Friday , March 29 2024

Caii sacrificaţi ilegal în cazul de la Fântânele reprezintă un sfert din cei tăiaţi legal, anul trecut, în tot judeţul

Resturi cai fantanele (2)

Datele au fost centralizate de Direcţia Sanitar Veterinară pe baza certificatelor de transfer emise de medicii veterinari şi au fost comunicate la Prefectură, ulterior la Poliţie. Prefectul a precizat că este posbil ca numărul avansat de cei de la DSVSA să nu fie cel real şi, după modelul verificărilor încrucişate, a cerut date şi de la registrele agricole ale localităţilor din judeţ pentru a face o comparaţie şi Poliţia să continue cercetările. Deocamdată, la niciunul din cele zece abatoare verificate la nivel de judeţ nu au fost depistate nereguli, care să fie puse în legătură cu cazul de la Fântânele

Anul trecut, în judeţul Suceava, s-au înregistrat 886 de certificate sanitar – veterinare privind transferul de cabaline. Cea mai mare parte a certificatelor s-au dat pentru animalele care urmau a fi duse la abator, iar restul pentru comercializarea în pieţe şi oboare sau pentru exploatare. Datele provin dintr-o centralizare a celor de la Direcţia Sanitar Veterinară şi au fost solicitate de Instituţia Prefectului pentru a fi utilizate de Poliţie în cercetarea penală cu privire la caii sacrificaţi ilegal şi ale căror copite au fost aruncate în râul Siret, fiind ulterior găsite pe raza comunei Fântânele. Certificatele au fost eliberate de medicii veterinari de liberă practică.
„Pentru a veni în cercetării anchetei penale demarate de către Inspectoratul de Poliţie, administrativ am identificat că la nivelul anului 2013 s-au eliberat, în judeţul Suceava, un număr de 886 de certificate sanitare – veterinare pentru transfer de cabaline, din care 712 au fost emise pentru abatorizare, 27 pentru exploataţie şi 147 pentru comercializare în câmpuri şi pieţe. Aceste date au fost înaintate Inspectoratului de Poliţie. Cercetările continuă cu privire la sacrificarea celor peste două sute de cabaline”, a explicat prefectul Florin Sinescu. In ce priveşte destinaţia finală a cailor comercializaţi pe pieţe şi târguri, prefectul a spus că aceasta nu mai este cunoscută autorităţilor.
Potrivit prefectului, în afara copitelor nu au mai fost identificate şi alte părţi din corpurile cailor sacrificaţi ilegal şi care nu sunt destinate consumului uman. „Urmează să vedem unde vor apărea, probabil tot în albia râului Siret, şi celelalte elemente care nu sunt destinate consumului uman şi care ar fi trebuit să fie incinerate şi în primul rând am în vedere capetele cabalinelor”, a mai spus Florin Sinescu.
Conform celor explicate de reprezentantul Guvernului în teritoriu, cele zece abatoare care funcţionează la nivelul judeţului Suceava au fost verificate de către cei de la DSV şi nu s-au identificat nereguli care să poată fi puse în legătură cu cazul de la Fântânele. „Din cele zece abatoare verificate, unul are autorizaţie pentru abatorizarea cabalinelor, celelalte fiind pentru vită, porc şi pasăre. Nu au fost identificate din punct de vedere sanitar – veterinar elemente care să conducă la faptul că au sacrificat şi alte animale, peste cele prevăzute în autorizaţie. In continuare, punem la dispoziţia Poliţiei toate datele pe care le avem, astfel încât să fie finalizat dosarul”, a declarat Florin Sinescu.
Practic, nu a fost identificat până acum niciun abator de pe raza judeţului Suceava ca fiind responsabil pentru sacrificarea cailor şi aruncarea copitelor în râul Siret. „Abatorul de la Nicşani (singurul din judeţ autorizat pentru tranşarea cailor – n.r.) se închide pe tot ce au abatorizat, comercializat şi incinerat”, a mai spus prefectul Florin Sinescu.
Un alt aspect luat în calcul de cei care fac cercetări în cazul de la Fântânele este şi numărul de cai furaţi, anul trecut, la nivelul judeţului Suceava. Conform datelor prefectului, ar fi vorba de 26 de cazuri de furturi de cabaline, 12 fiind rezolvate în sensul recuperării animalelor.
Prefectul a precizat că nu se pot desprinde concluzii finale în acest caz. El a explicat că datele care provin de la DSVSA vor fi confruntate cu cele pe care primăriile din judeţ le vor comunica Prefecturii, luni. „Cele 886 de certificate au fost emise pentru că aşa au solicitat cetăţenii, dar este posibil ca unele cabaline să fie înstrăinate fără a mai fi solicitate certificate sanitar – veterinare, iar asta se poate determina după verificări la registrul agricol”, a declarat prefectul. El a explicat că, în acest sens, a solicitat primăriilor din judeţ ca să comunice datele la Prefectură, sperând ca până luni la amiază să fie o centralizare a datelor. Acestea vor fi comunicate, ulterior, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …