Thursday , March 28 2024

Cauzele morții micuțului Mattias

Rezultatele preliminare ale necropsiei bebelușului mort în elicopterul SMURD  nu au scos la iveală suspiciuni de meningo-encefalită, diagnostic pentru care a primit tratament copilul în vârstă de opt luni. Aceste rezultate au evidențiat însă faptul că bebelușul avea edem cerebral, pe care radiologul sucevean care a efectuat examenul la computerul tomograf nu l-a văzut, dar și hemoragie digestivă, afecțiune care nu a fost descoperită de nici unul dintre medicii care l-au examinat. Câteva mămici îngrijorate că sistemul de sănătate nu face destul pentru supraviețuirea pruncilor au protestat ieri la Spitalul Județean . Doctorul Mihai Ardeleanu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, a arătat că s-a făcut tot ceea ce se putea face pentru salvarea vieții copilului . Acesta a precizat că medicii au aflat destul de târziu că micuțul Mattias căzuse pe scări cu câteva zile înainte de internare, iar mama sa nu l-a dus atunci la medic, cerând însă sfaturi pe facebook. In mai multe orașe din țară au fost ieri mici acțiuni de protest organizate de mămici care au aflat de felul în care a murit Mattias

 

 mattias rip

Rezultatele preliminare ale necropsiei pe care medicii din cadrul Secției de Anatomie Patologică de la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iași au efectuat-o după decesul copilului Mattias  Felix U., din Suceava, au contrazis pri­mul diagnostic, conform cărora mi­cuțul suferea de meningo-encefalită. Du­pă cum reiese și din declarațiile medicului Mihai Ardeleanu, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava, unitatea spitalicească ieșeană a transmis spitalului sucevean datele preliminare obținute de medicii legiști ieșeni în urma efectuării necropsiei. Urmează să fie efectuate și alte teste de laborator de către medicii legiști, însă datele preliminare arată că bebelușul avea un edem cerebral, dar și hemo­ragie digestivă, ceea ce se pare că i-ar fi provocat stopul cardio-respirator. In aceste rezultate preliminare nu este men­ționat diagnosticul de meningo-encefalită, pentru care a primit copilul tratament la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean. Micuțul a fost exa­minat de cel puțin trei medici, medicul de familie, medicul de la Spitalul Ră­dăuți și medicul de la Spitalul Suceava, dar nimeni nu a identificat hemoragia digestivă. Cât despre edemul cerebral pe care l-au găsit medicii legiști ieșeni, trebuie menționat faptul că micului pacient i s-a făcut un examen cu ajuto­rul computerului tomograf, dar me­di­cul radiolog Irina Nica a menționat că “aspectul este fără edem cerebral sau hemoragie cerebrală”. Rezultatele fi­na­le ale necropsiei lui Mattias vor fi fă­cute publice în următoarele trei săptă­mâni și în funcție de acestea se va decide traiectoria anchetelor începute.
Protest al unor mămici la Spitalul Județean
Sase mame însoțite de trei copii au participat ieri la o întâlnire organizată de purtătorul de cuvânt al Spitalului Ju­dețean Suceava, doctorul Mihai Arde­lea­nu, în cadrul unui protest organizat în mai multe orașe din țară, privind modul în care pruncul de 8 luni Mattias Felix U., din Vicovu de Sus, a murit în­tr-un elicopter ce îl transporta de la Suceava la Iași. Mamele și copiii veniseră la  Spitalul Județean de Urgență Su­cea­va cu intenția de a protesta față de disfuncțiie din sistemul de sănătate, reclamate de părinții bebelușului care a murit.
protest spital
Medicul Ardeleanu, explicându-le mămicilor protestatare cum a acționat Spitalul Județean în cazul micuțului Mattias
Doctorul Mihai Ardeleanu a fost luat la întrebări de mămicile nemul­țu­mite de modul în care sunt tratați nou-născuții pe toată linia – de la medicii neonatologi cei de la obstetrică-ginecologie, la medicii de familie și mai departe, la medicii de la urgențe – că lu­crurile nu funcționează cum trebuie. Ple­doaria unei mame tinere a fost con­vingătoare: “Medicul de familie își în­chide cabinetul vineri după-amiază și îl redeschide luni dimineață. Ce facem în acest timp, dacă la copii apar simptome ale unei boli?” Doctorul Mihai Ardeleanu a oferit varianta de a se apela la serviciile de urgență ale spitalelor din județ. Următoarea întrebare a fost însă: “Ce facem când ajungem cu copilul la Urgență, iar acolo ni se spune că trebuie să facem programare peste două sau trei zile?” Doctorul Ardeleanu a recunoscut că există si­tuații în care serviciile medicale pot fi depășite de situație. Punctual, el a arătat că Mattias Uraciuc, în scurta sa viață, a avut parte de cele mai bune in­vestigații și tratamente medicale ce s-ar fi putut acorda, de la medicul de familie din Vicovu de Sus, la spitalul sucevean. “Avem o fișă completă a evo­luției cazului micului Mattias. Toate datele sunt incluse în aceasta. Stim că, cu câteva zile înainte, mama lui ce­rea sfaturi pe rețele de socializare, ce trebuie să facă pentru a-și însă­nătoși copilul după ce a căzut pe scări și ava febră, iar unii sfătuitori îi recomandau o cură cu ceai de soc. Per­so­nal, nu știu ce influență ar avea ceaiul de soc asupra unei afecțiuni cerebra­le”, a spus Mihai Ardeleanu. El a adăugat că destul de târziu s-a aflat că băiețelul de opt luni a căzut pe scări de la o înălțime de aproximativ 30 de centimetri.
Vă reamintim că Poliția Vicovu de Sus a deschis un dosar de urmărire penală pentru ucidere din culpă în acest caz, în timp ce o anchetă internă este în desfășurare și la spitalul sucevean. Atât Direcția de Sănătate Publică, cât și Colegiul Medicilor Suceava au început să ancheteze circumstanțele care au dus la moartea bebelușului de opt luni. (Cristina RUSTI, Neculai ROSCA)
 
 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

2 comments

  1. Este pacat ca a murit copilul . Daca mergea mama la doctor imediat dupa ce copilul a cazut pe scara sunt convins ca alta era evolutia . Poate ca si medici au gresit , dand un diagnostic eronat . Toate aceste adunandu-se au dus la decesul copilului . Aceste greseli nu au fost facute cu intentia de a face rau copilului insa din pacate au fost fatale micutului .

  2. O alt obicei prost la romani, sa-si trateze bolile dupa ce citesc pe internet.