Bărbat reținut pentru că nu a respectat interdicția de a se apropia de fosta soție

18/05/17 ora:11:38pm

Un bărbat de 50 de ani, din Ulma, care nu avea voie să se apropie de fosta soție la mai puțin de 200 de metri, a mers la locuința acesteia și i-a spart un geam de la ușă

retinutÎnmulțirea ordinelor de protecție solicitate de către victimele violenței intrafamiliale duce și la eficientizarea activității de poliție, prin punerea în executare a măsurilor ferme în cazul nerespectării acestora. Ordinul de protecție a permis într-o nouă cauză documentarea activității infracționale și reținerea agresorului.

La data de 17 mai 2017, în jurul orei 07.20, polițiștii din Ulma au fost anunțați telefonic  de către Dorina H., de 49 de ani, din comuna Ul­ma, că la domiciliul ei a venit fostul soț și i-a distrus cu pumnii un geam de la locuință, ­pre­ju­diciul fiind de 50 de lei. În urma cercetărilor făcute de polițiști a reieșit că în ziua de 17 mai a.c., în jurul orei 07.20, la domiciliul reclamantei a venit fostul soț, Ilie Fudur, de 45 de ani, din aceeași localitate, care se afla sub influ­en­ța băuturilor alcoolice. Acesta a spart cu pum­­nii geamul de la ușa dormitorului. Fostul soț are ordin de restricție prin hotărâre jude­cătorească, prin care nu are voie să se apropie de domiciliul reclamantei la o distanță de mai puțin de 200 de metri și nici să ia contact cu aceasta prin telefon sau alte mijloace.

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus au dispus prin ordonanță reținerea acestuia pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava. In acest caz a fost întoc­mit un dosar penal pentru comiterea infrac­țiu­­nilor de „nerespectarea hotărârii ju­de­­cătorești” și „distrugere”, dosarul urmând a fi soluționat procedural de polițiștii acestei subunități de poliție.

Reamintim că cererile pentru emiterea ordinului de protecție pentru victimele violenței în familie se vor judeca de urgență, în termen de cel mult 72 de ore de la depunerea cererii.  Conform legii, persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție, prin care să dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri, respe­c­tiv obligații sau interdicții. Incălcarea ori­­că­­reia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiunea de nerespec­tare a hotărârii judecătorești și se pedepsește cu în­chisoare de la o lună la un an. In caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei. (D.Z.)