Tuesday , March 19 2024

Câte un caz pe săptămână – Al treilea pacient confirmat cu West Nile la Suceava 

Meningita cu virusul West Nile se extinde în Suceava – a mai fost confirmat un caz în această săptămână, după cum reiese dintr-o informare a Ministerului Sănătății. Acesta este al treilea caz din județul Suceava. Primul caz a fost confirmat la o femeie în vârstă de 70 de ani, care are o formă gravă a bolii și care a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, iar a doua pacientă a fost o femeie în vârstă de 81 de ani, care din nefericire a decedat. La nivel național au fost confirmate până acum 215 cazuri. 25 de pacienți au decedat din cauza acestei forme de meningite 

De la începutul acestei luni, în fiecare săptămână, a fost confirmat câte un caz nou de meningită cu viru­sul West Nile. Așa reiese dintr-un raport al Ministerului Sănătății, care confirmă că un alt caz a fost diagnosticat în județul nostru în ultimele șapte zile, mai exact în perioada 14-20 septembrie, acesta fiind al treilea caz de meningită cu virusul West Nile. «în ultima săptămână au fost confirmate 19 cazuri noi de meningită/meningo-encefalită cu virusul West Nile, dintre care: cinci în București, trei în județul Iași, câte două cazuri în județele Bacău, Bihor și Dolj și câte un caz în județele Caraș-Severin, Prahova, Galați, Vaslui și Suceava. Până în prezent, în sezonul 2018,  au fost înregistrate în total 215 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virusul West Nile, fiind înregistrate 25 de decese la pacienți care prezentau co-morbidități. în București au fost în­re­­gistrate șapte decese, patru în ju­de­­țul Iași, două în județul Constanța, două în județul Dolj, două în județul Olt și câte un deces în Alba, Brăila, Galați, Covasna, Dâmbovița, Sucea­va, Teleorman și Prahova», se men­ționează în comunicatul Ministerului Sănătății.

Primul caz din județul Suceava a fost confirmat la începutul lunii septembrie la o femeie în vârstă de 70 de ani, care are o formă gravă a bolii și care a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, iar a doua pacientă a fost o femeie în vârstă de 81 de ani, care din nefericire a decedat. Am­­bele paciente sunt din Dum­bră­veni.

Specialiștii în sănătate publică ai Minis­­terului Sănătății recomandă  po­pulației să ia în continuare măsu­rile necesare pentru evitarea infectării cu virusul West Nile. Printre acestea, reamintim mjloacele de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția mecanică a te­gu­­mentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.

Autoritățile publice locale suce­vene trebuie să continue măsurile de dezinsecție în localități pentru a preveni răspândirea infecției cu virusul West Nile. în județele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii s-au luat măsuri de siguranță sporită, potrivit MS. Astfel, în conformitate cu Directivele europene în domeniu, EC/33/2004 și EC/17/2006, donarea se amână în cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru in­fecția cu West Nile. Persoanele care au făcut infecția cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.

Vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban, cât și în cel rural. Condițiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor, dar și de deficiențele în aplicarea măsurilor de control și a măsurilor de protecție personală. Este de dorit ca și populația să ia măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor.

Specialiștii menționează că infecția cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar. Reprezentanții DSP Suceava recomandă populației să evite înțepăturile de țânțar purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi și utilizând substanțe chimice împotriva țânțarilor comercializate în farmacii. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Lemn fără acte în valoare de aproape 80.000 de lei, confiscat de Garda Forestieră de la doi gateriști din Brodina

În perioada 11 – 15 martie 2024, Garda Forestieră Suceava a fost efectuat un control …

One comment

  1. CE NAIBA ASTEAPTA AUTORITATILE ??? CAZUL CU NUMARUL 100??? DATI CU SOLUTIE NEBUNILOR, CA MURIM PE CAPETE…SI ASA SUNTEM PUTINI RAMASI ACASA!!!