Thursday , March 28 2024

“Caravana meseriilor”, o ofensivă pentru promovarea școlilor de meserii și colaborarea cu mediul de afaceri

“Caravana Meseriilor” are ca scop informarea elevilor de clasa a VIII-a și a părinților acestora în legătură cu posibilitatea înscrierii în clasele de învățământ dual și profesional și prezentarea avantajelor parcurgerii acestui traseu profesional. Acțiunea a început ieri, la Colegiul “Petru Mușat”. Pe lângă președintele CJ, primarul Sucevei, șeful ISJ, la eveniment a fost prezent și Werner Braun, coinițiatorul școlii profesionale germane Kronstadt din Brașov, prima școală profesională în sistem dual german din România 

O acțiune amplă de promovare a învățământului dual, respectiv a șco­lilor de meserii pliate pe ce­rin­țele pieței, a început ieri la Colegiul „Petru Mușat” cu o dezbatere pe această temă. Acțiunea se numește „Caravana Meseriilor” și vine ca urmare a demersurilor făcute de Consiliul Județean și alte instituții partenere pentru a dezvolta această formă de învățământ, după modelul german care a fost deja implementat cu succes în alte zone din țară, Brașovul fiind „reperul” Sucevei în acest caz. Facem precizarea că demersurile pe această temă au avut loc după discuții cu ambasada Germa­niei – ambasadorul Germaniei venind la Suceava și având discuții la Palatul Administrativ cu preșe­­dintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și cu mai mulți oameni de afaceri referitoare la posibile investiții, fiind abordată și problema învățământului -, precum și cu CCI Ro­mâno – Germană. „Vrem să devenim ofensivi în ce privește șco­lile de meserii”, declara Gheorghe Flutur cu o zi înaintea deschiderii „Caravanei Meseriilor”. “Caravana Meseriilor” are ca scop informarea ele­vilor de clasa a VIII-a și a pă­rin­ților acestora în legătură cu posibilitatea înscrierii în clasele de învățământ dual și profesional și prezentarea avantajelor parcurgerii acestui traseu profesional.

Au fost prezenți președintele Con­siliului Județean, Gheorghe Flu­tur, primarul Ion Lungu, șeful Inspectoratului Şcolar Județean, Gheorghe Lazăr, și adjunctul Cristian Cuciureanu, directoarea Cole­giului, Maria Teo­do­­rea­­­nu, elevi, părinți și reprezentanți ai unor agenți economici.

De menționat că primarul Ion Lungu a ajuns chiar cu câteva minute mai devreme de înce­pe­rea evenimentului, în vreme ce Gheorghe Flutur a ajuns cu o întârziere de circa zece minute – fi­ind însoțit de Werner Braun, coinițiatorul șco­lii profesionale germane Kronstadt din Brașov, prima școală profesio­nală în sistem dual german din România. Şeful ISJ Suceava a întârziat chiar mai mult.

Prezentarea modelului german de învățământ profesional dual a fost făcută de către Werner Braun, care a spus că trebuie să se realizeze un parteneriat public-privat între firme care ar trebui să se asocieze într-un ONG, pe de o parte, Pri­mă­rie și Inspectoratul Şcolar, pe de altă parte.

Avantajul la care s-a referit Wer­ner Braun este gradul de absorbție al absolvenților acestor școli pe piața muncii: 100%, ei având prio­ritate la angajare la agenții econo­mici care le-au asigurat pregătirea, tinerii putând lucra la firmele respective pe salariu chiar din anul doi de școală. Elevii primesc și bur­se lunare de 400 de lei, din care 200 de lei de la stat și 200 de lei de la firmă. Este de menționat că s-a atras atenția asupra faptului că este mai bine ca acești elevi să fie la un loc aduși, nu la diverse școli răspândite pe o arie mai mare a unui oraș, de exemplu. De asemenea, s-a pus accentul asupra stricteții respectării programului: maximum 5 absențe.

Când a dat exemplul Brașovului, a spus că acolo companiile care au venit să investească și au apelat la acest sistem de învățământ s-au asociat în Clubul Economic German, structură prin care se derulează operațiunile financiare ale școlii. De altfel, companiile sunt cele care stabilesc ce meserii se introduc în aria curriculară și câți absolvenți de clasa a opta trebuie școlarizați timp de trei ani pentru o calificare recunoscută și la nivel internațional.

Ieri, luând cuvântul la acest eveniment, Gheorghe Flutur a ținut să aprecieze efortul, precum și pre­zentarea lui Werner Braun, ară­tându-se optimist cu privire la viitorul acestui model în județul Suceava și a arătat că în municipiul Suceava funcționează două clase de învățământ dual, una la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” și cealaltă la Colegiul Tehnic „Al. Ioan Cuza”. „Bucovina a avut o tradiție în meserii, dar din păcate au dispărut și nu ne revenim. Avem nevoie de așa ceva pentru că, iată, piața se confruntă cu o criză acută de forță de muncă. Vrem să extindem acest model în județ pentru că merită”, a spus Flutur.

Primarul Ion Lungu a arătat că municipalitatea are deschidere tota­lă față de acest sistem de învă­țământ și va încuraja dezvoltarea lui. El a spus că Primăria alocă bani pentru modernizări și dotări la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” și la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară tocmai în perspectiva implementării învățământului profesional.

După prezentarea făcută, a avut loc o expoziție la care au fost pre­zentate laboratoare și ateliere, s-au organizat demonstrații practice și aplicații multimedia. (D.P.)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …