Thursday , April 25 2024

BREXIT. Britanicii au votat pentru ieșirea din UE. Cameron si-a anuntat demisia

brexit1


 

UPDATE: Premierul britanic David Cameron a tinut vineri dimineata o scurta alocatie in care a spus ca “vointa britanicilor trebuie respectata”, dar ca alti conducatori ai Regatului trebuie sa decida momentul parasirii UE si sa negocieze Brexitul.  

“Cred ca tara noastra are nevoie de noi conducatori care sa o duca in aceasta directie, nu cred ca e bine sa fiu capitanul care duce tara noastra catre aceasta directie”, a declarat Cameron.
“Mi se pare normal ca noul premier sa ia decizia privind momentul in care va invoca articolului 50”, a spus el facand referire la prevederea din Tratatul de la Lisabona privind notificarea UE in privinta iesirii din blocul comunitar.
Cameron nu a precizat cand va pleca din Downing Street, a a precizat ca va exista un nou lider pana la congresul din octombrie al Partidului Conservator.
El a adaugat ca isi mentine parererea ca tara sa este mai puternica in cadrul Uniunii, dar ca “putem supravietui si in afara UE”.
“Nu regret nimic, nu retrag nimic”, a precizat el, facand referire la decizia de convocare a referendumului si la argumentele aduse pentru REMAIN.
Premierul britanic a transmis si un mesaj de calm: “Suntem puternici din punct de vedere economic”.
Cameron a dat si asigurari “ca nu vor exista schimbari imediate in modul cum bunurile calatorresc si cum serviciile sunt oferite”.

 
UPDATE: Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, transmit vineri DPA, AFP și BBC.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului.
Rata de participare la vot a fost de 72,2%.
Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.
 
S-a încheiat votul în Marea Britanie, pentru referendumul despre care se spune că va schimba soarta Uniunii Europene indiferent de rezultat. Este un vot dat de britanici, dar este hotărâtor pentru întreg spaţiul comunitar. Taberele au fost aproape la egalitate, dar sondajele dădeau un avantaj taberei pro-UE. Pe măsură ce au început să sosească rezultatele, tabăra Brexit s-a instalat însă în frunte. După câteva ore, s-a produs răsturnarea de situație, iar suspansul continuă.
Britanicii au votat în proporție de 52 la sută să iasă din Uniunea Europeană, într-un referendum istoric ce pune capăt celor 43 de ani în care Regatul Unit a făcut parte din UE.
Capitala Londra și Scoția au dat un vot ferm proeuropean, dar acesta a fost subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar și în Țara Galilor.
Într-o primă reacție, premierul Scoției a declarat că acest rezultat arată clar că populația Scoției se vede ca făcând parte din UE”, o aluzie la o eventuală nouă încercare de desprindere de regat.
La rândul său, în Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat că votul britanicilor în favoarea părăsirii UE dă tărie cauzei pe care o susține, aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei.
ACTUALIZARE. Mai sunt de centralizat rezultatele de la mai puțin de 100 de centre de numărare. S-au numărat voturile în peste trei sferturi din centre (300 din 382), iar tabăra BREXIT conduce cu 51,73 la sută, față de 48,23 la sută din voturi în tabăra proeuropeană.
Alte centre importante unde s-a votat pro-BREXIT: Kingston (68 la sută), Southampton (57,9 la sută).
Luton, oraș situat în apropierea Londrei, unde sunt numeroși imigranți, a votat în favoarea ieșirii din UE, cu 57 la sută din voturi.
Surpriză. Birmingham, unul dintre cele mai mari orașe din Marea Britanie, a votat în favoarea ieșirii din UE.
E din ce în ce mai probabil ca acesta să fie și rezultatul final al referendumului. ITV News a calculat că probabilitatea a ajuns la 85 la sută, în timp ce casa de pariuri Betfair indică o probabilitate de 94 la sută.
Birmingham constituie a doua cea mai mare regiune de votanți, după Irlanda de Nord. Diferența dintre voturile pro-Brexit și voturile pro-UE a fost de circa 3.000.
O liră sterlină valorează 1,34 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.
Nigel Farage face declarații și revendică victoria pentru tabăra Brexit:
„Va fi o victorie pentru oamenii adevărați! Să scăpăm de tot ceea ce a mers rău!”
Lira cade dramatic, la niveluri pe care nu le-a mai atins din 2009, transmite BBC.
60 la sută dintre alegătorii din Manchester au votat pentru a rămâne în UE.
Edinburgh, un alt mare oraş, a votat în favoarea UE.
digi24.ro

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …