Friday , April 19 2024

Băişanu trebuie să se lase de fumat dacă va câştiga conducerea PNL

sala liberali 1

Aceasta este promisiunea făcută, public, de deputatul liberal Stefan Băişanu la şedinţa care a avut loc, ieri, la Casa de Cultură a Sucevei şi la care au participat susţinători şi opozanţi fervenţi ai acestuia . Majoritatea conducerilor organizaţiilor din cele zece colegii ale judeţului şi-au afirmat susţinerea pentru actualul lider al PNL Suceava, numai că opozanţi ai acestuia sunt în fiecare din colegii. Actualul lider judeţean al PNL Suceava a încercat să dezbine tabăra opozanţilor, lăudând pe contracandidatul său – primarul Marius Ursaciuc, dar criticându-i pe unii susţinători ai acestuia cum ar fi deputatul Constantin Galan, căruia i-a spus că este urât şi nici la capitolul „inteligenţă” nu stă bine.  „Există oameni care nu trebuie să se teamă şi care să spună în faţa televizorului că sunt puternici”, a fost replica lui Ursaciuc faţă de susţinătorii lui Băişanu  

Deputatul PNL Stefan Alexandru Băişanu va trebui să se lase de fumat dacă va ajunge din nou preşedinte al organizaţiei judeţene Suceava în urma alegerilor de pe data de 5 octombrie, alegeri unde contracandidatul său este primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc. Actualul preşedinte al organizaţiei judeţene Suceava a PNL a confirmat că are un pariu de onorat în acest sens, după ce la o şedinţă care a avut loc, ieri, la sala mare a Casei de Cultură, unul dintre susţinătorii săi de la Fălticeni i-a adus aminte de acest pariu. „Noi, la Fălticeni, am decis să îl sprijinim pe domnul Băişanu. Il rog să se ţină de promisiunea făcută, iar după 5 octombrie să se lase de fumat şi nici să nu se mai fumeze în şedinţe”, i-a spus liberalul fălticenean Constantin Bulboacă lui Stefan Băişanu.
Primul a fost invitat să ia cuvântul în cadrul şedinţei la care, iniţial, trebuia să fie adunarea generală pentru alegerea delegaţilor organizaţiei municipale Suceava a PNL la alegerile judeţene din 5 octombrie. Ulterior, şedinţa respectivă s-a transformat şi într-o lansare atipică a candidaturilor lui Stefan Băişanu şi Marius Ursaciuc la alegerile pentru conducerea Biroului Judeţean al PNL. Au fost expuse argumente pro şi contra de ambele părţi, fiind invitaţi să ia cuvântul atât cei doi candidaţi, cât şi reprezentanţi PNL din fiecare zonă a judeţului. La un moment dat a venit şi rândul profesorului Constantin Bulboacă să ia cuvântul, iar acesta, cu aspectul său de Moş Crăciun – cum de altfel a şi recunoscut în public, a spus că apreciază pe ambii contracandidaţi, dar că organizaţia de Fălticeni îl susţine pe Băişanu, amintindu-i de promisiunea făcută că se lasă de fumat. „Era o discuţie doar între noi. Cu siguranţă va trebui să mă las de fumat după 5 octombrie, Cred că mi-aţi făcut un mare bine”, i-a răspuns Băişanu lui Bulboacă.sala liberali 2
Organizare slabă la şedinţa PNL
De fapt, nu doar lansarea unor candidaturi, de altfel predictibile şi anunţate de mai multă vreme, a fost atipică, ci toată şedinţă organizată, teoretic, de liberalii din filiala municipală a fost una aiurea făcută. Mai întâi liberalii au fost invitaţi în sala mică a Casei de Cultură, după care li s-a spus că forţa partidului este atât de mare că se impune să fie organizată şedinţa în sala mare. Toţi liberalii au fost mutaţi în sala mare care, după cum spun unii opozanţi ai lui Băişanu, era pregătită de la bun început pentru şedinţă. Actualul preşedinte al PNL Suceava a spus, la începutul şedinţei, că în sala mare ar fi cam cinci sute de liberali, dar printre ei se numărau şi membrii unor organizaţii PNL din alte localităţi. Totuşi, şi aici pregătirile s-au făcut în pripă şi se simţea lipsa unei organizări eficiente. Nimic din decorul din sala şi aşa slab luminată şi cu vechile probleme de disconfort termic nu transmitea că acolo este o şedinţă importantă a PNL. Nici măcar un banner amărât nu era pus.
Ambientul cvasi-crepuscular din sala mare a fost propice pentru contre între unii liberali, lovituri sub centură, băşcălie şi reproşuri mai mult sau mai puţin fine. Toţi opozanţii de marcă ai lui Băişanu au fost de faţă la şedinţa de ieri, cei mai mulţi luând cuvântul. Cel care a condus şedinţa – cel puţin în partea la care accesul presei a fost permis – a fost Stefan Băişanu, deşi şedinţa nu era a organizaţiei judeţene, ci a celei municipale.
Contracandidatul său, primarul Marius Ursaciuc, a fost invitat să ia cuvântul atât la începutul discuţiilor, cât şi la finalul acestora. De fiecare dată Băişanu a ţinut să aibă aprecieri pozitive faţă de Ursaciuc, abţinându-se de la replici tăioase sau de la atacuri virulente. De altfel, nici discursurile concise ale lui Ursaciuc nu au fost deloc slabe sau suburbane.
Cum se mai înţeapă deputaţii noştri
Asta a fost doar de faţadă pentru că între susţinătorii şi opozanţii lui Băişanu lucrurile au stat altfel. Chiar Băişanu a încercat să îi dezbine la un moment dat pe opozanţii săi, lăudând prestanţia lui Ursaciuc, dar criticând discursul deputatului Constantin Galan – adversar declarat al lui Băişanu şi susţinător de conjunctură al lui Ursaciuc.
Galan a vrut să fie uşor ironic spunând că organizaţia municipală a PNL Suceava putea veni cu mai mulţi oameni în sala mare – aproape jumătate era goală, dar nu s-a putut pentru că unii liberali erau la biserică. „Eu, în calitate de parlamentar nu am simţit prea multe de când sunt la guvernare şi mă refer la judeţ”, a spus Galan printre altele. El a mai reclamat că la nivelul PNL nu s-au purtat negocieri pentru „interesul celor mulţi”, ci doar la nivel de grup. In final, el a făcut apel la menţinerea unităţii în PNL şi după alegerile din 5 octombrie, arătând că sunt bătălii electorale de purtat în anul viitor pentru care este necesar ca PNL să fie o forţă politică.
Băişanu nu a ezitat să îl facă agramat pe Galan, dar i-a mai spus şi că frumuseţea între cei doi nu poate să fie pusă în discuţiei pentru că „se vede de la o poştă că sunt mai frumos decât dumneavoastră”. „Cât despre inteligenţă …”, a mai adăugat Băişanu în replică la afirmaţiile lui Galan. Băişanu i-a atras atenţia lui Galan că dacă oamenii nu au simţit ceva de la noua guvernare este şi pentru că el, Galan, nu a muncit destul şi i-a recomandat să muncească.
Galan nu i-a mai dat replica, a preferat să nu escaladeze conflictul, dar a stat supărat pe scaun tot restul şedinţei.
Manolescu şi Fron, două imagini total diferite ale alegătorului liberal
Băişanu a încercat să dea o lovitură de imagine adversarilor săi, invitându-l să ia cuvântul pe Alexandru Manolescu, preşedintele de onoare al PNL Suceava. El a avut un discurs plăcut, a spus că s-a născut şi va muri liberal, iar în final a spus că susţine candidatura lui Băişanu. Replica adversarilor lui Băişanu nu a întârziat. Toţi cei care au luat cuvântul şi nu se aflau, însă, în tabăra lui Băişanu – deputaţii Dumitru Pardău şi Radu Surugiu, spre exemplu – au ţinut să îl salute doar pe Manolescu, în semn de respect, atunci când au luat cuvântul şi au continuat cu formulări de genul „stimaţi colegi”, fără să spună nimic de genul „domnule preşedinte” ori măcar „domnule Băişanu” sau „domnule deputat”.
Una din abordările cele mai nonconformiste a fost cea a lui Gheorghe Fron, primarul de Cornu Luncii. In timp ce toţi aduceau critici sau laude lui Băişanu, el şi-a declarat nemulţumirea faţă de unii miniştri liberali, inclusiv faţă de cel al Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu pe motiv că fondurile primite de alte comune din zona Fălticnei au fost mai mari decât cele primite de comuna sa, care este însă cea mai mare localitate din zonă. „Domnul Crin Antonescu să pună biciul pe unii miniştri care au ajuns acolo cu voturile noastre”,a spus Gheorghe Fron, nu înainte de a spune şi că este supărat „pe unii domni care ocupă funcţii”, dar care nu au fost puşi de organizaţia de la Suceava a PNL, ci de la Bucureşti sau Iaşi.
Băişanu a intervenit şi a spus că, din nefericire, „România este obligată de Uniunea Europeană să plătească datoriile făcute de colegii noştri din precedenta guvernare”. Din punctul său de vedere, obligativitatea plăţii arieratelor este o măsură care frânează şansele de dezvoltare imediată a ţării.
Cine îl susţine, declarativ, pe Ursaciuc şi cine pe Băişanu
Unul dintre susţinătorii lui Ursaciuc şi mai vechi adversar al lui Băişani, primarul Ioan Pavăl din comuna Dumbrăveni, a luat cuvântul şi i-a cerut, imperativ, actualului preşedinte “să nu mai facă mişto” de ei pentru că voturile în PNL au fost aduse şi de cei din gruparea pro-Ursaciuc. Alţi primari care s-au declarat susţinătorii lui Ursaciuc sunt Ioan Tudor Zdrob de la Fundu Moldovei şi Adrian Popoiu de la Siret, acesta din urmă afirmând că ar dori un sprijin mai mare pentru primari şi o echipă mai unită decât până acum.
De cealaltă parte, printre susţinătorii lui Băişanu s-au numărat Gheorghe Aldea – viceprimarul Fălticeniului, Mihăiţă Negură – primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gelu Puiu – fost secretar de stat, Ioan Moraru – fost primar de Vatra Dornei şi actualmente director al Companiei Naţionale a Uraniului, Vasile Mocanu – directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Ilie Niţă – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Simion Sticleţ şi Petru Carcalete – consilieri locali rădăuţeni, Vasilică Băiţan – director al CSM Suceava şi Cristina Teodorovici – inspector şcolar general adjunct. Ea a ţinut să transmită un mesaj critic la adresa deputaţilor care sunt împotriva lui Băişanu, atrăgându-le atenţia că femeile liberale le-au făcut campanie în 2012, iar ei nu au fost recunoscători iar de asta va ţine cont la alegerile din 2016. Toţi ceilalţi au marşat pe unitatea partidului şi au spus că au voturile organizaţiilor din colegiile electorale pe care le reprezintă
„Cred în valorile liberale. Cred în secretul votului. V-am sprijinit, domnule preşedinte şi mai aveţi multe de îndreptat. Statistic îmi este bine, dar de fapt nu este aşa. Nu mulţimea unor alegeri dă valoare unui grup iar principiile sunt deasupra tuturor. Domnul Băişanu îmi este prieten, aş putea să spun că este chiar de gaşcă, dar din păcate alte lucruri nu funcţionează: faptul că o candidatură este privită ca un atentat la unitatea partidului. Mă obligă să fiu o alternativă în PNL pentru cei mulţi sau puţini care consideră că mâine trebuie să îi convingem pe cei din stradă că noi suntem cei mai buni. M-am luptat cu toţi adversarii şi am făcut-o eficient. Există oameni care nu trebuie să se teamă şi care să spună în faţa televizorului că sunt puternici”, a fost replica lui Ursaciuc, în cel de-al doilea discurs al său. (Dan PRICOPE)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

2 comments

  1. Galan ce nu si-a pus oameni in Radauti??Au ramas tot pdl,si la isj AU RAMAS pdl din Radauti care fac naveta.Nu se gasesc in Suceava,trebuie cheltuiti bani pe naveta DE la Radauti???

  2. Bai ursaciuc , da cu soricul tare gros te-a mai inzestrat mama natura!!! Ai fost unealta de represiune in studentie,mai Aline!!!! Vezi-ti de targul amarat (Gura HUMOR ) , ca moare pe zi ce trece!!! Rusine la sorici,mai securistule dovedit in instanta!!!!