Cazuri de difterie semnalate în Ucraina, în apropierea graniței cu România. Recomandările DSP Suceava pentru medicii de familie

reportersite
12/11/19 ora:8:15am

In județul Suceava nu s-au mai semnalat cazuri de difterie din anii 1980. DSP Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccinuri combinate ce oferă protecție și contra acestei boli, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a cinci doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni și 6, 14 ani  

Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Suceava a transmis recomandări medicilor de familie și unităților sanitare privind diagnosticarea corectă a pacienților, în contextul confirmării cazurilor de difterie în regiuni din Ucraina aflate în graniță cu România, a informat, luni, directorul instituției, Liliana Grădinariu.

Potrivit sursei citate, în legătură cu atenționarea de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la existența unor cazuri de difterie în Ucraina, DSPJ Suceava a fost informată de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT) pe 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la granița de nord a României.

Grădinaru a spus că, în condițiile în care acoperirea vaccinală pentru difterie, tetanos și tuse convulsivă raportată de județele de la granița cu Ucraina este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor me­dicilor de familie și unităților sanitare cu privire la necesitatea acordării unei atenții deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigații de laborator.

CNCSBT a recomandat îmbu­nătățirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanțierilor, copii și ado­­les­cenți, nevaccinați sau vaccinați incomplet. Grădinariu a menționat că, în acest context epidemiologic, la nivel național și județean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980.

Difteria este o boală contagioasă, cu evoluție gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viață, informează Agerpres. DSPJ Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccinuri combinate ce oferă protecție și contra acestei boli, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a cinci doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni și 6, 14 ani.

 

”În județul Suceava se administrează lunar peste 2.500 de doze, acoperirea vaccinală fiind de 85 și 90 %”, a mai declarat Grădinariu. t