Cei 800 de furnizori de servicii medicale din județ vor primi de la 1 august mai mulți bani decât anul trecut

Bugetul alocat anul acesta județului nostru pentru plata serviciilor medicale și a medicamentelor este cu 18% mai mare decât cel de anul trecut. Noul contract va intra în vigoare începând cu data de 1 august, pentru luna iulie fiind încheiate acte adiționale 

 
casa asigurari sanatate (1) [800x600]


Incepând de săptămâna viitore, mai exact de pe data de 4 iulie, cei aproximativ 800 de furnizori de servicii medicale din județ sunt așteptați la sediul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a depune documentația necesară încheierii noulul Contract Cadru. Aceasta se va putea depune până pe data de 8 iulie. „În conformitate cu HG nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale și a Contractului Cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, cu modificările și completările ulterioare și Ordinul MS/CNAS nr. 763/377/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2016 a HG nr. 161/2016, CAS Suceava va desfășura în luna iulie procesul de contractare a serviciilor medico-farmaceutice pe toate domeniile de asistență medicală. Pentru luna iulie, CAS a încheiat acte adiționale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale cu furnizorii care se aflau în contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Activitatea desfășurată de furnizorii de servicii medico-farmaceutice în luna iulie este reglementată de noua legislație, menționată anterior, care intră în vigoare de la data de 01 iulie 2016. În luna iulie vom organiza întâlniri de lucru cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava, Colegiului Județean al Medicilor, Asociația Medicilor de Familie, Colegiul Județean al Farmaciștilor și conducerile spitalelelor din județ, în vederea finalizării procesului de contractare”, a declarat Cristi Bleorțu, președintele CAS Suceava.
Bugetul alocat anul acesta județului nostru pentru plata serviciilor medicale și a medicamentelor este cu 18% mai mare decât cel de anul trecut. Astfel, pentru anul 2015, bugetul alocat a fost în valoare de 334 de milioane de lei, iar anul acesta suma este de 398 de milioane de lei. Cei mai mulți bani vor ajunge la unitățile spitalicești din județ, și anume 157.096.000 lei, în timp ce la medicii de familie va ajunge suma de 36.148.000. In bugetul actual este prevăzută suma de 85.767.620 lei pentru decontarea medicamentelor, iar medicii specialiști din ambulatoriul de specialitate vor primi 19.956.000 lei. Medicii stomatologi din județ care vor încheia contract cu CAS vor primi în acest an suma de 1.334.000 lei.
Pe data de 12 iulie, conducerea CAS va face publică lista dosarelor respinse de la contractare pentru ca pe 13 iulie să se poată depune eventualele contestații în acest sens.
De menționat că în perioada 4-15 iulie, specialiștii din cadrul CAS Suceava vor evalua furnizorii de servicii medicale paraclinice și de recuperare, în vederea stabilirii punctajului. Data limită de finalizare a procesului de contractare este 29 iulie.
Prin noul Contract Cadru se vor asigura mai multe servicii pentru asigurați. La acestea se adaugă un cadru de reglementare pentru gestionarea mai bună a sistemului SIUI și a cardurilor de asigurați, așa încât pacienții să nu mai fie afectați de disfuncționalități tehnice. De asemenea, se are în vedere suplimentarea valorii plăților pentru medicina de familie și tratamentul ambulator. În ceea ce privește serviciile acordate de medicii de familie, noul contract stabilește că avizele epidemiologice pentru reintrarea în colectivitate și adeverințele medicale pentru preșcolari și elevi se acordă gratuit. De asemenea, în situațiile în care asiguratul își schimă domiciliul dintr-o localitate în alta, este în arest preventiv sau execută o pedeapsă privativă de libertate, se poate transfera pe lista altui medic de familie mai devreme de o dată la șase luni, așa cum era stipulat în vechiul contract. Printre modificări, în noul Contract Cadru mai apare și extinderea perioadei de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate off-line, de la 72 de ore din momentul acordării la trei zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucrătoare sau de sărbătorile legale. A fost revizuit și sistemul de sancțiuni pentru încălcarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate și a fost impusă
limita minimă de 800 de asigurați pe lista de pacienți a medicilor de familie. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …