Friday , April 19 2024

Ce se va întâmpla în judeţul Suceava după “dezlegarea” primarilor

primar alegeri [800x600]

Conform unui proiect de Ordonanţă susţinut de vicepremierul Liviu Dragnea, primarii, şefii de Consilii Judeţene şi consilierii vor avea termen 10 zile pentru a-şi alege partidul. Intre 20 şi 30 de primari suceveni ar putea să plece de la PDL şi PNL spre PSD, dar şi spre alte partide cum ar fi PLR şi PMP, deşi în cazul acestuia din urmă nu există confirmări clare . Perla coroanei în acest “sezon al transferurilor” o reprezintă, la nivelul judeţului Suceava, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, care a lăsat să se înţeleagă că a fost contactat de toate partidele politice. “Azi nu confirm şi nici nu infirm nimic. Pot doar să vă spun că hotărârea mea finală va fi luată în funcţie de majoritatea care se va constitui în Consiliul Local Suceava, în aşa fel încât să se poată lua decizii pentru Suceava şi pentru suceveni”, a declarat, ieri, Lungu 

Zeci de primari, dar şi viceprimari şi consilieri locali şi judeţeni şi-au pregătit deja armele şi bagajele pentru scurta campanie “transferuri” ticluită de vicepremierul Liviu Dragnea şi anunţată, în premieră, vineri seară, la Suceava. Rapiditatea cu care s-au derulat lucrurile începând de sâmbătă dimineaţă când s-au trezit câţiva din Opoziţie cu anunţul proaspăt făcut de Dragnea şi până ieri când deja era clar că proiectul va fi pus azi pe masa Guvernului în vederea adoptării a fost un duş prea rece pentru câţiva politicieni, dar şi o oportunitate pentru aleşii locali care vor să nu mai fie „legaţi de glie”.
Candidaţii pentru “dezlegare” sunt, în primul rând, cei care au primit bani sau promisiuni recente de finanţare a unor proiecte din localităţile pe care le conduc. Este vorba de 25 până la 30 de primari, fără a lua în calcul viceprimari şi consilieri locali. Aceştia ar urma să treacă de la PNL şi PDL spre PSD, dar şi spre PLR – partidul clonă condus de fostul lider liberal Călin Popescu Tăriceanu.
Negocierile nu se poartă doar cu primarii în sine, acestora cerându-li-se să „pună pe masă” şi altceva decât mandatul lor: organziaţiile sau, în orice caz, un număr cât mai mare de membri ai organziaţiilor locale de partid. In vreme ce liderul PSD la nivel de judeţ, Cătălin Nechifor, spune că nu ştie nimic, alţi aleşi locali au confirmat sub rezerva anonimatului că au fost contactaţi de la PSD. Liderul PLR pe judeţul Suceava, deputatul Constantin Galan, a confirmat că sunt discuţii şi pentru organizaţiile locale, nu doar pe primari şi viceprimari.
Galan spune tot, Nechifor nu spune nimic, Cioată şi Vartic aşteaptă indicaţii de la Bucureşti
„Mai sunt două zile decisive. Este posibil ca primarii să fie contactaţi de mai multe partide şi să promită şi mie şi celui care a fost înaintea mea sau va merge după mine acelaşi lucru”, a declarat Constantin Galan. El a precizat că discuţii pe tema asta au fost în grupul PLR iar liderul Călin Popescu Tăriceanu ar fi spus despre intenţia Guvernului de a pune în aplicare, din 1 septembrie, pentru un interval de zece zile, deşi era posibilă şi varianta cu 15 zile, a unor prevederi care să înlesnească aleşilor locali posibilitatea părăsirii partidului fără a pierde mandatul. „Oamenii au dreptul să se mai gândească. Oricum, din discuţiile purtate, cred că jumătate din primarii, viceprimarii şi organizaţiile locale ale PNL vor trece de partea noastră”, a apreciat Constantin Galan.
La polul opus este varianta lui Cătălin Nechifor care, oficial, s-a delimitat de practicile de recrutare politică. „Nu am făcut niciun fel de liste de aşteptare. Ce, vedeţi coadă la mine la birou? Nu discutăm aşa. Este cât se poate de simplu: nu am discutat cu nimeni despre aşa ceva. Deocamdată nici nu avem ordononanţa şi nu vreau să discutăm pe ceva ce nu există. S-a discutat de schimbare la Consiliul Judeţean şi la Consiliul Local şi până la urmă nu s-a schimbat nimic”, a declarat Cătălin Nechifor. Intrebat cu privire la racolarea unor primari şi a unor viceprimari PNL sau PDL din localităţile care au primit finanţare ori promisiuni de finanţare guvernamentală, preşedintele PSD Suceava a spus că „nu există condiţionalitate între una şi alta”.
Ceilalţi aliaţi din arcul guvernamental, PC şi UNPR, au avut abordări diferite. In ce priveşte UNPR Suceava, Cătălina Vartic a răspuns că toate discuţiile au loc la Bucureşti şi nu a dorit să facă alte comentarii. In ce priveşte PC Suceava, deputatul Cezar Cioată a răspuns că nu a avut nicio discuţie în sensul acesta, ca preşedinte de partid şi a spus că nici nu a fost contactat de la nivel central în această privinţă. „Nu am avut nicio discuţie pe această temă cu primari. Personal, cred că foarte puţini vor pleca de la PDL. Sunt primari pedelişti până în măduva oaselor. Eu, cel puţin, am un colegiu de deputat cu mulţi primari PDL. Nu am contactat pe nimeni şi nici nu am primit vreo directivă”, a spus Cezar Cioată. In ce priveşte „primarii pedelişti până în măduva oaselor”, Cezar Cioată a făcut referire la cei din localităţile Izvoarele Sucevei, Cîrlibaba, Moldoviţa şi Iacobeni.
ACL tace şi strânge rândurile pe la şedinţe, dar nu e un secret că primarii care au fost la PSD sunt aşteptaţi înapoi în partid
Cât priveşte un alt partid care ar putea beneficia de pe urma legiferării migraţiei politice şi anume PMP, liderul judeţean Corneliu Popovici susţine că poziţia sa faţă de respectriva ordonanţă de urgenţă este una de respingere pentru că este neconstituţională şi nici nu a iniţiat discuţii cu primarii sau alţi aleşi locali. „Totuşi, uşa o vor avea deschisă în cazul în care nici în ceasul al douăzecişipatrulea nu se vor răzgândi cei de la Guvern. Oricum, nu noi, ci PSD este beneficiarul în această perioadă de precampanie. Luaţi lista localităţilor cu bani publici promişi de Dragnea şi cu microbuzele date la Suceava şi veţi vedea ce se întâmplă după ce va fi dată această ordonanţă de urgenţă”, a declarat Corneliu Popovici.
Este vorba de: Bălăceana, Bălcăuţi, Berchişeşti (PDL), Boroaia, Breaza, Brodina (indepedent), Broşteni (PNL), Buneşti (PDL), Cajvana, Calafindeşti, Cornu Luncii (PNL), Coşna, Dolhasca (PDL), Dolheşti (PDL), Dorna Arini, Dorneşti (PNL), Drăgoieşti, Drăguşeni, Fântâna Mare, Forăşti, Frasin (PDL), Fundu Moldovei (PNL), Gălăneşti, Grămeşti, Gura Humorului (PNL), Hânţeşti (PDL), Horodnic de Sus, Iaslovăţ, Ilişeşti (PDL), Liteni (PDL), Mălini (PDL), Marginea (PNL), Milişăuţi, Muşeniţa, Ostra (PNL), Panaci, Pârteştii de Jos, Poiana Stampei, Poieni Solca (PNL), Pojorâta (PDL), Putna, Râşca, Sadova (PDL), Saru Dornei (PDL), Siminicea, Stroieşti (PDL), Stulpicani, Todireşti, Vadu Moldovei, Valea Moldovei, Vama (PDL), Vatra Dornei (PDL), Vicovu de Jos (independent), Vicovu de Sus, Zvoriştea. Lor li s-ar mai adăuga şi localităţile care au primit microbuze: Putna, Dorna Candreni (PNL), Valea Moldovei, Horodnic de Sus, Râşca, Drăguşeni, Moldoviţa (PDL), Boroaia, Muşeniţa, Bălăceana, Panaci, Cacica, Poiana Stampei, Ulma (independent), Vadu Moldovei, Forăşti. Este destul de limpede că în unele cazuri, nu ar fi foarte greu pentru PSD să îşi atragă oameni de partea lor dintre primarii mai sus menţionaţi, având în vedere că unii au fost membri ai PSD şi au plecat din acest partid pentru a se înscrie la PDL în mandatul precedent. Destul de vulnerabili pot fi şi primarii indepedenţi.
Liderii judeţeni ai celor mai vulnerabile partide în cazul unei legiferări a migraţiei politice – PDL şi PNL – au evitat să facă orice comentariu. Gheorghe Flutur a spus că estimările sunt periculoase şi nu vrea să dea idei nimănui, aşa că declaraţii va face după ce va vedea ordonanţa aprobată. Stefan Băişanu a spus că preferă să aibă mai întâi o discuţie cu toţi primarii şi viceprimarii şi mai apoi va vedea dacă va ieşi sau nu cu o declaraţie pe această temă.
Tatonat de toate partidele, Lungu aşteaptă să vadă cum evoluează lucrurile în Consiliul Local Suceava
Perla coroanei în această operaţiune de racolare o reprezintă, la nivelul judeţului Suceava, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu. Ostracizat într-o anumită măsură de propriul partid – PDL, după ce a anunţat că renunţă la funcţiile de conducere, Ion Lungu păstrează suspansul în ceea ce priveşte opţiunea sa, neparticipând la o întâlnire care a avut loc, ieri, la Gura Humorului, cu primarii PNL şi PDL pe motiv că se afla la Bucureşti. „Sunt împotriva migraţiei politice şi oricum ce se întâmplă azi nu este chiar corect pentru că aleşii locali îşi pierd mandatul dacă pleacă la un alt partid iar parlamentarii nu. E ca în 2008 când preşedinţii de consilii judeţene erau aleşi din primul tur iar primarii din două. Pe de altă parte, eu ca primar am trăit un lucru pe care nu cred că alt primar l-a trăit din 1990 încoace: la un an după ce am câştigat alegerile din 2012 candidând pentru PDL, partidul practic lansează un alt candidat. Asta cu trei ani înainte de alegeri, fără a mă întreba nimeni nimic. Azi nu confirm şi nici nu infirm nimic. Pot doar să vă spun că hotărârea mea finală va fi luată în funcţie de majoritatea care se va constitui în Consiliul Local Suceava, în aşa fel încât să se poată lua decizii pentru Suceava şi pentru suceveni deoarece azi este o situaţie de blocaj. Inainte de interesele politice şi personale, trebuie pus cel al comunităţii iar cel mai important, cred eu, este pregătirea proiectelor europene pentru perioada 2014 – 2020”, ne-a declarat Ion Lungu, lăsând să se înţeleagă că a fost contactat de toate partidele politice. (Dan PRICOPE)
 
Ce prevede proiectul OUG: Primarii, şefii de Consilii Judeţene şi consilierii vor avea termen 10 zile pentru a-şi alege partidul
Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia.
„Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Primul alineat la care se referă derogarea prevede: „calitatea de consilier local sau de consilier judetean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului” prin „pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales”. Conform celui de-al doilea alineat, „calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului” ca urmare a pierderii, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”. Primarii şi preşedinţii de CJ depun declaraţia la: partidul politic sau la organizaţia minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă a unităţii/
subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.
Consilierii locali, judeţeni şi supleanţii îşi vor anunţa opţiunea politică la: partidul politic sau la organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.
Conform proiectului, cei care nu vor depune această declaraţie rămân membri ai partidului politic sau organizaţiei minorităţii naţionale, după caz, pe listele partidului care a făcut parte dintr-o alianţă politică sau alianţă electorală, dacă acesta/aceasta continuă să existe din punct de vedere legal; devin independenţi, dacă partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale, după caz, dacă acesta/aceasta nu mai există din punct de vedere legal.
Secretarii unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea opţiunii politice de către aleşii locali au obligaţia să comunice situaţia centralizatoare a aleşilor locali la instituţia prefectului.
O altă prevedere a proiectului de ordonanţă modifică Legea privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
„La art. 96, alineatul (9) din Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr. 67/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 29 martie 2004, republicată, se modifică după cum urmează: «(9) Candidaţii înscrişi în liste şi care nu au fost aleşi sunt declaraţi supleanţi în listele respective. în caz de vacanţă a mandatelor de consilieri locali/judeţeni aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacă, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice din care fac parte confirmă în scris că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv»”, se arată în proiect.
Forma actuală a alineatului prevede: „Candidaţii înscrişi în liste, care nu au fost aleşi, sunt declaraţi supleanţi în listele respective. în caz de vacanţă a mandatelor de consilieri aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacă, pâna la data validarii mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau, dupa caz, alianţele politice ori alianţele electorale pe listele cărora au candidat supleanţii confirmă în scris, sub semnătura conducerilor judeţene ale partidelor politice, respectiv ale acelor partide politice care au constituit alianţe politice sau alianţe electorale, că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv ori din unul dintre partidele politice care au constituit alianţele politice sau alianţele electorale, după caz”.
In forma modificată este eliminată orice referire la alianţele politice sau electorale în procesul de validare a poziţiilor de consilieri.
Intenţia de promovare a acestei OUG a fost anunţată în 22 asugust, la Suceava, de către vicepremierul Liviu Dragnea, care a declarat că în prezent foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi propunea ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul.
„Devine din ce în ce mai pregnantă o situaţie. Incepe să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide – PMP, PLR, ruperea USL, apariţia ACL şi au început din ce în ce mai mulţi primari să îşi exprime public susţinerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majorităţile consiliilor locale şi judeţene”, a argumentat el.
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, referindu-se la OUG, că este necesară deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie.
„Părerea mea despre acest lucru, vreau să vă spun foarte direct: cred că este necesar în primul rând să deblocăm autorităţile locale”, a precizat Ponta, arătând că în acest moment în municipiul Bucureşti, la nivelul CGMB, nu se mai iau decizii de trei luni.
Opoziţia a criticat proiectul, ameninţând inclusiv cu sesizarea Comisiei de la Veneţia. Cristian Diaconescu i-a scris preşedintelui Comisiei Europene pe acest subiect, iar ACL a sesizat ambasadele statelor UE şi pe cea a SUA. Guvernul se va intruni astăzi în şedinţă pentru a adopta proiectul de ordonanţă, care va intra în vigoare odată cu depunerea la Parlament. (Mediafax)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

2 comments

  1. Ce fac directoriii de scoli ,care au fost pusi majoritatea de pnl-ca a batut cu pumnul in masa mai tare ca pi…sd.?fug cat pot de repede pentru salvarea posturilor.

  2. ACEASTA ORDONANTA DE URGENTA ESTE BINE VENITA PT. A DA POSIBILITATEA PNL-istilor ( pe care i-am votat) SA TREACA DE PARTEA LUI TARICEANU SI SA SE DEBARASEZE DE PDL-istii LUI IOHANIS, BASESCU , BOC , BLAGA , FLUTUR SI CEILALTI MAFIOTI CARE AU VANDUT SI SARACIT TARA !!!!!
    PNL -istii ADEVARATI , ONESTI , CU RESPECT FATA DE NOI ALEGATORII NU POT SA SE ASOCIEZE CU PDL-ul CARE IN ZECE ANI DE GUVERNARE NE-AU DISTRUS SI SARACIT , LASANDU-NE FARA NICI O SPERANTA !!!!!!!!!!!!