Wednesday , April 24 2024

Căldura a umplut spitalul sucevean

canicula [800x600]

Aproape 300 de prezentări într-o singură zi la Unitatea de Primiri Urgenţe u Serviciul Judeţean de Ambulanţă a primit 170 de solicitări în 24 de ore. Direcţia de Sănătate Publică face o serie de recomandări populaţiei despre cum să se protejeze în perioadele călduroase u Ministerul Sănătăţii a solicitat DSP-ului Suceava raportări zilnice până pe data de 14 august 

Temperaturile ridicate au umplut Spitalul Judeţean Suceava, într-o singură zi fiind 297 de prezentări la Unitatea de Primiri Urgenţe. Cei mai mulţi dintre pacienţi au fost cei cu probleme cardiace şi de diabet. Din cauza numărului mic de paturi din UPU, s-a blocat oarecum acti-vitatea medicală şi implicit s-au mărit timpii de aşteptare pentru pacienţi. “Noi nu ne desfăşurăm activitatea după principiul «primul venit, primul servit» şi tocmai din acest motiv au fost şi pacienţi care au fost nevoiţi să aştepte mai mult decât de obicei pentru a fi consultaţi”, a declarat directorul medical al spitalului sucevean, doctorul Tiberius Brădăţan.
Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Suceava beneficiază de un număr de nouă paturi, dintre care doar unul este pentru urgenţe pediatrice, patru paturi sunt pentru cazurile grave ce necesită resuscitare, iar alte patru paturi sunt destinate triajului pacienţilor. “Mai sunt şase paturi în salonul pentru tratament şi mai beneficiem şi de un număr de 16 tărgi care vor fi folosite la nevoie”, a completat doctorul Tiberius Brădăţan.
Serviciul Judeţean de Ambulanţa a primit 170 de solicitări în 24 de ore, dintre care 60 au fost doar din municipiul Suceava.
Deoarece s-au anunţat temperaturi ridicate pentru următoarele zile, Ministerul Sănătăţii a solicitat printr-o adresă Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, o mo-nitorizare atentă a tutu-ror cazurilor medicale provocate de caniculă. Astfel, conducerea DSP Suceava va transmite zilnic cazurile de acest gen, cel puţin până pe data de 14 august. “Vom face raportări zilnice în ceea ce priveşte numărul persoanelor căzute în stadă, numărul de solicitări la Serviciul de Ambulanţă, procentul de creştere a numărului de soli-citări, numărul ambulanţelor mobilizate pentru intervenţie în judeţ, cât şi numărul neconformităţilor identificare şi măsurile dispuse pentru remediere”, am aflat de la inspectorul Adrian Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava.
Pentru a se evita aceste situaţii neplăcute, Direcţia de Sănătate Publică a făcut o serie de recomandări populaţiei despre cum să se protejeze în această perioadă. “Recomandăm populaţiei să evitate, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;Dacă se folosesc aparatele de aer condiţionat, trebui reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Recomandăm să se poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Trebuie consumat zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute. Nu se recomandă consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii”, a declarat Adrian Popescu. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …