Bătaie de joc față de cetățenii cu spirit civic: Polițiștii din Câmpulung au amendat cu 500 de lei o tânără care a semnalat la 112 un posibil furt de lemne

17/11/17 ora:2:37am

O tânără de 29 de ani, angajată a unei companii de IT, a primit o amendă de 500 de lei după ce a sesizat la Poliția din Câmpulung Moldovenesc un posibil transport ilegal de lemne. Tânăra a verificat numărul de înregistrare pe aplicația Inspectorul Pădurii și i s-a recomandat să sune la 112. „Mi se pare nedrept că cetățenii nu sunt încurajați să sesizeze astfel de cazuri“, spune Iulia Cojocea.

lemneDorința de a sesiza un posibil caz de furt i-a adus unei tinere o amendă de 500 de lei. Iulia Cojocea, o tânără de 29 de ani, angajată a unei multinaționale din Iași, s-a ales cu amendă după ce a anunțat la Poliția din Câmpulung Moldo­venesc că numărul de înmatriculare al unui vehicul care transportă lemne nu declarase autorităților transportul. La câteva zile după sesizare, tânăra a primit acasă o amendă de 500 de lei pentru că ar fi folosit abuziv serviciul 112, relatează Ziarul de Iași.

“Mi se pare nedrept“

De aproximativ un an, Ministerul Mediului a lansat o aplicație informatică denumită Inspectorul Pădurii, încurajând cetățenii să verifice, cu ajutorul ei, numerele de înmatriculare ale vehicu­lelor care transportă lemne. Autoritățile speră, astfel, să identifice transporturile ilegale de lemne.

Una dintre persoanele care folosesc aplicația este Iulia Cojocea, care, de altfel, în trecut, a și sesizat oamenilor legii transporturi de lemne ce s-au dovedit, ulterior, ilegale. Pe 28 octombrie, tânăra mergea cu mașina către Pojorâta, județul Suceava. În zona Câmpulung Moldovenesc a observat un vehicul format dintr-un cap de TIR și semiremorcă ce trans­porta lemne.

„Am verificat numărul respectiv pe aplicația Inspectorul Pădurii și scria acolo că nu e nimic înregistrat pe numărul respectiv și să contactez 112. Am sunat la 112 și doamna respectivă a luat și ea numărul pe care i l-am dat, l-a verificat în baza de date și, de asemenea, mi-a zis că nu a găsit nimic înregistrat cu numărul respectiv și că îmi face legătura cu Poliția“, a povestit Iulia.

Tânăra a mai relatat că a discutat telefonic cu un reprezentant al Poliției din Câmpulung, care i-a spus că va mer­ge la fața locului pentru a face verificări. Ulterior, a fost sunată de la Poliție să i se ceară datele de contact.

„Am întrebat pentru ce are nevoie și mi-a zis că trebuie să îmi trimită un răspuns oficial la sesizarea făcută. Zilele trecute am primit o recomandată de la Poliția din Câmpulung în care se spune că am fost amendată cu 500 de lei pentru că am sesizat abuziv serviciul 112. Am sunat azi la Poliția din Câmpulung și mi-au zis că eu am verificat numărul de la capul de TIR, și nu de la semiremorca care transporta lemne“,a declarat tânăra pentru Ziarul de Iași.

Plângere în instanță

Aceasta a spus că a mai sesizat posibile transporturi ilegale de lemne  și că niciodată nu a a pri¬mit un răspuns cu privire la modul în care s-a concretizat sesizarea sa.

„Oricum am să sun din nou, de fiecare dată când voi avea suspiciuni. Mi se pare nedrept că nu se încurajează acest lucru, și mai ales în zona Suceava, unde sunt atâtea cazuri, și când mergi pe acolo, toate pădurile sunt defrișate. Nu mi se pare corect să se spună că am ocupat abuziv serviciul 112, nu pot spune că am ținut linia ocupată pentru ceva ce, nu știu, a fost total inutil. Chiar mi se pare nedrept“,a mai spus tânăra.

De la Poliția Câmpulung, tinerei i s-a spus că vehiculul respectiv înregistrase transportul de lemne pe numărul de înmatriculare al semiremorcii, și nu pe cel al capului de TIR, pe care tânăra îl verificase în aplicație. Din acest mo­tiv, polițiștii suceveni au considerat că Iulia Cojocea trebuie să primească o amendă de 500 de lei chiar dacă sancțiunile pentru folosirea abuzivă a serviciului 112 pornesc de la un simplu aver­­tisment. Tânăra a precizat că va formula plângere în instanță împotriva amenzii.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au precizat că se vor face verificări cu privire la acest caz. Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al instituției, a precizat că, în Su­cea­va, sunt frecvente aceste cazuri deoa­rece se întâmplă adesea ca oamenii să verifice în aplicație numărul de înmatriculare al capului trăgător al vehicului, iar avizul de transport să fie acordat pe numărul semiremorcii.

„La nivelul instituției s-a recomandat, în special unităților de mediul rural, să se țină cont de aceste situații atunci când se aplică legea. Cu privire la cazul prezentat, se vor face verificări cu privire la modul de acțiune la eveniment. Din păcate, cu privire la sancțiu­nea contravențională, singura îndri­tuită conform legii să schimbe cuantumul amenzii sau să o anuleze este instanța de judecată. Am mai avut situații de genul acesta și, în instanță, li s-a dat prioritate apelanților“, a spus Epureanu. (Z.D.I.)

4 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

 1. Roxana 20/11/2017 la ora 8:20 -

  Asa e politia de acolo. Sunt de acolo si cand am avut probleme cu politia castiga cel care da mită. E nedrept, dar asa sunt ei

 2. mirel 17/11/2017 la ora 23:01 -

  Cum este posibil așa ceva???In Campulung nesimtitii aia de militieni s-au simtit ofensati ca cineva le strica tainul si se ia de mizeriile lor.Este cunoscut si vizibil cum s-au barbierit padurile in zona Campulung,Vama .Apoi sunt chemati elevii sa planteze unde hoții au furat si si-au luat jeep-uri in special inginerii silvici.Militienii au facut acest lucru ca altadata sa nu mai fie cineva pe faza si sa mai anunte furtul lor.Ei stiu sa stea la Pojorata pe dreata si sa iasa la ciubucareala la circulatie.Este o zona unde se invart bani mulți din furaciunile de lemn si padure dar toate instituțiile abilitate se fac ca ploua!!!!

 3. Minu 17/11/2017 la ora 20:52 -

  o dovada ca sunt mina-n mina cu hotzii.

 4. Alde 17/11/2017 la ora 18:18 -

  Incredibil! Pai sa verifice si capul se semiremosca!! Ceea ce a facut militianul este o incercare de intimidare a celor care fac asemenea sesizariI Poate ar trebui sa fie verificat si politistul de cei de la interne.