Friday , March 29 2024

Bătaie pentru păşunile municipiului Suceava

primaria SV 04

Familiile Spac şi Curaleţ şi-au trimis oile concomitent pe aceleaşi islazuri ale municipalităţii. Cele două familii s-au reclamat reciproc la Primărie şi Poliţie, iar azi Poliţia Locală va încerca să stingă conflictul pe teren. Joi, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a convocat cele două părţi la dialog pentru a nu se ajunge la escaladarea conflictului

Pe islazurile municipiului Suceava a început bătălia pentru locurile de păşunat ale stânelor oierilor din zonă. Cele vizate, în primul rând sunt: păşunea Căprăriei, din capătul străzii Plevnei din cartierului Burdujeni al oraşului reşedinţă de judeţ şi păşunea Feteşti de la ieşirea către Adâncata din Burdujeni. Păşunea Căprăriei are 31 de hectare, iar păşunea Feteşti 67 de hectare. Aici s-a pornit scandalul fiindcă oierii cunoscuţi din Burdujeni, familia Spac – Dumitru, Dumitru Junior şi tatăl afacerii – Ilie Spac au intrat în păşune înainte de data de 1 mai, fapt ce contravine legii în vigoare. Acestora li s-a aliat şi un anume Ovidiu Balan. Cei patru oieri ar deţine, conform evidenţelor Primăriei municipiului Suceava, în jur de 500 de oi. Nu ar fi fost niciun scandal dacă alţi “baci” din Burdujeni, Andrei şi Mihai Curaleţ care deţin împreună cam 300 de ovine nu ar fi intrat concomitent pe aceleaşi pajişti. “Au intrat concomitent pe aceleaşi două trupuri de păşune şi ai lui Spac şi ai lui Curaleţ. A fost făcută o reclamaţie la Primărie, dar şi la Poliţie pentru că s-a intrat abuziv pe o proprietate ce nu la aparţinea. Dacă vom fi solicitaţi, vom însoţi reprezentanţii Primăriei pentru a clarifica mâine dimineaţa situaţia la faţa locului. Precizăm că în şedinţa operativă de luni dimineaţă, primarul Ion Lungu a stabilit o întâlnire la Primăria municipiului Suceava pentru clarificarea situaţiei pentru joi, 7 mai a.c.”, a declarat şeful Poliţiei Locale Suceava, Viorel Horodenciuc.
Municipiul Suceava, deşi are statut de oraş, deţine câteva suprafeţe de islaz. Cea mai mare este păşunea de la Feteşti – Adâncata, în suprafaţă de 67 de hectare. Urmează o altă păşune de 66 de hectare din zona Vulcăneşti. Păşunea Căprăriei din Burdujeni are 31 de hectare, dar mai sunt şi alte trei islazuri cu suprafaţă mai mică – cel din dealul Mănăstirii de 25 de hectare, două hectare în zona Cetăţii de Scaun şi 2,8 hectare de păşune în zona Tătăraşi. Pentru cele aproximativ 200 de hectare de păşune pe care le mai deţine Primăria municipiului Suceava se bat proprietari de ovine care, împreună nu deţin mai mult de 1.000 de capete. Lupta este cu atât mai tare, cu cât noile prevederi legale spun că după ce vor câştiga licitaţiile organizate de Primărie, proprietarii de ierbivore vor putea să exploateze păşunile publice timp de şapte ani de acum încolo. (I.G.N.)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …