Thursday , May 2 2024

Avocatul Dorin Andronic, cercetat penal de DNA pentru banii primiţi de la Primăria Udeşti şi Săvel Botezatu

Impotriva avocatului, DNA Suceava a început cercetarea penală pentru complicitate la abuz în serviciu fiindcă ar fi luat bani necuveniţi de la Primăria Udeşti şi de la fostul primar ca să le apere interesele. Suma totală plătită, conform declaraţiei avocatului Andronic, din 2011 până în prezent în conturile cabinetului său de avocatură a fost de peste jumătate de miliard de lei vechi din vistieria comunei Udeşti  şi cam 100 de milioane de lei vechi din puşculita primarului Săvel Botezatu, pentru rezolvarea afacerilor proprii. Banii de la Primăria Udeşti au fi fost luaţi cu acordul Consiliului Local şi “activitatea de consultanţă juridică s-a făcut în mod legal”, declară avocatul Andronic

 dorin andronic [800x600]


Avocatul Dorin Andronic este cercetat penal de către procurorii DNA fiindcă a acordat vreme de mai mulţi ani asistenţă juridică primăriei Udeşti, la recomandarea fostului primar Săvel Viorel Botezatu, prin votul, spune avocatul Andronic, al Cosiliului Local. Andronic consideră că a făcut o treabă mai bună decât ar fi făcut-o un consilier juridic angajat şi oricum mai performantă decât cea a secretarului comunei, Vasile Cristinel Plăcintă care, deşi are studii juridice, nu face parte dintr-un ordin al consilierilor juridici ori ai avocaţilor care să îi permită să pledeze în interesul localităţii, în vreun dosar.
Faptul că Dorin Andronic a fost angajat de primăria Udeşti, la propunerea edilului şef Săvel Viorel Botezatu şi cu acceptul consiliului local al localităţii, pentru a apăra diferite interese ale unităţii administrativ teritoriale, este recunoscut de avocatul implicat în caz. El recunoaşte şi sumele pe care le-a obţinut din această afacere, puţin mai mult de jumătate de milion de lei vechi (50.000 de lei noi), la care se adaugă încă 100 de milioane vechi – 10.000 de lei noi, din afacerile directe cu primarul Săvel Viorel Botezatu, acum arestat la domiciliu.
Transcriem în rândurile următoare cele spuse de avocatul Dorin Andronic, într-o conversaţie înregistrată cu acceptul său, în redacţia Obiectiv, duminică, 5 aprilie 2015: “La 26.03.2015, un denunţător a formulat o nouă plângere împotriva primarului Botezatu Săndel, acuzându-l de infracţiunea de abuz în serviciu în sensul că în perioada 2010 – 2014 ar fi încheiat contracte de consultanţă juridică cu cabinetul meu de avocatură şi presupune el că aceste sume ar fi fost plătite de către comună prin diverse litigii personale ale primarului. In baza acestei sesizări, organele de cercetare penală – DNA şi Poliţia au dispus continuarea urmăririi penale faţă de Botezatu Săvel şi pentru această nouă prezumptivă faptă şi în acelaşi timp şi cercetarea mea sub aspectul complicităţii la abuz în serviciu, constând în aceea că în calitate de avocat în cadrul Baroului Suceava, în perioada 2010 – 2014 l-aş fi ajutat pe inculpat să comită infracţiunea de abuz în serviciu în sensul că a semnat contract de consultanţă juridică fără să respecte prevederilor Ordonanţei 34/2006 privind achiziţiile publice în sensul că nu a anunţat pe SEAP aceste contracte şi că în felul acesta, prin prestaţiile mele aş fi obţinut un venit de 51.420 lei, necuvenit, care ar fi constituit un prejudiciu adus bugetului local al Primăriei Udeşti. Acestea sunt aspectele sesizate, conţinute şi în procesul verbal de aducere la cunoştinţă a calităţii de suspect în dosarul respectiv.
Consider că activitatea de consultanţă juridică s-a făcut în mod legal. In momentul de faţă se efectuează cercetări. Sunt făcute verificări privind respectarea prevederilor din două legi – 43/2006 şi încă o ordonanţă – 26 din 6.6.2012 care interzice autorităţilor publice să contracteze contracte de consultanţă juridică cu avocaţii decât în situaţii excepţionale. Prima ordonanţă nu s-a încălcat pentru că ar fi fost făcută încălcarea doar în situaţia dacă serviciile juridice ar fi depăşit suma de 125.000 de euro. Nu este cazul pentru că aceste contracte de consultanţă ca au fost atribuite – 2011-2012; 2013-2014; sunt sub valoarea prevăzută de articolul corespunzător din ordonanţa sus-amintită. Toate aceste contracte s-au realizat în marea lor majoritate la sediul cabinetului sau la sediul primăriei.
In perioada 2011 – 2014, am prestat servicii în instanţă conform acceptului consiliului local, pe bază de factură, chitanţă şi contract de asistenţă juridică tipizat.
In perioada 2011 – 2014 am prestat servicii de consultanţă juridică ocazională şi persoanei fizice Săvel Botezatu, tot pe bază de contract. Toate aceste documente s-au depus zilele trecute, pentru ca în cursul urmăririi penale să se observe că nu se justifică niciuna dintre acuzaţiile aduse de respectivii” (procurorii DNA., n.r.).
Secretarul localităţii Udeşti nu are atribuţii să reprezinte comuna în instanţă şi de aceea Andronic şi-a asumat această povară
Avocatul Dorin Andronic a arătat de asemenea că şi-a asumat responsabilitatea de apărare în instanţă a intereselor primăriei Udeşti şi pentru că secretarul localităţii, chiar dacă are studii juridice nu are atribuţii de consilier juridic sau avocat, pentru a face reprezentare juridică în instanţă a instituţiei.
Dorin Andronic a mai explicat că în fiecare an, toate cauzele pentru care i s-a cerut să reprezinte în instanţe cauzele vizând interese comunei Udeşti, au fost avizate de consiliul local. Aceste hotărâri ar fi fost verificate de compartimentul juridic al Prefecturii care au fost avizate pentru legalitate şi intrate în circuitul civil.
Avocatul cercetat penal în dosarul Udeşti, a mai explicat că, “dacă primarul ar fi angajat în perioada 2010 – 2014 un consilier juridic, cu un salariu minim pentru un consilier juridic, ar fi fost o sumă de 2.100 de lei lunar, iar pe toată perioada ar fi fost o cheltuială de 126.000 de lei. Ori cu cheltuielile de doar 51.000 de lei, primarul a făcut o economie de 75.000 de lei”. Cât priveşte contractele private de apărare a intereselor primarului Săvel Botezatu, activitate separată de cea aprobată în consiliul local şi în urma căreia avocatul Dorin Andronic recunoaşte că nu a încasat mai mult de 10.000 de lei, acestea rămân doar în spaţiul privat sau în discuţii cu procurorii, până când dosarul Săvel Botezatu şi compania va deveni public. (Neculai ROSCA) 

Vezi si

USV a scos la concurs șapte locuri de muncă auxiliare

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a scos la concurs, în această perioadă, șapte locuri …

4 comments

  1. cetatean roman.

    abuzurile foarte grave pe care le comit majoritatea avocatilor si notarilor publici din romanica,se datoreaza legilor prost facute de catre tovarasii care au condus si inca mai conduc tara noastra,iar acum se ingramadesc la puscarie,pentru ca au nenorocit acest neam,de-a lungul celor 25 de ani Rusineeeeee….. politicienilor de doi bani ! Pedepsele pe care le primesc sunt foarte blande in raport cu ce au savarsit acesti nenorociti. D.N.A -ul sa primeasca fonduri suplimentare de la buget,pentru a curata mai repede Romania de gunoaiele societatii. TRAIASCA D.N.A.

  2. Sa se verifice si colaborarea cu Negura Loredana Adina Notar

  3. Avocatul sa mai citeasca L 215 , din auzite este unul din cei mai slabuti avocati din barou.

  4. Domnule ziarist, ne ucizi cu calculele (unele chiar gresite) in lei vechi si noi. Leii vechi nu mai circula de mult timp.