Thursday , April 25 2024

Bananele de Horodniceni, prea ieftine pentru DGASPC Suceava

Asistenţa Socială suceveană riscă să rămână fără cartofi în beci fiindcă oferta cea mai ieftină are un preţ “neobişnuit de scăzut” . DGASPC Suceava a descalificat PF Amarie, un producător agricol din Horodniceni, pentru că a oferit produsele scoase la licitaţie – fructe proaspete – banane, clementine, mandarine, portocale, kiwi, lămâi etc., la preţuri mai mici de 80% faţă de cele stabilite în normele privind licitaţiile publice. Nici la legume proaspete- de la cartofi noi la leuştean şi dovlecei, nu s-a putut ţine licitaţia cu câştigătorul preferat, fiindcă Petru Amarie s-a enervat şi a contestat licitaţia pentru cheltuirea a 530.000 de lei, inclusiv TVA, bani puşi la bătaie de DGASPC pentru achiziţia de fructe şi legume proaspete, el oferind un preţ total de furnizare a necesarului de fructe şi legume la 79% faţă de preţul maxim din acordul cadru publicat de instituţia publică din subordinea CJ Suceava pe SEAP 

 DGASPC [800x600]


Acum câţiva ani, presa arăta cum la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din cadrul Consiliului Judeţean Suceava se plăteau prin licitaţiile publice organizate tonele de cartofi  la preţuri pe kilogram de câteva ori mai mari decât cel de pe piaţă. S-au invocat atunci interesele responsabililor din instituţie pentru a favoriza pe unii dintre ofertanţii la licitaţiile organizate pentru fructe şi legume. Nu a pierit din memoria colectivă acel scandal şi în această toamnă a venit altul. De această dată, semnalul a fost dat înainte ca evenimentul să se producă şi este de aşteptat ca tot ce se mai poate face legal, să corecteze o stare de lucruri dacă nu ilegală, măcar absurdă. Conform legii, la achiziţiile publice, nu se poate veni cu o ofertă sub 80% din suma estimată ca fiind maximul ce se poate atribui pentru un produs, un serviciu sau o lucrare. La DGASPC Suceava fucţionează aceleaşi reguli. Ca atare în luna august a acestui an a fost organizată o licitaţie, anunţul fiind publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) – pentru legume proaspete şi fructe proaspete, suma maxim alocată fiind de 362 mii de lei pentru fructe proaspete şi de 161 mii lei pentru legume proaspete, inclusiv TVA, minimile fiind de 253 de mii, respectiv 113 mii de lei. S-au înscris la licitaţia publică cinci entităţi economice – persoane fizice autorizate dar şi societăţi comerciale, care şi-au prezentat oferta. Patru dintre acestea au licitat în interiorul plajei totale a preţurilor puse la dispoziţie de DGASPC, dar un investitor din Horodniceni, persoană fizică autorizată, care în mod ironic, pare a fi singurul producător agricol cu mâinile bătucite de munca câmpului, dintre ofertanţi, a fost descalificat înainte de licitaţie pentru că oferta sa a fost “neobişnuit de scăzută”, faţă de preţul maxim oferit, adică de 79% din acesta când minimul acceptat ar fi fost de 80%. In următoarea fază a procedurii au intrat ceilalţi patru ofertanţi dar licitaţia este deocamdată blocată fiindcă PF Petru Amariei a depus la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) o contestaţie ce va fi analizată cel mai probabil, săptămâna viitoare.
Lipsa justificării preţurilor la cartofi noi, ceapă verde, hrean, spanac şi ţelină frunze, primul motiv de descalificare a ofertei PF Petru Amariei
Dosarul acestei licitaţii este îndeajuns de corpolent şi în zilele următoare vom folosi date din interior dar  până atunci însă trebuie să arătăm de ce Petru Amariei a considerat că respingerea ofertei sale de către DGASPC Suceava, este un lucru la fel de inacceptabil. Printr-o adresă din 16 septembrie a.c., unitatea judeţeană de asistenţă socială şi protecţie a copilului l-a informat pe Petru Amariei că acesta nu a oferit nicio justificare a preţului pentru cartofi noi, ceapă verde, hrean, spanac şi ţelină frunze”. Dincolo de faptul că la jumătatea lunii septembrie este imposibil în spaţiul mioritic să culegi cartofi noi, ceapă verde, spanac, ţelina frunze fiind un produs totuşi posibil de încadrat într-un plan de culturi pentru această perioadă a anului, Petru Amariei a oferit pentru produsul ciuperci proaspete o ofertă de pe site-ul bursei de mărfuri, care s-a considerat că nu poate fi luat în considerare, fiindcă nu are în spate un act oficial. Mai mult, PF Amariei Petru nu a prezentat un calcul economic prin care să justifice preţul neobişnuit de scăzut. Acesta ar fi trebuit să fie făcut pentru toate produsele, să cuprindă preţul de achiziţie/ preţul de producţie al produsului, cheltuieli aferente. Se precizează că PFA Amariei Petru prezintă un calcul economic pentru produsul cartofi dar nu este suficient, contractul cuprinzând 33 de produse”.
Amariei nu a pus în dosar facturi de achiziţii pentru banane, kiwi şi alte fructe exotice
La cel de-al doilea contract- fructe proaspete, oferta lui Amariei a fost de asemenea declarată inacceptabilă fiindcă pentru produsele: banane, clementine, grapefruit, gutui, kiwi, lămâi, mandarine, mere, nectarine, pepene galben, pere, piersici, portocale”, PFA  Amariei Petru nu a oferit o justificare a preţului, neprezentând niciun act doveditor (ofertă, facturi de achiziţii). Aici este locul în care Petru Amariei aproape că a explodat în cuvinte nu tocmai colocviale la adresa DGASPC. In sensul că, ce ar fi dorit lucrătorii de acolo – să cumpere banane şi kiwi cu tonele ca să le demonstreze buna credinţă organizatorilor licitaţiei. Dacă le-ar fi cumpărat, ce-ar fi rezolvat?
Oricum, conform concluziilor semnate de directorul executiv al DGASPC Suceava, Doina Cristina Cojocaru, “PFA Amariei G. Petru nu prezintă un calcul economic prin care să justifice preţul neobişnuit de scăzut. Acest calcul economic ar trebui să fie făcut pentru toate produsele, să cuprindă preţul de achiziţie/preţul de producţie al produsului, celelalte cheltuieli aferente (combustibili, manipulare, consturi salariale, cheltuieli indirecte, etc,). Ca atare, în conformitate cu prevederile articolului 36.1 alineatul 4) litera f) din HG 925/2006 cu modificările şi competările ulterioare, oferta  PFA Amariei G. Petru este considerată inacceptabilă”.
CNSC va stabili de partea cui este dreptatea
PFA Amariei G. Petru a formulat o contestaţie la CNSC în care se arată printre altele că “preţurile ofertate de noi au fost calculate în baza rezultatului liberei concurenţe şi a preţurilor reale de pe piaţă” iar procedura de atribuire este nulă fiindcă se fundamentează pe “propriile contradicţii, nereguli ale autorităţii contractante”. “Ni s-a cerut să comunicăm fundamentarea economică a modului de formare a preţului ofertat, solicitare de maximă generalitate care însă nu conţinea în mod clar şi precis ce se solicită ofertantului, prin precizări detaliate din partea autorităţii contractante pe care le consideră semnificative cu privire la ofertă”. Pe de altă parte, solicitarea de clarificări nu s-a transmis prin intermediul SEAP, cum ar fi fost corect, ci doar prin fax, generându-se suspiciunea că nu a fost respectat principiul transparenţei. Multe alte argumente au fost transmise de  PFA Amariei G. Petru către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, asupra cărora vom reveni.
De partea cealaltă DGASPC Suceava a transmis către CNSC un punct de vedere care reiterează pe cel susţinut anterior, când a fost respinsă oferta PFA Amariei G. Petru ca “neobişnuit de scăzută”, ca preţ, cu argumentele deja arătate.
Ca o concluzie, cei peste 2000 de beneficiari ai sistemului de asistenţă socială şi protecţie a copilului din judeţul nostru riscă să rămână nu doar fără banane, kiwi, mandarine şi alte fructe exotice în meniul preconizat pentru sezonul de toamnă – iarnă dar şi fără cartofi, ardei, castraveţi fasole, gogonele, morcovi, patrunjel, ciuperci şi alte peste 20 de sortimente de legume proaspete pregătite în beciurile sistemului de asistenţă socială sucevean pentru că licitaţia organizată de DGASPC nu a avut rezultatul preconizat, spun unii iar Petru Amariei pe care lumea din Horodniceni îl cunoaşte ca pe un agricultor ce se trezeşte dimineaţa la patru fiindcă are de gestionat 50 de hectare de culturi – livezi şi plantaţii agricole diverse, dar şi îndeajuns de versat în labirintul legislaţiei privind achiziţiile publice, crede că îl cunoaşte foarte bine pe concurentul său principal la oferta de achiziţii de la DGASPC Suceava, o firmă de apartament din municipiul Fălticeni, care ar fi trebuit să câştige fără probleme licitaţia.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …