Thursday , April 25 2024

Călăraşi, “colonia penitenciară” a deconcentraţilor suceveni

mogos [1280x768]

Directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoş a fost repus în funcţie după ce toate măsurile cerute împotriva sa de procurorii DNA au fost respinse de instanţă. El a fost reintegrat în sistem, pe aceeaşi funcţie, numai că, la solicitarea DNA, care a sugerat să nu fie repus pe funcţia deţinută anterior la Suceava, pentru a nu influenţa ancheta, Mogoş va fi începând cu zilele următoare, director executiv al Centrului Judeţean APIA Călăraşi.  Călăraşi este de-acum, pentru şefii de deconcentrate căzuţi în dizgraţie, un fel de colonie penitenciară, în condiţiile în care în urmă cu doi ani în judeţul din Bărăgan a fost trimis pe o funcţie similară şi fostul şef al IPJ Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ

Fostul director executiv al Centrului Judeţean APIA Suceava, Eugen Mogoş a fost reintegrat în structură începând de miercuri, în baza unei decizii transmise individual acestuia, de încetare a suspendării raporturilor de muncă. Conform aceleiaşi decizii s-a dispus reluarea activităţii lui Eugen Mogoş pe funcţia deţinută anterior. APIA Central va dispune detaşarea lui într-un alt centru judeţean, pentru a nu fi influenţată cercetarea care se desfăşoară de către procurorii DNA în dosarul privind alocarea de subvenţii necuvenite fermierilor din judeţul nostru prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, centrul sucevean. In zilele următoare, Eugen Mogoş urmează să preia funcţia de director executiv al APIA Călăraşi, un judeţ din Bărăgan, cunoscut sucevenilor în primul rând pentru că acolo, în urmă cu mai bine de doi ani a fost detaşat şi comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ,  şeful IPJ Suceava, în fruntea IPJ Călăraşi. Todiruţ era de asemenea cercetat penal de DNA la acea vreme, pentru cumpărarea la suprapreţ a clădirii de pe strada Universităţii, fostul corp administrativ al defunctei societăţi de tricotaje Zimbru, care a devenit sediu al poliţiei municipale Suceava. Ajuns în Călăraşi, comisarul şef Todiruţ a reuşit să ţină câteva luni bune prima pagină a ziarelor locale şi, prin corespondenţă şi a publicaţiilor din judeţul de baştină prin măsurile ce le-a luat, reuşind, în foarte scurt timp, să umple cu infractori arestul Poliţiei Călăraşi în celulele căruia începuseră a creşte muşchii de când nu mai fuseseră ocupate. Acest exemplu de profesionalism nu i-a împiedicat însă pe procurorii DNA suceven să îl trimită în judecată, un an ma târziu, pe şeful IPJ Suceava şi IPJ Călăraşi, în dosarul mai înainte amintit.
Revenind la Eugen Mogoş, se ştie că împotriva acestuia s-a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, în dosarul privind decontări ilegale de circa 5 milioane de lei pentru suprafaţa deţinută şi lucrată ori pentru numărul de animale crescute de fermierii sucveveni. Delia Moldoveanu, fosta directoare adjunctă a APIA Suceava şi Dorel Gheorghe Benu, fostul director al APIA central, sunt consideraţi principalii vinovaţi.
De reţinut că în data de 26.06 a.c., după suita de reţineri efectuate de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA la începutul  lunii trecute, în dosarul vizând fraudarea fondurilor europene prin intermediul APIA Suceava, cu complicitatea celor de la APIA Central,  singurele măsuri restrictive rămase în vigoare au fost pentru câţiva inculpaţi  controlul judiciar, cu interdicţie de a părăsi ţara.  Ultimele contestaţii împotriva măsurilor luate împotriva celor implicaţi în dosar, formulate de Stela Tănase,  Elena Boboriţă şi Adriana Chirea, de la APIA Bucureşti, au fost admise de Curtea de Apel Suceava care a  ridicat controlul judiciar dispus asupra lor prin hotărârea anterioară a tribunalului judeţean. Nicoletei Cheler, funcţionară la la APIA Suceava i-a fost respinsă însă contestaţia,  la fel ca şefei ei, Delia Moldoveanu, fosta directoare adjunctă a APIA Suceava, a colegelor Lya Chiriac, şi Ionela Melania Blănaru. Cu interdicţie de a părăsi ţara a rămas şi medicul veterinar din Horodnicu de Sus Neculai Toma, proprietarul de asociaţie de creştere a animalelor din Câmpulung, Ioan Piticari, medicul ve-terinar Lucian Ciobanu de la DSVSA, fostul primar de Câmpulung Constantin Gabriel Serban, dar şi ex-directorul general al APIA Bucureşti, Gheorghe Benu. Eugen Mogoş, ex- directorul executiv al APIA Suceava a ieşit de asemenea din rândul celor împotriva cărora s-a păstrat o măsură judiciară cuprinsă în codul de procedură penală pe parcursul cercetării efectuate de DNA.
Dosarul APIA, pe scurt
In dosarul instrumentat de DNA Suceava s-a notat în sarcina Deliei Moldoveanu ca infracţiuni acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei,  “abuz în serviciu contra intereselor publice, în timp ce fostul director general APIA, Gheorghe Dorel Benu este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Procurorii anticorupţie au apreciat că  Delia Moldovanu, împreună cu mai mulţi complici – funcţionari pu-blici din instituţia unde lucrează, alţi funcţionari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari şi apropiaţi, au pus la cale o strategie prin care parohii şi mănăstiri, entităţi deţinătoare de teren agricol ori de animale dar şi alţi fermieri, au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvenţiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafaţa de teren exploatată agricol. Valoarea pre-judiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de plăţi de la Suceava depăşeşte 5 milioane de lei ( circa 1,2 milioane de euro). Pentru Eugen Mogoş, director executiv al APIA – Centrul Judeţean Suceava, ar fi rezultat, conform unui comunicat DNA redactat luna trecută,  suspiciunea că acesta a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
In dosar mai sunt inculpaţi  Lya Chiriac, fost şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA  Suceava, pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice şi dare de mită; Ionela Melania Blanariu, consilier în cadrul APIA  Suceava, pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice; Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, pentru aceleaşi infracţiuni. Gabriel Constantin Serban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, este inculpat pentru infracţiunile de complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice.(Neculai ROSCA)
 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …