Friday , April 19 2024

Buzoienii cu lipici la pesediștii suceveni au primit de la Primăria Fălticeni 321.000 lei pentru datul cu părerea și închirierea de xerox-uri

Peste 3 miliarde de lei vechi (321.160 RON) au plătit în ultimii ani fălticenenii, din bugetul public, către SC PDE Strategii și Investiții SRL Buzău pentru “servicii de consultanță în dezvoltare”, “strategie locală privind accelerarea dezvoltării serviciilor comunitare de utilități publice”, pixuri și agende. Cel mai “interesant” contract poate fi considerat cel prin care primarul Fălticeniului, Cătălin Coman a dat în 2014 firmei buzoiene 134.000 lei pentru “închiriere copiatoare”. Așa după cum OBIECTIV a scris luni, buzoienii  cu mare trecere la pesediștii suceveni au încasat și vreo 90.000 de euro de la Consiliul Județean Suceava, condus atunci de Cătălin Nechifor, pentru tipărirea unui ghid turistic total agramat, plătit în mare parte din bani europeni 

 

catalin coman
Primarul Catalin Coman
Scandalul “Ghidul turistic Buco­vina”, o publicație care a reușit să facă publicitate nu valorilor bucovinene, ci lipsei evidente de profesionalism a unor funcționari din Consiliul Județean Suceava care au mers pe mâna unui SRL buzoian cu punct de lucru în Capitală, capătă noi valențe. Scormo­nind prin arhivele publicațiilor din județ, am avut surpriza să constatăm că editorul acelui ghid despre care “Obiectiv de Suceava” a scris că avea coperțile mai subțiri decât paginile din interior, SC PDE Strategii și Investiții SRL Buzău, a fost ani întregi abonată la selecțiile de oferte ale Consiliului Județean, din vremea când acesta era condus de pesedistul Ioan Cătălin Nechifor, dar și la același gen de selecții de oferte organizate de fostul și actualul primar PSD al municipiului Fălticeni, Cătălin Coman. O structură comercială cu veleități profesionale îndoielnice a reușit, din 2014 încoace, să însușească din banii publici ai fălticenenilor sume importante pentru “vrăjeli”. Este vorba despre aceeași SC PDE Strategii și Investiții SRL Buzău, care a încasat în luna martie a anului 2014 suma de 60.000 de lei pentru un studiu denumit “Strategia Locală pri­vind Accelerarea Dezvoltării Servi­ciilor Comunitare de Utilități Publice”. Ion Creangă, școlar la Fălticeni acum 150 de ani, ar fi spus, fără răgaz: “Cumplit meșteșug de tâmpenie”. Banii fălticenenilor au ajuns însă la firma PDE din Buzău și pe alte canale. Astfel, în data de 23 mai 2014, firma subsidiară PDE Print Rent SRL Buzău a închiriat Primăriei municipiului Fălti­ceni copiatoare multifuncționale contra sumei de 134.000 de lei. Dacă mai adăugăm și faptul că aceeași firmă PDE Strategii și Investiții SRL din Buzău a oferit în baza unui contract din 21 august 2013 “servicii de consultanță în dezvoltare” Primăriei Fălticeni în va­loare de 65.000 de lei, putem face calculul și să tragem concluzia că în precedentul mandat de primar al lui Cătălin Coman la Fălticeni, potrivit publicației electronice “Ziarul de pe Net”, fălti­cenenii au plătit către firma din Buzău în total 321.160 de lei pentru datul cu părerea în ceea ce privește strategia de dezvoltare a orașului, precum și pentru un număr nedefinit de agende și pixuri. Aceasta este firma care a preluat prin selecție de ofertă realizarea ghidului turistic Bucovina. O firmă de casă a PSD, spun unii, niște oportuniști, spun alții, în mod cert neprofesioniști. La Fălticeni, un consilier local – Matei Pintilii -, a cerut acum doi ani explicații în ceea ce privește ușurința cu care administrația municipală a oferit sume de ordinul sutelor de milioane de lei vechi – zeci de mii de euro în bani europeni – pentru nimic. “Ziarul de pe Net” a preluat cauza, a făcut-o publică, zeci de fălticeneni și-au exprimat punctul de vedere, fără niciun rezultat. Au urmat alte încredințări directe  pentru alte servicii iluzorii.
strategia-de-dezvoltare-locala-15.01-2
Una dintre strategiile de dezvoltare a târgului Fălticeniului, plătite cu destulă larghețe de primarul Coman

Pe acest fond, cu experiența deja certificată de administrația social-democrată fălticeneană,  SC PDE Strategii și Investiții SRL Buzău a obținut contractul oferit de Consiliul Județean Suceava, condus atunci de social-democratul Ioan Cătălin Nechi­for, pentru editarea unui ghid turistic, introdus cumva în programul Regio – “O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru mileniul III”. S-ar fi făcut și un fel de negociere, contribuția CJ fiind de 10%, cea europeană de 90%, prețul unui volum ar fi fost de 2 euro. Tirajul comandat și achitat a fost de 40.000 de volume, ații spun că ar fi vorba despre 45.000 de volume. La aceste cifre, mai mari ori mai mici, este clar că firma din Buzău ar fi dat o bună lovitură, chiar și în condițiile în care și-ar fi făcut treaba excelent. Din păcate, publicația, cum am arătat deja și cum reluăm pre­zentarea ei cu această ocazie, se înscrie în lista scurtă a celor mai proaste materiale de prezentare turistică tipărite vreodată în România.

Gheorghe Flutur: “Dacă  sunt erori, acestea sunt  regretabile, iar cine este vinovat o să răspundă” 
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, un promotor extrem de insistent al brand-ului “Bucovina”, nu credea ieri că o asemenea catastrofă de marketing s-a putut produce în cei patru ani în care a lipsit de la cârma CJ.
“Am fost semnalat de un coleg al dumneavoastră din presă și am cerut retragerea acestor ghiduri pentru public. S-au strecurat acolo niște regretabile greșeli. Am cerut printr-o dispoziție secretarului județului să verifice dacă procedurile s-au respectat și în momentul în care voi avea mai multe informații vă voi spune despre ce este vorba. Este un ghid  a cărui valoare a fost de aproximativ 50.000 de lei, finanțarea fiind asigurată de Consiliul Județean Suceava în luna martie a acestui an”, a declarat Gheorghe Flutur
“Nu sunt de acord cu așa ceva. Chiar dacă sunt niște erori, trebuie să existe filtre și cei care dau bun de tipar trebuie să se uite de zece ori până se rezolvă aceste probleme. Mai ales că scopul unui astfel de material este să facă reclamă pozitivă, nu să râdă lumea de tine”, a spus Flutur, care a adăugat că la întâlnirea pe care a avut-o cu asociațiile de turism din Bucovina  s-au mai  ridicat astfel de probleme pornite din inițiative private, care au publicat așa-zise ghiduri turistice cu texte agramate, care conțin traduceri defectuoase și care pot provoca prejudicii uriașe.
“Am atenționat salariații care s-au ocupat de redactarea acestui ghid și când voi avea mai multe informații le voi spune. Este absolut regretabil și vă asigur că vom fi foarte atenți. Nu vreau să dau vina pe nimeni, dar cine a greșit sigur că va plăti”, a transmis președin­tele Consiliului Județean.
Gheorghe Flutur a precizat că acest ghid a fost finanțat de Consiliul Jude­țean în cadrul proiectului mare de modernizare a Muzeului Bucovinei. “Din informațiile pe care le am, aceste ghi­duri au fost plătite de Consiliul Ju­dețean Suceava”, a mai spus Gheorghe Flutur, care așteaptă o informare din partea secretarului județului, pentru a vedea despre ce este vorba. “Dacă  sunt erori, acestea sunt  regretabile și nouă ne pare rău, dar cine este vinovat o să răspundă”, a avertizat preșe­dintele Consiliului Județean Suceava, arătând că este o “învățătură de minte pentru ceea ce se va întâmpla în pe­rioada următoare”. Flutur a mai spus că ar fi trebuit să existe minimum patru ochi care să dea bunul de tipar. Aceștia nu au fost încă identificați, însă numele lor vor fi făcute publice “la momentul po­trivit”. “Așa cum ne mișcăm foarte repede pe domeniile de construcție în acest județ și pe celelalte proiecte, ne mișcăm pe toate proiectele, ca să fie bine”, a concluzionat președintele Consiliului Județean.
 Zeci de mii de euro cheltuiți degeaba pentru un ghid al Bucovinei plin de enormități
Câteva zeci de mii de euro s-au cheltuit, într-un program cu finanțare majoritar europeană, pentru editarea unei broșuri de dimensiuni mai ample, scrisă în patru limbi, cu fotografii de o relativă calitate, denumită Ghid Turistic – Bucovina.
Această publicație, tipărită în 40.000 de exemplare (unele surse spun că ar fi vorba chiar de 45.000 de cărțulii, fiecare conținând 110 pagini, inclusiv coperțile, n.r.), este, potrivit primei coperți, tipărită prin intermediul programului “Regio – inițiativă locală. Dezvoltare regională”. Pe lângă Minis­terul Dezvoltării Regio­nale și Adminis­trației Publice, sunt, potrivit copertei, parteneri la acest important proiect de promovare a Bucovinei: Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Guvernul României, Consi­liul Județean Suceava și entitatea denumită “Instrumente Structurale 2007 – 2013”.
Oferta Consiliului Județean Su­cea­va de punere în operă a acestui proiect inițiat de “specialiștii” în proiecte din cadrul structurii executive județene a fost preluată de firma SC PDE Strategii și Investiții SRL Buzău, cu punct de lucru în București. Respectivul volum, care ar fi trebuit să fie oferit gratuit prin toate punctele de promovare turistică din Europa, unde, dacă cineva nu înțelege limba română, găsește informații în limba egleză ori în limba germană ori chiar limba rusă, este plin de erori. Astfel, Mănăstirea Putna ilustrează Mănăstirea Bogdana, cu aceleași  fotografii sunt recomandate atât Ră­dăuțiul, cât și Siretul, la “cea mai mare colecție de autor din țară”, Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, sunt adăpostiți “300 de sculptori”, nu de sculpturi, mari gafe ortografice, plus reluarea în paginația volumului, fără nicio justificare, a unor paragrafe de pe o pagină pe alta, acestea fiind doar câteva dintre cele mai vizibile aspecte care denotă lipsa totală de interes din partea autorilor și editorilor pentru a tipări un ghid al Bucovinei cu adevărat util. (Neculai ROSCA)
 
 
 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …