Monday , April 29 2024

CAS Suceava decontează fără crâcnire rețeta de 1,2 milioane de euro băgată sub nas de patronii spitalelor de îngrijiri paliative

Pentru 77 de paturi din sistemul privat de îngrijiri paliative, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava decontează 447.883 de lei lunar – aproximativ 1.200.000 de euro anual. Acești bani, aproape 1.300 euro/lună/bolnav, acoperă doar cheltuielile medicale cu bolnavii respectivi. Cheltuielile hoteliere, de masă și cazare, fiind suportate de către aparținători, care și ei plătesc lunar sume importante. In cazul unora dintre aceste spitale aparținătorii bolnavilor sau chiar angajați de acolo reclamă lipsuri dintre cele mai grave. Schema foarte bănoasă de scos bani mulți în numele unor bolnavi care se sting în câteva luni funcționează perfect de ani de zile, nederanjată vreodată de CAS sau DSP Suceava, instituțiile care ar trebui să verifice felul în care funcționează și cheltuiesc banii publici aceste spitale   

sucevita1
Centrul de Ingrijiri Paliative “Sf. Luca” din Sucevița

Îngrijirea paliativă sau terapia împotriva durerii este o ramură a medicinei care s-a dezvoltat relativ recent în Europa, iar scopul ei este să amelioreze calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, care se confruntă cu o boală grea, de cele mai multe ori incurabilă, printr-un tratament adecvat împotriva durerii și înlăturarea pe cât posibil a suferinței, asigurând o cât mai bună ­ca­li­­­­tate a vieții rămase de trăit. De cele mai multe ori, această ramură a medicinei intervine în momentul în care medicul oncolog se arată învins în fața pronosticului bolii. In ultima perioadă, acest domeniu a cunoscut și la noi o dez­voltare destul de spectaculoasă, dar, din păcate, scopul celor care adminis­trează astfel de așezăminte este acela de a se îmbogăți, nefiind foarte preocupați de respectul pentru boală și suferință.

După cum v-am relatat în numerele anterioare ale cotidianului “Obiectiv”, aceasta este rețeta perfect legală și macabră în același timp de îmbogățire a unor așa-ziși oameni de afaceri. Atât administratorii Spitalului de Ingrijiri Pa­lia­tive din Ilișești, cât și cei de la Su­­ce­­vița urmează această rețetă, pas cu pas. Vă reamintim că și cei de la Su­cevița încasează lunar peste 100.000 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru cheltuielile medicale a 20 de pacienți în fază terminală. Acești bani acoperă doar cheltuielile medicale cu bolnavii respectivi. Cheltuielile hoteliere, de masă și cazare, fiind suportate de către aparținători, care și ei plătesc lunar sume importante.

După cum reiese din baza de date a Casei de Asigurări de Sănătate Su­ceava, la nivelul județului nostru sunt 77 de paturi de îngrijire paliativă, pentru care se decontează lunar nici mai mult, nici mai puțin de 447.883 de lei, ceea ce în­seamnă că pentru cei 77 de bolnavi, administratorii acestor unități de îngrijire paliativă încasează 5.374.600 de lei pe an. La un calcul simplu, ne dăm sea­ma că se cheltuiesc într-un an aproape 1.200.000 de euro.

Se poate discuta îndelung despre cum pot justifica patronii acestor așe­zăminte cheltuirea a aproape 1.300 de euro pe lună pentru fiecare din acești oameni și așa bătuți de soartă, dar mai grav este că, majoritatea aparținătorilor re­clamă faptul că sărmanii bolnavi nici nu sunt îngrijiți cum trebuie. S-a ajuns până acolo că inclusiv actuali sau foști angajați ai acestor spitale reclamă lipsa personalului specializat, a dotărilor, facilităților sau a îngrijirilor adecvate, toate asumate de patroni, sub sem­nătură, la încheierea contractelor cu Casa de Sănătate.

Chiar dacă legislația i-a ajutat pe acești afaceriști să pună la punct o adevărată rețetă de îmbogățire, rămâne întrebarea cum pot funcționa aceste spitale în continuare și cum încheie acești afaceriști, an de an, noi contracte cu CJAS. In doar câteva zile de investigații, Obiectiv a strâns o mulțime de declarații ale angajaților sau aparți­nătorilor acestor bolnavi. Aproape în totalitate, acești oameni s-au declarați uimiți de faptul că DSP și Casa de Sănătate permit în continuare func­ționarea Spitalului de la Ilișești, spre exemplu. Pot sumele uriașe prezentate mai sus expli­ca “muțenia” absolută a acestor instituții de control? Niciodată în ultimii ani niciuna dintre aceste instituții sucevene care au me­nirea de a verifica funcționarea unor ase­menea spitale precum și modul în care sunt cheltuiți banii acordați de stat nu a comunicat publicului existența vre­unei ne­reguli în sistemul privat de îngrijiri pa­­liative. Poate e relevant pentru toți su­cevenii plătitori de contribuții la sistemul public de asigurări de sănătate faptul că la Spitalul “Sf. Luca” de la Sucevița a fost nevoie de un control trimis de la București de Casa de Asigurări de Sănătate pentru a aplica amenzi în urma neregulilor existente. La fel de relevant pentru contribuabilul sucevean  poate fi și faptul că acum 3-4 zile patronii de la Ilișești și celelalte spitale de paliație au obținut de la Casa de Asigurări Suceava înnoirea contractelor. Evident, în aceleași condiții. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …

6 comments

  1. Nu stiu de unde s-au luat aceste informatii total eronate dar va asigur eu ca in nici unul din aceste spitale private nu este vorba de neglijenta sau lipsa de interes fata de personal si in nici un caz fata de pacient.

  2. Un lucru este cert. La cabinetele medicale unele echipe de control al CAS fac exces de zel! pacat

  3. Felicitări stimată redacție pentru profesionalitatea de care dati dovada felicitări echipa Obiectiv dar mare păcat ca rămânem doar cu informatiile,cu cititul si nimeni nu efectuează nici un control institutiile nu au nici macar o vaga intentie de a trece la treabă !!! Daca au fost peste 100 de decese anul trecut procuratura nu s-a autosesizat?!ce or fi facand DNA-ul ANAF-ul?o fi Marza un dumnezeu in Suceava? Ce sa mai crezi cand politisti de la scheia se luptă cu țiganii cu infractorii cel de la bălăceana cară mortii in timpul programului de…nasul de cununie o mai fi la IPJ?

  4. Mai, sa fie!

  5. De ce va mirați ca CAS nu efectuează controale la spitalul de îngrijiri paliative?!Este normal atâta timp cât actualul director medical de la spitalul de îngrijiri paliative ilisesti doamna doctor Dana Potoroaca inainte a lucrat la CAS!!! Mai mult de atat băiatul unei angajate tot de la CAS este angajatul biroului administrativ din cadrul acestui spital de îngrijiri paliative Ilisesti si se ocupa cu transmiterea tuturor procedurilor (care sunt efectuate doar pe hartie) care sunt efectuate pe sau cu fiecare pacient in pare.Aceste instiinstituții sunt doar pentru spălare de bani pentru nimic altceva!!!

  6. Aceeasi situatie si la Clinica Nova Vita din Tirgu Mures. Probabil la fel este in toata tara. Daca acesti functionari publici de la CAS-uri ar da bani din buzunarul lor sa vezi atunci cum se urmareste la leut folosirea acestora. Dar asa punga mare a statului este deschisa si interesul este ca sa nu se verifice NIMIC.