Tuesday , April 23 2024

Căldura ne va “usca” la iarnă. Ne mai și împrumutăm ca să ținem în viață sistemul centralizat

Pe 15 octombrie se decide majorarea prețului la energia termică în Suceava. Dacă proiectul de hotărâre va fi votat în Consiliul Local, de pe 9 noiembrie prețul gigacaloriei va fi de 448,05 lei, din care sucevenii vor plăti 240 de lei, restul fiind suportat de Primărie. Pentru subvenționarea energiei termice livrate populației, primarul Lungu vrea să împrumute 10 milioane de lei din Trezorerie. Statul permite primăriilor să se împrumute pentru căldura de la iarnă, dar la dobânzile băncilor comerciale, ba chiar mai mari. Si acest demers va fi supus săptămâna viitoare votului consilierilor locali

În ședința extraordinară de luni, 15 octombrie, Consiliul Local Su­cea­va se va întruni pentru a aproba noul preț de producție al gigacaloriei. Anunțul a fost făcut ieri, în conferință de presă, de primarul Ion Lungu. Dacă proiectul de ho­tă­râre va fi adoptat ca atare, atunci prețul va crește în urma solicitării societății Bioenergy, operatorul centralei termice pe gaz și biomasă, de la 116 lei la 196,51 de lei, fără TVA, la care se va adăuga și prețul de transport și distribuție (acesta nu va fi modificat). În final, prețul energiei termice va fi de 448,05 lei, numai că Ion Lungu a declarat că populația va plăti 240 de lei și după 9 noiembrie (data la care va intra în vigoare noua majorare de tarif a ener­­giei termice), diferența urmând a fi subvenționată de Primă­rie. „Prețul este pentru azi, pentru că după 1 ianuarie va fi alt preț. Azi e 448,05 lei, din care popu­la­ția va plăti 240 de lei, iar Primăria diferența. La data de 1 ianuarie 2019, când se reduce TVA cu 5%, prețul total va fi 395,33 de lei, din care 240 de lei populația și 155,35 de lei Primăria”, a spus Ion Lungu. Edilul a precizat că până atunci se fac pregătiri să fie furni­za­tă căldura, iar majorarea va intra în vigoare odată cu data de 9 no­iembrie pentru că atunci se împlinesc 5 ani de când a pornit centrala actuală pe biomasă și a fost un contract pe cinci ani cu privire la menținerea prețului de producție la 116 lei, indiferent de costurile reale.

Municipiul Suceava va împrumuta bani din Trezorerie pentru termoficare

Primăria municipiului Suceava ar putea împrumuta 10 milioane de lei din Trezorerie pentru subven­țio­narea energiei termice livrate populației. Potrivit primarului Ion Lungu, acest demers al său va fi supus votului deliberativului local sucevean în ședința extraordinară de luni, 15 octombrie. El a spus că perioada de rambursare a creditului de Trezorerie va fi de 5 ani și că vor fi rate de 500 de mii de lei. Creditul de Trezorerie are avantajul că nu necesită licitație și nici nu intră în calculul gradului de îndatorare, fiind folosit de alte munici­pii din țară pentru diverse situații urgente și importante. În opinia sa, creditul de Trezorerie pentru subvenționarea agentului termic nu va afecta bugetul local în așa fel încât să pună Primăria în dificultate. (D.P.)

Statul împrumută primăriile pentru căldura de la iarnă la dobânzile băncilor comerciale. Ba chiar mai mari

Trezoreria statului poate oferi credite administrațiilor locale la dobânzi comparabile, sau chiar mai mari în unele cazuri, decât cele practicate de băncile comerciale.

Lipsite de posibilitatea de a asigura pe perioada iernii buna funționare a sistemelor centralizate de încălzire, multe administrații locale au cerut guvernului să le acorde sume din Fondul de rezervă al guvernului.

Conform cursdeguvernare.ro, solicitările totalizează 450 milioane de lei, bani care, o spune Ministerul de Finanțe, nu există în Fondul de rezervă.

Ministerul a pregătit soluția de urgență – o ordonanță care ”dezleagă” autoritățile locale să contracteze credite de la Trezorerie.

Problema primăriilor vine din costul asociat acestui tip de credite. Împrumuturile promise de stat se vor da la o dobândă formată din media ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a Româ­niei (BNR) în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus următoarele marje:

• 1,5 puncte procentuale (pp) pentru scadențe de până la 3 ani, inclusiv;

• 2,0 pp pentru scadențe între 3 și 5 ani, inclusiv;

• 2,5 pp pentru scadențe între 5 și 10 ani, inclusiv;

• 3,0 pp pentru scadențe între 10 și 20 de ani, inclusiv.

Astfel dobânda la creditele de Trezorerie pentru primării cu scadențele între 3 și 5 ani calculate după ROBOR mediu din iulie ar fi cu 4 puncte de bază mai mari decât dobânda la creditele bancare acordate populației pentru locuință (5,38% față de 5,34%), se arată într-o analiză realizată de cursdeguvernare.ro.

Între timp dobânzile și-au reluat tendința ascendentă întreruptă sub impresia făcută de măsurile BNR și vor depăși la iarnă nivelurile ROBOR din iulie.

Iată tabloul costurilor comparate ale celor două tipuri de credite:

Faptul că rata dobânzii la creditele Trezoreriei  rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului nu va ajuta prea mult primăriile, care se vor împrumuta la scadențe de până la 5 ani.

Datele de mai sus ale BNR se referă la perioade inițiale fixe ale ratei dobânzii comparabile cu scadențele creditelor de Trerorie.

Iar perioadele mai mari de cinci ani vor include cu siguranță și ani nesiguri sau chiar de recesiuni, în care dobânzile tind să crească substanțial, în conformitate cu lipsa de flexibilitate a finanțelor publice.

Celelalte condiții de acordare a creditelor Trezoreriei sunt:

• – „perioada de rambursare este stabilită potrivit scadenței împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral;

• – limita de îndatorare: 30%.

• – termenul-limită de depunere la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice, pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale: 29 noiembrie 2018.

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …