Tuesday , April 23 2024

Băbuţele care vând “lăptic, brânzică, untuc, ouţe” pe lângă pieţe – vânate, ieri, de inspectorii DSV

După vizita de joi a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la noi în judeţ pieţele din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung sau Vatra Dornei au fost luate cu asalt de inspectorii DSV SA, puşi să vâneze babele de la ţară care au adus lapte proaspăt şi brânză orăşenilor 

lapte 1 [800x600]
Produse abandonate pe lângă Piaţa Mică, ieri, când au început controalele DSV

Vizita de joi, la Vatra Dornei, a ministrului Agriculturii Daniel Constantin a fost pusă în directă legătură cu descinderile de ieri dimineaţă la fermele de vaci din judeţ, dar şi în pieţele agro-alimentare din oraşele judeţului Suceava unde în mod tradiţional se vinde “la negru”, lapte brânză, unt şi ouă. Mai toate mătuşele venite ieri dis de dimineaţă din localităţile din preajma oraşelor pentru a-şi vinde marfa pe lângă pieţele de la Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung sau Vatra Dornei au trebut să îşi abandoneze munca lor de cu o zi înainte şi să se refugieze prin casele de scări ale blocurilor dn preajma pieţelor, pentru a nu risca să fie încătuşate.

Până acum trei ani, exista un poliţist comunitar îndrituit cu fugărirea babelor care livrau “lăptic, brânzică, untuc, ouţe” de pe lângă biserica Sfântul Antonie din apropriere de Piaţa Mică şi care îşi dobândise deja un blestemat renume – “Spaima laptelui”. Responsabilitatea privind vânzarea fără forme legale a produselor lactate a fost ulterior transferată către DSV SA şi inspectorii acestei instituţii, mai bine plătiţi au preluat responsabilitatea scoaterii din circuitul comercial cu produse lactate a celor care nu doresc să intre în cadrul legal. Acesta ar însemna ca laptele, brânza sau untul produs în fermele de familie din judeţ, ca şi din întreaga ţară de altfel să se comercializeze în incintele autorizate ale administraţiilor de pieţe din oraşe. In condiţiile în care aceste amenajări nu oferă spaţiu decât pentru cel mult jumătate dintre producătorii de lapte din apropierea localităţilor urbane, descinderile inspectorilor DSVA produc mai degrabă un efect ridicol, în sensul că marfa femeilor în vârstă care au adus lapte şi brânză “de-un pol”, pentru a-şi scoate drumul până la târg a ajuns să fie abandonată pe băncile din faţa scărilor de bloc .
In hala de lactate de la Piaţa mică, din municipiul Suceava, de exemplu, sunt 12 locuri, un număr de 15 comercianţi fiind înscrişi, cu schimbul, la aceste tarabe. In afară sunt însă alte cel puţin 10 persoane care încearcă să îşi vândă produsele şi care stresează, verbal măcar, persoanele care doresc să îşi facă cumpărăturile în piaţă. Mai trebuie adăugat că, de mulţi ani, aceste furnizoare de lapte şi brânză alimentează regulat apartamentele orăşenilor care nu sunt în cea mai mare măsură indigeni ai oraşelor unde îşi au domiciliul acum.
Doctorul Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a acceptat că supărările sucevenilor care nu vor mai putea să primească lapte si branzâ la uşa apartamentului sunt oarecum justificate, după atâţia ani de toleranţă a fenomenului dar a precizat că suma pentru obţinerea uneui certificant de comerciant pentru produse lactate nu este foarte mare – 200 de lei pentru o societate comercială şi 100 de lei petru o persoană fizică. Rămâne însă de văzut dacă în pieţele din oraşe sunt amenajate suficiente spaţii de desfacere pentru aceste produse.
Deocamdată, toţi inspectorii DSV SA Suceava au fost trimişi pe teren la toate fermele din judeţ, inclusiv la proprietarii individuali care deţin mai multe vite, urmând să se verifice în ce măsură producţia de lapte şi produse derivate este sursă de evaziune fiscală. Conform cererilor de control venite de la structura centrală a Autorităţii de Sănătate Publică şi pentru Siguranţa Alimentelor din subordinea Ministerului Agriculturii, în judeţul Suceava vor fi verificate 92 de ferme zootehnice producătoare de lapte şi produse lactate precum şi mai multe sute de gospodării din zeci de localităţi ale judeţului unde proprietarii au declarat că deţin un număr mai mare de vite.
Oarecum interesant este că aceste verificări nu au în vedere oile sau caprele, care sunt de asemenea producătoare de lapte şi implicit produse derivate, ancheta inspectorilor sanitar-veterniari fiind calată doar pe laptele de vacă şi derivatele acestuia. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

One comment

  1. Eu zic sa-i omorati , si scapati de ei !!!!!!!!!!!!! rusine mare Domnule primar , nu a-ti facut nimic ptr acesti comercianti , doar ptr Oscar .