Sunday , April 28 2024

Bugetul municipiului Suceava pentru 2018 a fost adoptat

Au fost 15 voturi „DA” și 8 voturi „NU” u discuțiile au durat mai puțin de o oră, voturile împotrivă au venit de la PSD, iar ALDE, deși a avut anumite obiecții, a votat în favoarea proiectului propus de primarul Ion Lungu și rezultat în urma dezbaterilor publice pe cartiere și a negocierilor cu grupurile de consilieri. Bugetul local al municipiului Suceava este preconizat a fi, în anul 2018, 303,4 milioane de lei și reprezintă puțin sub 72% din cel din 2017. 221,1 milioane de lei fiind sumele preconizate a fi necesare pentru funcționare, iar 82,3 milioane pentru dezvoltare/investiții sewdinta

Bugetul Sucevei pe 2018 a fost aprobat joi de consilierii locali cu 15 voturi pentru și opt voturi împotrivă. După discuțiile care au durat mai puțin de o oră, situația părea a fi conturată destul de clar: proiectul ini­țiat de primarul Sucevei, Ion Lungu, va trece în forma propusă de acesta și negociată cu grupurile de consilieri locali iar singurii care nu vor vota vor fi consilierii PSD. De altfel, în final, așa s-a și întâmplat, cele opt voturi date fiind chiar de la social-democrați.

Anticipând, probabil, tensiunile ce vor fi create de votul PSD, Ion Lungu a ținut să spună, de la bun început, referitor la repro­șurile cu privire la așa numitele „negocieri cu ușile închise” că a fost vorba „de uși închise, nu încuiate”. Edilul a mai spus că în practica negocierilor din ultimii ani s-a convenit, desigur la un mod neoficial, că prin expresia „cu ușile închise” înseamnă că au loc discuții cu consilierii din toate grupurile de consilieri la care să nu asiste presa. Asta spre deosebire de dezbaterile publice unde presa este invitată să ia „pulsul” cetățenilor.

În timpul ședinței de ieri a Consiliului Local, au luat cuvântul atât din partea PSD, cât și consilieri de la alte partide, precum Dan Roibu (ALDE) și Marian Andronache (PMP – unul din cei doi viceprimari ai Sucevei). Sedința a fost condusă de liberalul Ovidiu Doroftei care, între altele, a încercat să fie destul de strict în privința timpului alocat pentru luarea cuvântului și nu a fost de acord cu abateri de la regulament, nici când un cetățean prezent în sală a cerut să intervină la dezbateri, replicându-i acestuia că trebuie să aștepte să ia cuvântul abia la punctul „Diverse”.

Reamintim că bugetul local al Munici­piului Suceava este preconizat a fi, în anul 2018, la suma de 303,4 milioane de lei și reprezintă puțin sub 72% din cel din 2017. 221,1 milioane de lei fiind sumele preconizate a fi necesare pentru funcționare, iar 82,3 milioane pentru dezvoltare.

„Putem spune cu toată fermitatea că și în 2018 avem un buget al dezvoltării, aproape 30% din buget este destinat dezvoltării”, a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. El a explicat că bugetul pe acest an este mai mic cu 107 milioane de lei față de cel din 2017, dar că mare parte din aceasta este cauzat de faptul că sumele pentru salariile profesorilor nu se mai dau prin bugetul local, ci direct de la Finanțe. De aceea, spre deosebire de anii trecuți, cheltuelile cu învă­țământul nu mai reprezintă ponderea cea mai mare, acum situându-se pe locul III cu 11%, locul I fiind ocupat de cheltuileile de transport: 17,5%.

Replici cu privire la modul în care a fost conceput proiectul de buet au venit de la consilierul PSD Vasile Mocanu, în opinia căruia „bugetul este al stagnării, nu al dezvol­tării” și atrâgând atenția asupra unui pericol ipotetic al acționării în judecată a mu­­nicipalității de către prestatori care nu au încasat sumele facturate. Printre cele semnalate de Vasile Mocanu este și faptul că sunt sume pe dezvoltare de vreo 50 de ­mi­lioane de lei, Ion Lungu spunând că „bugetul mai îmbracă și alte venituri”, arătând că mai sunt de luat în calcul și sume prognozate a fi accesate din proiecte cu finanțare ­neram­­bursabilă și din credit, în jur de 40 de ­mi­lioane.

Câteva solicitări și reproșuri au fost fă­cu­te și de Dan Roibu cu privire la unele străzi – Mihail Kogălniceanu, Muncii, Prieteniei, Solidarității etc., parcări, locuri de joacă pentru copii, stații de autobuz – cum ar fi cea de la Orizont – sau lăcașuri de cult – o solicitare pentru biserica Sf. Petru și Pavel. Atât primarul Ion Lungu, cât și viceprimarul Marian Andronache, au ținut să-i dea replica. Primul i-a spus că și-ar dori ca toate străzile să poată fi reparate, însă ține de posbilitățile bugetare iar al doilea a spus, între altele, că „toate proiectele sunt binevenite, atunci când sunt bani la buget”, arătând că se fac eforturi și pentru locurile de joacă pentru copii și spunând că este un studio de fe­zabi­litate pentru modernizarea a nouă locuri de joacă, la care se adaugă și cel de pe strada Amurgului, care va fi, probabil, cel mai mare din Suceava.

A fost menținută și prevederea, în premieră, că fiecare cartier va primi câte 500.000 de lei pentru câte un proiect de investiții considerat a fi de mare prioritate, de către cetățenii care au participat la dezbateri. Astfel, în Obcine banii vor fi folosiți pentru modernizarea străzii Viitorului, în Zamca pentru amenajarea de locuri de parcare, în George Enescu pentru mansardarea școlii numărul 8, în Burdujeni pentru locul de joacă de pe strada Amurgului, în Burdujeni-sat pentru asfaltarea străzilor Crîngului și Stefan Luchian, în Ițcani pentru moder­nizarea străzilor de pământ Barbu Dela­vrancea și Micșunelelor iar în Centru pentru reabilitarea parcării și a parcului MPO.

Menționăm că primarul a spus că fostul premier Mihai Tudose a promis că Guvernul va veni, la rectificarea din vară, cu compensare a pierderii respective. În ce privește lucrările de investiții pentru școli, au fost trecute în proiectul de buget local Centrul de documentare – informare de la Colegiul Național „Petru Rareș”, mansardarea șco­lilor Gimnaziale nr. 10 și nr. 8, precum și amenajarea Sălii de sport a Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret”. De asemenea, primarul Ion Lungu a ținut să precizeze că încă nu a hotărât Guvernul care să fie standardizarea cheltuielilor per elev, prin urmare a fost trecută în proiectul de buget pentru 2018 suma care a fost în 2017, dar este posibil ca dacă standardizarea va fi stabilită la alt nivel, să fie rectificat bugetul. (Dan PRICOPE)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …

One comment

  1. Liber la furat pentru prelipcean!