Saturday , April 20 2024

Biserica penticostalilor din Horodnicul de Sus, sub amenințarea buldozerelor

Avertismentul vine de la o avocată din Rădăuți, fiica săteanului care a acceptat ca lăcașul de cult să fie construit pe terenul său. Credincioșii penticostali și-ar putea salva biserica doar dacă pun mână de la mână și plătesc avocatei 100.000 de euro pentru cei 8 ari șI ceva pe care a fost ridicată construcția 

 biserica penticostala Horodnicul de Sus


Despre Bucovina s-a vorbit mereu ca despre o oază de toleranță. Ortodocși, catolici, protestanți, evrei, atei etc. au găsit în intervalul a măcar 200 de ani o cale de comunicare ce nu a putut fi tăiată nici de legionari, nici de naziști, nici de comuniști. S-a vorbit despre Bucovina ca fiind un fel de Elveție a Orientului, unde toți credincioșii, indifferent de confesiunile religioase de care aparțin, au dreptul să se închine încotro doresc.
Acest echilibru este pe cale să se strice într-o comună din județul Suceava, iar cei care au luat decizia de a tulbura ceea ce este de mulți ani bine așezat nu sunt reprezentanții vreunei entități religioase ci, ca de obicei când lucrurile ajung la un stadiu critic, avocații.
Concret, familia de avocați Cojocaru din Rădăuți, cu hotărâri judecătorești în mână, vrea să obțină un teren de ceva mai mult de opt ari de sub și de pe lângă biserica penticostală din Horodnicul de Sus. Clădirea a fost ridicată acum un sfert de veac pe un teren alocat acestui cult de Primărie, în condițiile incerte din anul 1990. Atunci și-ar fi dat acceptul, neregăsit acum  în vreun act official, un bătrân pe nume Grosu Mircea, acum decedat. Fiica acestuia, Mihaela Cristina, căsătorită Cojocaru, avocată la Baroul Rădăuți, a considerat că trebuie să beneficieze de toate bunurile părintelui său, inclusive de terenul pe care s-a ridicat biserica penticostală din Horodnic de Sus.  Comunitatea penticostală din localitate s-a oferit să plătească 10.000 de euro pentru cei 8,3 ari de teren pe care s-a ridicat construcția, dar, cum a declarat Gheorghe Sofei, pastorul bisericii penticostale din Horodnicul de Sus, avocata Mihaela Cojocaru i-a spus că dacă nu are pregătiți 100.000 de euro, va trimite utilaje pentru demolarea lăcașului se cult ori, în cel mai rău caz, îi vor obliga chiar pe membrii acestui cult să aducă buldozere pentru dărâmarea clădirii, atunci când va avea în mână o hotărâre definitivă.
Primarul comunei, Gheorghe Sbiera, a încercat să descâlcească ițele acestei probleme cu care s-a trezit pe cap.
In 1990, înainte de apariția Legii 18 a fondului funciar, Primăria Horodnic a atribuit cultului penticostal o suprafață de teren pentru construirea unei case de rugăciune. In același an, casa a și fost construită. Când a apărut Legea 18, casa era deja ridicată și funcțională. Conducerea Primăriei din 1990 a emis o decizie prin care s-a atribuit cultului penticostal suprafața de teren pentru construirea casei de rugăciune pe un formular tipizat, bătut la mașina de scris, pentru casă de locuit. Secretarul de la acea vreme a tăiat de pe formular “casă de locuit’ și a scris cu pixul alături: “casă de adunare”.
După apariția Legii 18/90, cultul penticostal a cerut să i se atribuie o suprafață mai mare decât cei 250 de metri pătrați alocați inițial, primind în total 8,29 de ari.
De aici vin complicațiile. Inainte de colectivizare, terenul respectiv aparținea lui Pintea Ion, căsătorit cu Pintea Aspazia. In 1962, la colectivizare, trăia doar Aspazia, care figurează în înscrisurile vremii ca proprietară a unei suprafețe de 0,67 hectare în registrul agricol de la Sucevița, dar în comuna Horodnic. “In 1962, ea figurează în registrul agricol de la Horodnicul de Sus cu o adeverință emisă de comuna Sucevița pentru această suprafață, dar fără să se precizece unde este terenul pe teritoriul Horodnicului:, precizează primarul Sbiera.
In continuare, după Pintea Aspazia, pe rolul funciar de la Horodnicul de Sus, au făcut cereri de reconstituire a dreptului de proprietate două persoane: Mircea Grosu și Ecaterina Nichiforel. Cel dintâi nepot de la altă soră a Aspaziei – Virginia Grosu -, iar cea de-a doua, soră a acesteia. S-a mai depus de la Sucevița, încă o cerere din partea unei alte rude – Zenovia Bădeliță.
O ședință a comisiei de fond funciar, soldată cu retrimiterea pe teren, pentru măsurători
Primarul comunei Horodnicul de Sus, Gheorghe Sbiera, arată că în 1992, când familia a fost pusă în posesie cu terenul de 47 de ari (fără terenul pe care se construise biserica penticostală, n.r.), Mircea Grosu, încă în viață la acea dată, a declarat că nu are nicio pretenție asupra terenului de sub casa de adunare. “Totul a fost bun și frumos până când fiica lui Mircea Grosu, acum avocată la Rădăuți, a cerut să fie pusă în posesie cu tot terenul revendicat în 1991 de părinții ei, Sevastia și Mircea Grosu. Au fost mai multe litigii. Comisia locală de fond funciar, Biserica Penticostală, Comisia Județeană de fond funciar au fost antrenate în procesele intentate de doamna avocat Cojocaru, care a obținut câștig de cauză la RădăuțI, dar și la Suceava”, a arătat primarul Sbiera. El a mai spus că în aceste condiții nu a avut altă soluție decât să convoace marți după-amiază o ședință a comisiei locale de fond funciar, membrii acesteia fiind informați că instanța a anulat titlul de proprietate, adeverința și procesul verbal de punere în posesie care au stat la baza eliberării titlului de proprietate pentru Biserica Penticostală ce a construit ulterior casa de rugăciune, dar nu și înscrierea în cartea funciară a terenului și a clădirii ridicate, aparținând cultului penticostal. Ca atare, cu patru voturi pentru și două abțineri, comisia de fond funciar de la Horodnic de Sus a decis să fie reluate măsurătorile pe teren.
“Se cer 100.000 de euro pentru a stinge conflictul și biserica să rămână în picioare. Din păcate, banii aceștia nu îi avem”
Gheorghe Sofei, liderul comunității penticostale din Horodnicul de Sus, a fost mai reticent în declarații, dar a spus într-un fel lucrurilor pe nume: “I-am oferit 10.000 de euro. Mi-a spus (avocata Cojocaru, n.r.) că în situația în care nu picăm la o înțelegere, va apela la o firmă, să vină să demoleze biserica. Dacă nu, după ce se vor termina toate procesele, vom fi noi obligați să dărâmăm construcția. Arul de teren în zonă costă 500 de euro. Am oferit de două ori mai mult. Am propus și varianta ca să-i cumpărăm un teren de aceeași dimensiune în municipiul Rădăuți. Doamna avocat nu a fost de acord. Vrea 100.000 de euro pentru a stinge conflictul și biserica să rămână în picioare. Din păcate, banii aceștia nu îi avem”, a spus Gheorghe Sofei. (Neculai ROSCA)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …

One comment

  1. Hei, romanime crestina! ati vazut ce poate obtine unitatea. Poate ca demonstratiile pasnice pe strada ar aduce butin bun simt in toata afacerea asta. De ce sa nu stie si Europa cat de haini sunt unii dintre ai nostrii mai ales atunci cand ridica pumnul la Dumnezeu?