Saturday , April 20 2024

Bomba ecologică de la Slobozia, reactivată

Zeci de familii au reclamat că fabrica de procesat cauciucuri aparţinând Supermag Imperial i-a intoxicat cu fum ieşit din arderea deşeurilor de cauciuc în centrala termică ce ar fi trebuit să funcţioneze cu peleţi din lemn. Inspectorii de mediu au descoperit pe malul apei Sucevei, în incinta balastierei lui Dumitru Morhan zeci de tone de deşeuri rezultate din prelucrarea cauciucurilor uzate îngropate într-un şanţ lung de 40 de metri, lat de 15 şi adânc de trei metri.  Comisarii de Mediu au amendat firma cu 500 de milioane de lei vechi şi au cerut APM suspendarea autorizaţiei de mediu

 

Sant supermag pe malul apei
Pe malul apei Sucevei a fost săpat un şant cu o lungime de 40 de metri, lăţime de 15 metri şi adâncime de 3 metri în care au fost depozitate zeci de tone de deşeuri din cauciuc, după care groapa a fost acoperită cu pământ

Locuitorii satului Slobozia din comuna Grăniceşti care îşi au gospodăriile în apropierea fabricii de procesat cauciucuri a firmei Supermag Imperial, ce aparţine familiei omului de afaceri Ioan Hânţari au ajuns din nou la exasperare după ce poluarea în zonă a reînceput. Problemele sunt cele semnalate de mai mulţi ani – pe coşul centralei termice a unităţii iese un fum gros rezultat din arderea cauciucurilor care se depune apoi pentru arbori, culturi, case, rufe puse la uscat, care intră în plămânii oamenilor şi ai animalelor, care transformă sătucul de pe malul râului Suceava într-o veritabilă Copşa Mică locală. De această dată, reclamaţiile lor nu au rămas fără răspuns. Direcţionate către Garda de Mediu acestea au determinat o descindere a inspectorilor acestei structuri la faţa locului, care au constatat veridicitatea celor semnalate de cetăţeni. Ca urmare, firma a fost amendată cu 500 de milioane de lei, s-a dispus oprirea funcţionării centralei până la remedierea unor probleme tehnice identificate iar în cursul zilei de ieri a fost notificată Agenţia de Protecţie a Mediului în vederea suspendării autorizaţiei de mediu pentru SC Supermag Imperial până la remedierea tuturor problemelor.
Cea mai mare problemă a firmei lui Hânţari pare a fi însă una de atitudine. Se ştie că în spaţiul de producţie de la Slobozia au murit oameni în accidente de muncă provocate de depunerile de praf de cauciuc, în luna ianuarie a anului trecut un incendiu pornit chiar de la centrala termică a firmei a poluat lunca Sucevei pe o rază de zeci de kilometri. Pompierii nu au acordat niciodată societăţii autorizaţie de funcţionare, amenzile venite de la ISU dar şi de la Garda de Mediu fiind sancţiuni cu care patronii s-au obişnuit. Miercuri seară, comisarii Gărzii de Mediu au constatat alte nereguli grave care au dus la poluarea zonei.
Mai întâi, au constatat că lucrătorii de la Supermag alimentau centrala termică nu cu peleţi din lemn, cum era normal, ci cu deşeuri de cauciuc. A fost identificată şi o defecţiune a unui filtru la coşul de evacuare a gazelor arse despre care responsabilii firmei spun că datează din 9 octombrie a.c., lucru greu de crezut, de vreme ce oamenii din zonă trăiesc în mijlocul atmosferei de iad de mult mai multă vreme. Adriana Iordache, şefa Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava a arătat că au fost dispuse de către instituţia pe care o conduce mai multe măsuri printre care – remedierea defecţiunilor la centrala termică, etanşeizarea tuturor zonelor exterioare, interzicerea transportului oricărui tip de deşeu generat sau deţinut în afara spaţiilor autorizate, etc.

supermag centrala 1
Pe coşul centralei termice din incinta Supermag iese un fum gros rezultat din arderea cauciucurilor
Zeci de tone de deşeuri de cauciuc îngropate în lunca Sucevei, în incinta balastierei lui Morhan
O descoperire care ar trebui să se soldeze cu consecinţe penale, atât pentru cei de la Supermag Imperial cât şi pentru administratorii firmei Cento Gimmy SRL – firmă a afaceristului Dumitru Morhan, aflat acum în puşcărie, care deţine o balastieră în apropiere, o constituie un depozit clandestin de deşeuri de cauciuc în perimetrul balastierei. Concret, aici a fost săpat un şant cu o lungime de 40 de metri, lăţime de 15 metri şi adâncime de 3 metri în care au fost depozitate zeci de tone de deşeuri din cauciuc, după care groapa a fost acoperită cu pământ, să nu mai ştie nimeni ce este acolo. Dată fiind gravitatea acestei fapte, se impune ca cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, care gestionează cursurile de apă din judeţ şi care acordă autorizaţii de exploatare pentru balastierele nîşirate de-a lungul râurilor să se autosesizeze şi să analizezew mai atent în ce condiţii s-a acordat această autorizaţie firmei Cento Gimmy şi dacă li s-a permis să accepte în perimetrul pe care l-a obţinut pentru exploatarea prundişului, depozitarea de deşeuri care ar putea polua iremediabil un curs de apă. Oricum, comisarii Gărzii de Mediu au stabilit ca, până pe data de 25 octombrie a.c., cei de la Supermag să scoată din şanţul săpat şe malul stâng al râului Suceava toate deşeurile pe care le-au îngropat. Cum am spus, a fost încheiat un proces verbal de contravenţie în valoare de 500 de milioane de lei vechi iar ca sancţiune suplimentară ieri a fost transmisă către APM o notificare privind suspendarea autorizaţiei de mediu pentru un termen pe care agenţia îl consideră necesar pentru remedierea tuturor neregulilor.
Fabrica de procesat cauciucuri a lucrat în dispreţul legislaţiei de mediu şi PSI încă de la înfiinţare
Obiectiv de Suceava a mai scris, cu alte ocazii că bomba ecologică de la Slobozia a funcţionat ilegal încă de la înfiinţare, neavând niciodată autorizaţie de funcţionare din partea ISU. Colonelul Ioan Burlui şef, până în această vară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a explicat atunci că în urma controalelor care s-au făcut de către pompieri în ultimii trei ani, s-au impus de fiecare dată măsurile de intrare în legalitate şi autorizare a capacităţii de producţie, după ce ar fi trebuit să se implementeze acele măsuri de securitate la incendiu necesare. Nelu Hânţar s-a şters de fiecare dată la fund cu imperativele pompierilor astfel încât nici după data de 6 ianuarie 2012, când centrala termică, depozitul de cauciucuri uzate şi chiar fabrica în sine, a luat foc, totul fiind la un pas de o catastrofă ecologică, nu s-a intrat în legalitate din punct de vedere al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Incendiul de atunci a fost provocat tot de o defecţiune a centralei termice, focul izbucnind din cauza sistemului de alimentare al cazanului acesteia, care prezenta scurgeri de combustibil lichid.
mizerie supermag
Oamenii din vecinătatea Supermag spun că din cauza fumului de la cauciucuri aerul este irespirabil şi pe toate plantele şi obiectele din jur se depune un praf negru
Supermag Imperial, în insolvenţă pentru datorii de peste 500 de miliarde de lei vechi
Acum un an, SC Supermag Imperial, firmă aparţinând lui Ioan Hânţar, a cerut în nume propriu deschiderea procedurii insolvenţei la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava, cerere acceptată de instanţă. A fost numit şi lichidatorul, cel indicat de altfel în solicitarea depusă la instanţă de administratorul firmei – practicianul în insolvenţă Alfa Insolv IPURL. In data de 11 septembrie a.c., firma lichidatoare a prezentat creditorilor planul de reorganizare al societăţii aflate în insolvenţă care însă nu a fost acceptat de cei mai importanţi dintre aceştia. Este vorba în primul rând despre BCR SA, care a votat negativ planul de reorganizare propus, alţi creditori votând de asemenea negativ aprobarea planului de reorganizare al SC Supermag Imperial pentru că acesta este “realizat exclusiv în scopul de a frauda interesele creditorilor chirografari – foştii parteneri de afaceri ai societăţii aflate în insolvenţă , faţă de care se propune o recuperare a doar 1,5% din valoarea creanţei cât şi a celor garantaţi, în speţă băncile, faţă de care se propune o recuperare de doar 6%. In acelaşi timp, sunt favorizaţi creditorii bugetari şi interesele debitorilor”. Firma aparţinând familiei lui Ioan Hânţari şi-a cerut în luna octombrie a anului trecut singură intrarea în insolvenţă. O cerere similară fusese adresată Tribunalului Suceava în luna iunie a aceluiaşi an de către BCR, care singură are de primit de la firma de procesat cauciucuri 350 de miliarde de lei vechi. Secţia civilă a instanţei sucevene a decis conexarea celor două dosare. Conform documentelor depuse la Tribunal, valoarea totală a datoriilor era, la jumătatea acestui an, de 504 miliarde de lei vechi. Conform cererii de declanşare a procedurii insolvenţei depuse la jumătatea lunii iunie 2012, BCR a cerut, în calitate de creditor garantat, deschiderea procedurii de insolvenţă pentru că firma debitoare datorează băncii o creanţă certă, lichidă şi exigibilă în sumă totală de 7,85 milioane de euro, echivalent a 35 milioane RON (350 de miliarde de lei vechi, n.r.), sumă compusă din mai multe credite angajate de Supermag Imperial SRL şi neonorate la termen. (Neculai ROSCA)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …