Friday , April 19 2024

Bătaie mare pe posturile de inspectori antifraudă

garda financiara

Media, la Direcţia Regională Antifraudă Suceava este de trei candidaţi pe un loc, dar există cazuri în care sunt înscrişi şi 18 candidaţi pentru un singur post. La concurs se poate înscrie oricine îndeplineşte condiţiile de participare, indiferent dacă a lucrat sau nu în Garda Financiară

Până la începutul lunii noiembrie a acestui an Direcţia Regională Antifraudă Suceava, la fel ca şi celelalte direcţii regionale trebuie să devină funcţionale. Pentru aceasta se organizează concurs pentru ocuparea posturilor în cadrul structurilor nou înfiinţate.
La nivelul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt scoase la concurs un număr de 1.181 de posturi din care 280 de posturi la Direcţia de Combatere a Fraudelor, entitate distinctă, a căror reprezentanţi sunt în subordinea directă a structurii centrale ce este condusă de un procuror. După o perioadă de analiză a dosarelor, concursul propriu-zis se va desfăşura în data de 19 octombrie a.c.
Pe site-ul ANAF au fost publicate deja situaţii ale înscrierilor până la data de 01.10.2013, ora 19.30 la concursul ce se va organiza pentru ocuparea funcţiilor publice de inspector antifraudă din cadrul Directiei Generale Antifraudă Fiscală, precum şi a celor înscrişi pentru Direcţia de Combatere a Fraudelor.
La o primă ochire, se constată o concurenţă serioasă pentru funcţiile publice de inspectori în cadrul celor două structuri, atât pe plan naţional cât şi regional. Dacă ne referim doar la Direcţia Regională Antifraudă Suceava, care cuprinde judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Bacău, ce va avea în componenţă un număr de 60 de inspectori, numărul total al candidaţilor înscrişi era de 168, ceea ce înseamnă aproape trei pe un loc, concurenţă care ar putea fi atinsă ori chiar depăşită la final, în condiţiile în care nu au fost contabilizate candidaturile celor care au depus dosare în ultima zi de înscriere – 2 octombrie a.c.
Există punctual şi concurenţe mult mai mari decât media. Astfel, pentru trei posturi de inspector antifraudă asistent concurează 13 candidaţi pentru un post de inspector antifraudă debutant s-au înscris 19 candidaţi. Pentru patru posturi de inspector antifraudă superior s-au înscris 14 candidaţi, iar pentru alte patru posturi de inspector antifraudă superior s-au înscris 19 candidaţi, până pe data de 1 octombrie, inclusiv. Nu toate funcţiile scoase la concurs beneficiază de aceeaşi concurenţă. Estistă patru posturi de inpector antifraudă asistent pentru care concurează numai doi candidaţi. Concluzia este că cele mai căutate posturi sunt cele de inspectori debutanţi, unde se poate înscrie orice absolvent al unei facultăţi cu profil economic şi cele de inspectori superiori, care, dacă vor câştiga concursul vor putea emite pretenţii la o funcţie de conducere în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă cu sediul la Suceava.
In ceea ce priveşte situaţia înscrierilor la concursul ce se va organiza pentru ocuparea funcţiilor publice specifice de inspector antifraudă din cadrul Directiei de Combatere a Fraudelor pentru judeţele arondate Direcţiei regionale antifraudă Suceava sunt scoase la concurs un număr de 36 de posturi. Judeţul nostru are repartizate 9 posturi, pentru care sau înscris 12 candidaţi, Botoşani – 2 posturi cu 4 candidaţi, Bacău – 9 posturi cu 27 de candidaţi, Vaslui – 2 posturi cu 3 candidaţi, Iaşi – 12 posturi cu 28 de candidaţi şi Neamţ – 2 posturi cu 3 candidaţi. De menţionat că Directia de Combatere a Fraudelor este o entitate care va avea competenţe de cercetare penală, activitatea acesteia fiind coordonată de un procuror la nivel naţional, iar lucrătorii din teritoriu vor fi subordonaţi direct structurii de la Bucureşti
Cât îi priveşte pe cei care vor deveni inspectori la direcţiile regionale antifraudă vor trebui să aibă în vedere că nu este prevăzut a fi constituite, cel puţin în acest moment, structuri judeţene cum este cazul direcţiilor regionale de administrare fiscală. Astfel, teoretic măcar, noii inspectori, indiferent din ce judeţ provin, vor trebui să semneze condica la direcţia regională, în cazul regiunii de Nord – Est, la Suceava, de aici urmând să fie distribuite în mod direct sarcinile de serviciu. Faptul că există o concurenţă mare pe posturile scoase la concurs se poate explica şi prin aceea că se mizează ca în viitor să se înfiinţeze şi entităţi judeţene antifraudă, pentru ca inspectorii din Vaslui ori Bacău, de exemplu să nu fie nevoiţi să facă naveta zilnic la Suceava.
Un aspect ce trebuie subliniat este acela că la concursurile organizate se poate prezenta oricine îndeplineşte condiţiile de participare, indiferent dacă provin din structurile fostei Gărzi Financiare ori din afară. De altfel şi foştii comisari financiari, pentru a accede la statutul de inspector antifraudă trebuie să participe la concursul organizat de ANAF. Este cu alte cuvinte vorba de o recrutare, iar nu de o selecţie. Astfel încât, dacă un fost comisar al Gărzii Financiare nu va lua examenul ori nu va participa la acesta, va trebui să părăsească sistemul. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …