Wednesday , April 24 2024

Bugetul pentru investiţii şi reparaţii la unităţile de învăţământ sucevene ar putea fi suplimentat

consiliu local

La ultimele discuţii, consilierii locali au avansat un set de amendamente prin care fondurile de reparaţii şi investiţii la şcoli să crească de la aproape 4,3 milioane de lei, până în jurul sumei de cinci milioane de lei. A zecea parte din buget ar urma să fie destinată la un liceu unde a fost promisă mai demult realizarea unei săli de sport. O şcoală supraaglomerată va primi bani pentru proiectul şi o parte din lucrările de mansardare

Discuţiile cu privire la bugetul local al municipiului Suceava nu s-au finalizat, după cum au confirmat atât surse din cadrul PSD, cât şi de la PNL. Pe ultima sută de metri, grupurile de consilieri se străduie să transforme bugetul local într-o partidă de vânătoare în care trofeele sunt „amendamentele împuşcate” pentru diverse obiective. Ei bine, ultimele modificări pregătite la buget sunt fonduri suplimentare alocate pentru şcoli. Astfel, lucrările care vor fi finanţate, în acest an, de la bugetul local al Sucevei, pentru unităţile de învăţământ din oraş erau preconizate până nu demult – atât la partea de investiţii în continuare, cât şi la investiţii noi – pentru o sumă de 4,29 milioane de lei, la care se mai adaugă încă 350 de mii de lei pentru burse. Ulterior, la ultimele discuţii care au avut loc joi şi vineri, s-au avansat alte schimbări în sensul că bugetului de 4,29 de milioane de lei pentru investiţii şi reparaţii la şcoli va fi suplimentat cu încă 700 de mii de lei.
Menţionăm că pentru cele şapte grădiniţe care au fost prevăzute cu fonduri de reparaţii în sumă totală de 370,9 de mii de lei nu s-a luat în discuţie nicio suplimentare de fonduri. Cei mai mulţi bani va primi grădiniţa cu program prelungit „Aşchiuţă” – 150 de mii de lei, câte 50 de mii de lei urmând a primi grădiniţele cu program normal „Maria Montesori”, „Obcini”, „Tăndărică” şi cea cu program prelungit „Prichindel”. Grădiniţa cu program prelungit „Guliver” va primi 10 mii de lei pentru reparaţii iar 10,9 mii de lei la Grădiniţa cu program prelungit „1 – 2 – 3″.
Două sute de mii de lei se vor adăuga la cele 1,43 de milioane de lei cât ar reprezenta bugetul iniţial pentru reparaţii şi investiţii la cele zece şcoli din Suceava. Cea mai mare sumă va fi la Scoala 10 din Burdujeni – trei sute de mii de lei. Iniţial, Scoala 8 din cartierul George Enescu se situa pe locul al doilea ca fonduri pentru reparaţii şi investiţii – 250 de mii de lei. După modificările discutate, zilele trecute, de aceleaşi fonduri vor beneficia şi şcolile 1 şi Ion Creangă, prima urmând a primi încă 50 de mii de lei faţă de bugetul iniţial iar a doua 100 de mii de lei faţă de bugetul iniţial. Si la Scoala Miron Costin a fost o propunere de suplimentare a bugetului cu încă 50 de mii de lei, această unitate de învăţământ ajungând la un buget de 100 de mii de lei pentru reparaţii. Scolile 3 şi 4 vor beneficia de 50 de mii de lei pentru investiţii şi reparaţii iar Scoala 6 cât cele două unităţi de învăţământ la un loc. Scoala „Jean Bart’ va primi cu 10 mii de lei mai mult decât Scoala 6 iar Scoala „Grigore Ghica Voievod” va primi 170 de mii de lei pentru reparaţii şi investiţii.
Iniţial, bugetul pentru lucrările de reparaţii şi investiţii la cele 12 licee din oaş era de 2,49 de milioane de lei, colegiile naţionale „Stefan cel Mare” şi „Petru Rareş” alături de Liceul cu Program Sportiv fiind situate pe locul întâi cu câte 300 de mii de lei. Colegiile naţionale „Mihai Eminescu” şi „Spiru Haret” erau pe locul al doilea, cu câte 250 de mii de lei fiecare.
In urma rediscutării pentru o alocare suplimentară de pe alte capitole a unor fonduri suplimentare pentru reparaţii şi investiţii, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” s-a ales cu o suplimentare de 50 de mii de lei iar Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” s-a ales cu încă 250 de mii de lei. Astfel, cu jumătate de milion de lei pentru lucrări de reparaţii şi investiţii, se poate concluziona că a zecea parte din bugetul total de reparaţii şi investiţii la unităţile de învăţământ din oraş merge spre Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”. De menţionat că la acest liceu era promisă de mai multă vreme o investiţie amplă pentru o sală de sport iar banii prevăzuţi în acest an vor fi direcţionaţi pe această zonă, începând de la partea de documentaţie şi continuând cu construcţia, în condiţiile în care şansele de a finaliza lucrarea nu sunt în acest an.
O sumă de 200 de mii de lei va fi prevăzută la colegiul „Samuil Isopescu” iar la colegiile tehnice „Alexandru Ioan Cuza” şi „Petru Muşat” erau prevăzute 150 şi, respectiv, 170 de mii de lei, însă la ultimele discuţii au apărut şi suplimentări de 70 şi, respectiv, 90 de mii de lei. La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară suma prevăzută pentru investiţii şi reparaţii a fost de 114 mii lei iar la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” a fost prevăzută suma de 160 de mii de lei. De asemenea, la Seminatul Teologic a fost prevăzut un buget de reparaţii şi investiţii în sumă de 50 de mii de lei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …