Tuesday , March 19 2024

Ce pățește un om care nu-i senator: Femeie din Suceava, cu arsuri pe jumătate din corp, transferată cu ambulanța de la Timișoara la Viena. Familia pusă să plătească benzina și vinieta mașinii

Acum o săptămână, Mihaela Iacob, o femeie de 41 de ani, de loc din municipiul Suceava, a suferit arsuri pe mai bine de 50% din suprafața corpului în urma unei explozii într-un apartament din Timișoara. Deși în țară Ministerul Sănătății nu poate asigura tratamentul marilor arși, la 48 de ore de la explozie, când familia a solicitat la Departamentul pentru Situații de Urgență transferul Mihaelei pe calea aerului, i s-a răspuns că nu este posibil și că li se oferă transport terestru. Familia și prietenii femeii au fost nevoiți să plătească din banii lor benzina și vinieta ambulanței care a ajuns luni la prânz la Viena, după un drum de șase ore și la mai mult de 72 ore de la explozie  

Mihaela Iacob (Foto: Facebook)
Mihaela Iacob (Foto: Facebook)

Cazul Mihaelei Iacob, femeia de 41 de ani care a suferit arsuri grave pe jumătate din suprafața corpului într-o explozie produsă vinerea trecută,  într-un bloc din Timișoara, și transferată cu ambulanța după 3 zile la spitalul AKH din Viena, a făcut de la începutul acestei săptămâni înconjorul țării. Din păcate, transferului ei este exact opusul cazului senatorului Virginel Iordache, dus de urgență cu elicopterul de la Suceava cu București pentru o afecțiune care putea fi tratată și aici.

Ce nu s-a spus până acum este faptul că Mihaela Iacob este de loc din municipiul Suceava. Ea absolvit Liceul Industrial nr.2 (actualul Colegiu “Petru Mușat”) și a plecat acum mulți ani la muncă în Anglia și mai apoi în Italia. În Italia era împreună cu un frate al ei, mai mic, și acolo l-a cunoscut pe logo­dnicul ei, Gelu Groza. Cei doi plănuiau nunta în această vară și reveniseră în țară de câteva luni. Vinerea trecută se aflau la Timișoara, în apartamentul unor prieteni, la rândul lor plecați să lucreze în Marea Britanie. O scurgere de gaze a provocat explozia în urma căreia Mihaela s-a ales cu arsuri pe 50% din suprafața corpului și cu leziuni ale căilor respiratorii.

Femeia de 41 de ani a ajuns, după explozie, la Casa Austria, Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, unde i-au fost acordate primele îngrijiri necesare. Această clinică nu are însă condiții pentru a îngriji pacienții cu arsuri grave, ci doar pentru a le acorda primele îngrijiri.

Mihaela Iacob a fost operată de urgență, după care a fost dusă în salonul de Terapie Intensivă, unde mai erau 7 pacienți. Riscul de infecții este mare pentru un pacient cu arsuri grave pe 50%, în condițiile în care un astfel de pacient ar trebui complet izolat, singur în salon.

Familia Mihaelei Iacob a încercat să găsească un spital cu condiții mai bune în România și a apelat, pentru ajutor, inclusiv la Asociația Magicamp: “Vineri, la 11 seara, Magicamp a notificat Ministerul Sănătății de existența acestui caz la Timișoara. De sâmbătă dimineața, după schimbarea gărzii, am fost anunțat că pacienta a devenit netransportabilă. Duminică dimineață, când a intrat în tură noua echipă pacienta a redevenit transportabilă. În cele trei zile în care am oferit sprijin, pot trage concluzia că în Ministerul Sănătății există dezorganizare totală, că nu se cunoaște legislația și nu există proceduri”, a declarat Monica Althamer, voluntar Magicamp, pentru Libertatea.

De obținerea unui mijloc de transport pentru transfer s-a ocupat Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului de la Colectiv și membru în grupul de lucru de la Ministerului Sănătății, pentru definirea procedurilor de transfer pentru marii arși. ”După 48 de ore de la explozie, pacienta era încă în țară, motiv pentru care, în cursul zilei de duminică am încercat să iau legătura cu Raed Arafat. Acesta a avut telefonul închis, așa că l-am sunat pe adjunctul său, Călin Alexandru. «Nu avem avion, i se va oferi transport terestru», a fost răspunsul lui Alexandru”, spune Grecea. Costi, cât și logodnicul Gelu Groza s-au chinuit să afle detalii despre starea Mihaelei, însă se loveau de refuzurile medicilor, pe motiv că nici unul dintre ei nu era rudă de gradul I cu pacienta. Mihaela a ajuns la AKH Viena, luni în jurul orei 13.00, după un drum de șase ore și la mai mult de 72 ore de la explozie. Combustibilul și rovigneta ambulanței au fost plătite de prieteni, relatează Libertatea.

Contactat de jurnaliștii de la Libertatea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că “Viena este la o distanță de vreo 4 – 5 ore de Timișoara” și “nu câștigam decât o oră în plus cu avionul”. În plus, “mereu plătesc aparținătorii. Dar nu cred că sunt sume importante”, mai spune Raed Arafat.

 Ministerul Sănătății anunță că suportă toate costurile de la Viena, dar “pacienta nu avea calitatea de asigurat și nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate”

Ministerul Sănătății “a făcut toate demersurile necesare pentru ca pacienta din Timișoara care a suferit arsuri pe 50% din suprafata corpului să beneficieze de îngrijirile medicale necesare în acest caz. Menționăm că pacienta suferă și de alte afecțiuni asociate care pot genera complicații medicale”,  a precizat marți Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Instituția condusă de Sorina Pintea arată, însă, că “aparținători pacientei au declarat că pacienta s-a întors din Italia în luna decembrie a anului trecut și nu este asigurată medical nici în România, nici în Italia. Deși pacienta nu avea calitatea de asigurat și nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate, ea a fost transferată luni, 10 iunie, într-o clinică din străinătate în baza unui acord transmis de Ministerul Sănătății, în cursul zilei de duminică, prin care instituția s-a angajat că va suporta toate cheltuielile pentru îngrijirile medicale care îi vor fi acordate în această clinică.”

În ceea ce privește temporizarea transferului, Ministerul Sănătății spune că aceasta “a fost determinată de mai multe cauze. După internarea la clinica din Timișoara și evaluarea stării pacientei, medicii au decis transferul pacientei în străinătate, însă procedura prevede că este necesar acordul unei rude de gradul I pentru acest transfer. Personalul medical a facut toate demersurile pentru a obține acest acord, contactând telefonic rudele pacientei. Prima dintre rudele de gradul I contactate a refuzat transferul, iar la momentul primirii acceptului de transfer din partea celei de-a doua rude cu care medicii au luat legatura, starea pacientei s-a degradat, fapt care nu a mai permis transferul la acel moment, conform raportului întocmit de medicii care o ingrijeau.”

“În prezent se fac demersurile necesare pentru ca pe numele pacientei să fie eliberat formularul S2, care acordă dreptul de decontareal tratamentelor în străinătate pentru persoanele asigurate. Pentru a-și produce efectele, el trebuie transmis la clinica din Viena în termen de 48 de ore din momentul în care pacienta a fost preluata. Luni, Ministerul Sănătății a fost informat că au fost plătite sumele necesare pentru dobandirea calități de asigurat a pacientei”, a precizat Ministerul Sănătății într-un comuniat emis marți. (O.S.)

 

Vezi si

Înscrierile la creşă sau la grădiniţă încep pe 27 mai

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 …

One comment

  1. Daca era senator…… sau un p.c.r ceva….