Câștigătoarea concursului pentru un monument în memoria deportării evreilor din Bucovina în Transnistria, premiată la Sinagoga Gah din Suceava

9/11/19 ora:5:58am

Vineri, 8 noiembrie, ora 13:00, la Sinagoga Gah din Suceava, a avut loc o festivitate specială de premiere a câștigătoarei concursului de proiecte pentru un monument în memoria deportării evreilor din Bucovina în Transnistria în 1941. Concursul a fost destinat elevilor din liceele sucevene iar câștigătoarea a fost eleva Daniela Abramiuc, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, lucrarea ei intitulată „Memoria Holocaustului” întrunind cele mai multe voturi.. Oficiile de gazdă la acest frumos eveniment le-a făcut prof. Sorin Golda, președintele Comunității Evreilor din Suceava. Premiul pentru eleva Daniela Abramiuc este o vacanță de 7 zile în Israel, pentru două persoane, oferită de deputatul FCER Silviu Vexler.

Concursul a fost lansat în această primăvară pentru elevii din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a de la liceele din județul Suceava, de către deputatul Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, și de Comunitatea Evreilor din Suceava, cu sprijinul logistic al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava și cu acordul Inspectoratului școlar Județean.

Proiectul a fost inițiat de jurnalista Dana Humoreanu alături de Sorin Golda și Silviu Vexler, deputatul Fe­derației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic. De asemenea, alături de acest proiect au fost Robert Schorr, Directorul Departamentului Cultură al Federației Comunităților Evreiești din România, și membrii Comunității Evreiești din oraș. Dintre oficialitățile prezente la eveniment menționăm pe Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, precum și oaspeți ca deputatul Silviu Vexler.

Membrii juriului au fost: Silviu Vexler, deputatul Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Sorin Golda, președintele Comunității Evreilor din Suceava, Robert Schorr, directorul Departament Cultură, Artă, Media din cadrul FCER, Ion Lungu, primarul Sucevei, Gheorghe Flutur, președintele Consiliul Județean Suceava, Mirela Adomnicăi, prefectul de Suceava, Emil Ursu, directorul Muzeul Bucovinei, precum și reprezentanți ai presei locale. (D.P.)