Casa de amanet de la Siret prădată de doi escroci din Republica Moldova avea camera de supraveghere orientată spre stele

14/09/17 ora:8:21am

Aceasta este concluzia polițiștilor, care i-au aplicat patronului Viorel Serediuc o amendă de 2.000 de lei 

politieSerediuc a plătit peste 11.000 de euro pe niște gablonțuri crezând că sunt lanțuri de aur, dar nu a înregistrat tranzacția în contabilitatea firmei n când făptașii au fost prinși, patronul siretean a avut grijă să anunțe că și-a recuperat prejudiciul și că își retrage plângerea

Viorel Serediuc, patronul casei de amanet ANAVIO din orașul Siret, cel care a reclamat că la sfârșitul sătpămânii trecute a fost înșelat de doi escroci din Republica Moldova, care i-au livrat două lanțuri fără valoare ca și când ar fi fost făcute din aur, plătește acum consecințele faptei sale. Serediuc a plătit peste 11.000 de euro pe niște gablonțuri dar nu a înre­gistrat tranzacția în contabilitatea firmei.  Când făptașii au fost prinși, patronul siretean a avut grijă să anunțe că și-a recuperat prejudiciul și ca atare își retrage plângerea. Totuși, ca urmare a faptei comise la casa de amanet aparținând S.C. ANAVIO S.R.L. din orașul Siret, o echipă formată din ofițeri specialiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Suceava a efectuat un control la societatea în cauză cu privire la respectarea cerințelor minimale de securitate pe linia pazei obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecției persoanelor.

Cu această ocazie s-a constatat că punctul de lucru este asigurat cu sistem tehnic de alarmare la efracție, televiziune cu circuit închis și control acces, instalat din 19.12.2008. În conformitate cu prevederile art.68 din anexa la H.G. 301/2012, cu modificările și completările ulterioare, obiectul de activitate al societății impunea existența unui proiect tehnic actualizat, coroborat cu analiza de risc și  avizat de Poliție.

Numai că, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că sistemul de securitate are o poziție nefirească din punct de vedere tehnic pentru a asigura o funcționare în parametri normali (poziție de montaj verticală – fapt nepermis de unitatea de stocare HDD). Pe românește, camera de luat vederi care trebuia să garanteze securitatea imobilului în care funcționa casa de amanet era îndreptată către cer, temerea patronului venind mai degrabă de la o posibilă descindere a unor spărgători veniți dinspre stele decât să fie mai vigilent cu escrocii tereștri.

Totodată, s-a constatat că sistemul tehnic de alarmare împotriva efracției nu era întreținut și menținut în stare de funcționare în baza unui contract de mentenanță încheiat cu o societate licențiată în domeniu, astfel că s-a luat măsura aplicării unei sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.000 lei.

Reamintim că săptămâna trecută, patronul siretean Viorel Serediuc a reclamat la poliție că doi indivizi l-au înșelat, vânzându-i două lanțuri groase, poleite cu aur ca și când ar fi fost din aur, el plătind pentru acestea circa 11.000 de euro. Pe urmele celor doi escroci au plecat polițiștii suceveni, care au aflat că aceștia sunt cetățeni moldoveni, dar intraseră în România cu acte de identitate ucrainene. Au fost prinși când încercau să iasă din țară spre Ungaria, la vama Petia, din județul Bihor și aduși la Suceava, reținuți pentru 24 de ore, cu perspectiva de a fi plasați în arest preventiv. In acest interval, în care IPJ Suceava a cheltuit din bani publici 2.000 de euro pentru identificarea, prinderea și reținerea escrocilor, patronul casei de amanet din Siret, Viorel Serediuc, a anunțat că și-a recuperat prejudiciul și își retrage plângerea depusă împotriva celor doi escroci moldoveni. Ca atare, Andrei Guzum, de 34 de ani, și Vitalie State, de 35 de ani, cetățeni ai Republicii Moldova, s-au putut întoarce liniștiți acasă, lăsând în custodia polițiștilor bihoreni mașina VW Golf cu care circulau prin România în căutare de fraieri. (N.R.)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. GHITA 14/09/2017 la ora 13:55 -

    Asa-i ls noi