Saturday , April 20 2024

Avocați suceveni și DSP s-au dat de ceasul morții să-i împiedice pe părinții pruncilor uciși de infecțiile din Spital să depună plângere penală. N-AU REUSIT

  Familiile Manea și Haidamac și-au pierdut copiii la începutul lunii martie, după ce nou-născuții au contractat infecții intraspitalicești la Spitalul Județean Suceava . Nici în ziua de azi nimeni nu-și asumă răspunderea pentru moartea acestor prunci, iar bieții părinți și-au pierdut încrederea nu doar în medici, ci și în justiția suceveană. După ce trei avocați suceveni au tot încercat să tergiverseze cazul, oamenii au decis să apeleze la serviciile unui avocat bucureștean și vor depune plângere penală zilele următoare. Deși au depus la DSP o solicitare oficială prin care au solicitat eliberarea unor rezultate, iar termenul legal de 30 de zile a trecut de mult, părinții nu au primit încă nicio explicație. Tiberius Brădățan, directorul medical al SJU, cel care a rănit crunt sărmanii părinți care și-au pierdut copiii încercând să arunce toată vina asupra lor, nu mai spune niciun cuvânt despre caz, refugiindu-se într-un concediu electoral. “Stiu că nimic nu-mi va mai aduce băiețelul înapoi, dar vreau să nu mai treacă nimeni prin ce trec eu acum. Copilul meu a murit din  cauza neglijenței unui director care nu-și face treaba”, declară plină de amărăciune mama unuia dintre copiii morți la începutul lunii martie 

tiberius bradatan
Tiberius Bradatan, directorul medical al Spitalului Judetean

Părinții copiilor morți la începutul lunii martie la Spitalul Județean Suceava nu au primit nici până acum o explicație plauzibilă a ceea ce s-a întâmplat. Cât despre vreo asumare a răspunderii, nici nu poate fi vorba. In timp ce oficialii din conducerea Direcției de Sănătate Publică se dau în continuare de ceasul morții să acopere faptul că la Spitalul Județean Suceava  pacienții contractează infecții intraspitalicești, părinții copiilor morți la începutul lunii martie, după ce au luat din secția de Maternitate a spitalului sucevean Pseudomonas aeruginosa, serotipul O:11, lizotip 31, sublizotip 5, după cum clarifică rezultatele emise de către Institutul Național de Cercetare “Cantacuzino”, încă așteaptă lămuriri și vor ca vinovații să plătească pentru că ei și-au îngropat copiii. Oamenii s-au decis să ceară lămuriri în instanță pentru că s-au convins că altfel nu au nicio șansă să obțină ceva. Astfel, cele două familii  vor depune zilele următoare plângere penală împotriva conducerii Spitalului Județean Suceava. Trebuie spus că cele două familii au început aceste demersuri de ceva vreme, dar, din cauza implicațiilor imense, mai mulți avocați suceveni au refuzat să-i reprezinte sau au încercat să tergiverseze depunerea plângerii respective. Astfel, inițial au contactat un cunoscut avocat sucevean, doar că după aproximativ două săptămâni acesta i-a anunțat că vrea să se retragă, motivând că sunt prea multe implicații la nivel local și că nu vrea să înceapă un proces împotriva spitalului sucevean. “A urmat o doamnă avocat care ne-a refuzat de la început, explicându-ne că reprezintă mai mulți medici suceveni și nu se poate băga într-un astfel de proces. După aceste două situații, am găsit un al treilea avocat. Este vorba tot despre o doamnă din Suceava, care am simțit că practic ne-a dus cu vorba și a tras de timp. Din aceste motive am decis să căutăm în altă parte. Am contactat un avocat din București care, după ce a analizat documentele, a acceptat să ne reprezinte. Nu știm exact până unde vom merge, dar vrem să începem. Suntem conștienți că un proces împotriva Spitalului Județean va implica un efort imens pe toate planurile, atât emoțional, cât și financiar, dar suntem dispuși să facem acest pas. Nu pot accepta faptul că nimeni nu este vinovat de moartea copilului meu”, ne-a declarat printre lacrimi Ana-Maria Manea, mama unuia dintre cei doi copii decedați.

Declarații halucinante ale lui Tiberius Brădățan, directorul medical al Spitalului
După cum cotidianul “Obiectiv” v-a relatat chiar de la apariția acestui caz, conducerea Spitalului Județean Suceava, prin vocea directorului medical, Tiberius Brădățan, a încercat să inducă ideea că nu ar fi nicio legătură între aceste cazuri, făcând la acea dată niște declarații de-a dreptul halucinante. “Unul dintre nou-născuți a murit la doar 27 de ore de la naștere. Acest copil a fost diagnosticat încă de la naștere cu bronhopneumonie congenitală, starea sa fiind destul de delicată. A fost diagnosticat apoi cu Pseudomonas, dar se bănuiește că a fost contaminat de către mamă, încă din viața intrauterină”, a explicat Tiberius Brădățan, director medical în cadrul spitalului sucevean, la începutul lunii martie, imediat după decesul celor doi copilași.
Cel de-al doilea copil, cel al familiei Manea, a murit la vârsta de doar 11 zile. “A fost externat după trei zile de la naștere și a plecat împreună cu mama la domiciliu. A revenit la Unitatea de Primiri Urgențe după alte șapte zile, prezentând o stare septică avansată. Din cauza stării grave în care se afla, s-a luat decizia transferului copilului către Spitalul <<Sf. Maria>> din Iași. Stim doar că a murit la doar o zi după ce a ajuns la Iași, fiind diagnosticat cu Pseudomonas. Copilul a fost ținut de familie acasă în tot acest timp. Stim că este o familie din mediul rural, cu o situație materială precară. Nu putem fi siguri în ce condiții a stat nou-născutul. Aceste două decese s-au produs la începutul lunii martie, iar de atunci nu a mai apărut niciun caz. Din acest motiv credem că nu există nicio legătură între aceste două decese”, a completat pe 14 martie Tiberius Brădățan. Toate aceste declarații s-au dovedit a fi în neconcordanță cu adevărul și au adâncit și mai mult drama unor părinți care nici măcar nu au apucat să se bucure de primul zâmbet al copiilor lor.
După cum v-am relatat și în numerele anterioare, Elena Haidamac, mama acuzată de Brădățan că și-ar fi infectat copilul, a fost testată de către specialiștii din cadrul DSP Suceava, iar rezultatul a fost negativ, dovedind că biata femeie nu este purtătoare a bacteriei Pseudomonas aeruginosa. Declarațiile acuzatoare ale directorului medical Tiberius Brădățan au produs o dublă traumă în familia Haidamac, soțul privind acuzator la soția sa, crezând că ea este cea care i-a ucis poate ultima speranță de a mai fi tată. “Era primul meu copil, poate ultima mea șansă de a mai fi tată. Când l-am auzit pe directorul Brădățan ce spune, îmi venea să o strâng de gât, că din cauza ei a murit copilul” , a povestit printre lacrimi Vasile Haidamac, tatăl copilului mort la doar 27 de ore de la naștere.
Directorul medical al Spitalului a emis declarații nereale și despre celălalt caz, al copilului care și-a dat ultima suflare într-un pătuț la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iași. In primul rând, familia nu este din mediul rural, părinții locuiesc într-un apartament cu trei camere din cartierul sucevean Burdujeni, și nici nu se poate pune problema că nou-născutul, un băiețel dorit și așteptat cu multă dragoste, să fi fost crescut în condiții de igienă precară. Pe data de 14 martie, când “Obiectiv” l-a întrebat exact pe medicul Brădățan dacă știe detalii despre decesul celor doi prunci, acesta susținea, așa cum puteți vedea și din declarația de mai sus, că nu ar fi știut nimic despre acest caz, doar știe că a murit. In posesia noastră a intrat însă Foaia de Observație Clinică a micului pacient Manea, în care au notat clar: “In data de 07.03.16, ora 10.40 s-a luat legătura telefonic cu doctorul Brădățan, director medical Spitalul Suceava”, notă semnată și parafată de medicul Florin Cristogel, directorul Spitalului de Pediatrie “Sf. Maria” dina Iași.  Directorul Tiberius Brădățan a fost informat că micuțul născut în spitalul pe care îl conduce a ajuns la Iași cu o infecție intraspitalicească foarte periculoasă, Pseudomonas Aeruginosa. Deci, așa cum hârtiile demonstrează, directorul medical știa cel puțin din data de 7 martie ce a cauzat moartea micului Alexandru. E inexplicabil de ce la o săptămână după aceea a preferat să spună că nu știe nimic și să încerce să arunce vina pe părinții îndurerați.
DSP refuză în continuare să le furnizeze părinților rezultatele probelor
“Totul s-a declanșat la o săptămână de la externarea după naștere. Ne-am dus imediat cu copilașul la pediatrul care o are în grijă și pe fetița noastră, mai avem acasă o fetiță în vârstă de trei ani. După ce l-a consultat ne-a trimis de urgență la spital. Am ajuns la UPU pe la ora 19,00. Ne-au luat rapid când am spus că este vorba despre un nou-născut. I-au luat febra, i-au pus mască pentru oxigen. Era chiar între schimburi. Era agitație, îi vedeam pe medici că nu știu ce să facă. Am început să pun întrebări, dar nu primeam răspunsuri. La un moment dat le-am spus că dacă nu pot face nimic să mă trimită în altă parte. Plec oriunde, la Iași, la București, la Cluj. Nimeni nu-mi răspundea nimic. Au venit o grămadă de doctori, l-au consultat, au ridicat din umeri și au plecat. Atunci a intervenit soțul și a spus că vrem să plecăm la un alt spital, dar răspunsul celor din UPU ne-a șocat. Cică este nevoie de o comisie care să decidă dacă se poate. Au încercat să ne convingă că în primul rând trebuie să-l stabilizeze, după care să-i ia puncție din coloană. Atunci am refuzat categoric și am spus că vreau să plec la alt spital. Mai era acolo o fetiță cu diabet și au decis în final să ne trimită la Iași, împreună. Eram disperată. Am chemat un  preot în UPU ca să ne boteze copilul. Nu ne-am gândit că ne vom întoarce fără el. Am făcut-o pentru ca toată familia și cei dragi să se poată ruga pentru el”, ne-a povestit printre lacrimi Ana-Maria Manea, mama copilului. Așa cum reiese din declarațiile sale, nimeni nu i-a spus concret ce are copilul ei, chiar dacă medicii ieșeni i-au făcut o grămadă de teste și analize. A stat la căpătâiul lui, văzând cum dintr-un moment în altul copilul ei moare încet și nimeni nu poate face nimic. “Era plin de echimoze, se albăstrea din ce în ce mai tare. Soțul a stat cu noi toată ziua, iar pe la ora 20,00 s-a pornit spre Suceava. Am avut un sentiment ciudat, începeam să înțeleg că nimeni nu mai poate face nimic pentru copilul meu. M-am dus la magazinul din incinta spitalului și am cumpărat lumânări, după care mi-am sunat soțul să se întoarcă. Simțeam că în noaptea aceea copilul nostru drag moare și nu eram pregătită să fac față de una singură. In jurul orei nouă a făcut primul stop cardio-respirator. A fost resuscitat. Au mai urmat încă vreo zece, iar la 21,30 a fost declarat decesul”, și-a continuat povestirea Ana-Maria Manea, cu vocea sfâșiată de durere. Copilul ei s-a dus și nimeni nu i-a spus de ce. “Cel mai tare m-a deranjat că doctorul Brădățan a declarat că nu există nicio legătură între cele două cazuri și că noi oricum mai avem acasă un copil bolnav. A vrut să insinueze ceva îngrozitor. Copilul nostru este perfect normal, merge la grădiniță, nu a fost născut cu niciun fel de handicap, iar băiețelul nu a murit din cauza noastră, ei l-au omorât. Imi amintesc și acum că nu m-am spălat niciodată la chiuveta din salonul de la Maternitate. Era foarte murdară și în trei zile cât am stat acolo nu a venit nimeni cu o cârpă măcar să o șteargă. Dar abia când m-a întrebat doctorița Zorescu dacă nou-născutului i s-a făcut zilnic toaleta, am realizat că a fost spălat de către asistentă, în fiecare zi, exact în acea chiuvetă. Regret enorm că nu am fost să nasc la Iași. Fetița, primul nostru copil, a fost născută la Iași. Am optat în urmă cu trei ani pentru un spital din Iași pentru că nu am avut încredere în Spitalul din Suceava. Acum, având un copil acasă, ne-am gândit că monitorizarea mea pe parcursul sarcinii, după care nașterea în Iași va însemna pentru ea prea mult. M-am gândit că vom fi nevoiți să lipsim zile întregi de acasă, în fiecare lună… și așa am decis să nasc în Suceava”, a completat mama îndurerată care încă nu a primit răspunsuri din partea autorităților la toate întrebările. După cum v-am relatat în numerele anterioare ale cotidianului “Obiectiv”, medicii ieșeni au recoltat probe de la copilul familiei Manea, probe pe care le-au trimis spre edificare la Institutul bucureștean, spre deosebire de medicii suceveni, care nu au procedat așa, considerând că nu este necesar și nu au recoltat probe de la copilul familiei Haidamac, decedat după doar 27 de ore de viață. Singurele probe care au plecat din Suceava către Institutul “Cantacuzino” sunt cele recoltate de pe suprafețe de către inspectorii DSP, din secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie. Toate aceste rezultate certifică o realitate cruntă – la spitalul sucevean este bacteria Pseudomonas Aeruginosa. Poate determina infecții cu localizări diferite în organism, până la septicemii grave. In fața unei bacterii atât de periculoase, multirezistentă la antibiotice, cei doi nou-născuți nu au avut nicio șansă.
Deși Institutul Național de Cercetare “Cantacuzino” a emis rezultatele probelor prelevate din spitalul sucevean, conducerea DSP refuză în continuare să le furnizeze părinților. “Am făcut o solicitare oficială în acest sens, dar, deși a trecut termenul de 30 de zile, conform legislației în vigoare, nu am primit încă informațiile solicitate”, a completat Ana-Maria Manea. Contactat telefonic de reporterii “Obiectiv”, directorul DSP, Andrei Ianovici, nu a știut ce explicație să dea pentru că nu a furnizat informațiile solicitate de familia Manea și a menționat doar că trebuie să se consulte cu jurista instituției.
După trei luni de la tragedia trăită, familia Manea va depune zilele următoare, prin intermediul avocatului din București, o plângere penală și speră că în acest fel va scuti alți părinți de durerea imensă de a-și pierde copilul. Părinții vor depune plângerea penală în Suceava, neavând practic altă soluție, dar au anunțat deja că vor solicita strămutarea dosarului în alt județ, neavând încredere în justiția suceveană și fiind convinși că reprezentanții conducerii spitalului vor încerca să influențeze ancheta. “Stiu că nimic nu-mi va mai aduce băiețelul înapoi, dar vreau să nu mai treacă nimeni prin ce trec eu acum. Copilul meu a murit din  cauza neglijenței unui director care nu-și face treaba”, a încheiat plină de amărăciune Ana-Maria Manea. (Cristina RUSTI)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …

5 comments

  1. Nu va este rusine sa afirmati ca familia provine din mediul rural? Ati fost acasa la aceasta familie domnule Bradatan? Ati vazut conditiile in care trăiesc? Acesti părinţi nu au o situaţie precara asa cum vreti sa insinuati..Sa va fie rusine…ce vreti sa spuneti? Ca toti cei care stam in mediul rural suntem mizerabili?

  2. Este o mafie in cadrul spitalului judeten Suceava, iar Tiberius Bradatan este “capo di tutti capi”. Locul lui Tiberius Bradatan este la “racoare”.

  3. Copii din mediul rural(de la ţiară)mai tot timpul stau cu vaca,câinii,pisica etc.
    Cei care stau în vile sau blocuri(cazemate)se cred mai tot timpul deştepţii imunologigi sarcastonoizischizofrenicofebrili.

  4. Pe 18 aprilie, în legătură cu acest subiect tratat intens în ziarul dvs, scriam următoarele: „În altă ordine de idei: degeaba o să câștige Brădățan alegerile și va fi noul primar al Sucevei că va avea mereu dosarele astea pe cap și va fi șantajabil. Urât lucrat! Totuși, este interesant ca studiu printre cei care se apucă serios de politică!”
    Îmi mențin cele spuse – din câte înțeleg prin târg, dr. Brădățan îi suflă în ceafă lui Lungu – doar cu precizarea că și dl. dr. Brădățan a lucrat urât, nu oar a fost urât lucrat.
    RUȘINE, dle Brădățan!
    Niște copii nevinovați, totuși! Nu cred că părinte să fii dta și încă într-o situație ca aceasta ai fi înghițit umilința de a ți se reproșa că ai adus bacterii/viruși/microbi sau alte chestii din astea în spital, când de fapt s-a dovedit că întreaga și deplina responsabilitate (pentru cei care nu cunosc, există unele diferențe de nuanță și substanță între întreg și deplin, dar vom filozofa altă dată) aparține spitalului.
    Oare poate dormi noaptea dl director medical?

  5. Asta se vrea primar!!!
    Ca director medical e implicat pana la gat in scandalul Hexipharma!!!
    Si rezultatele se vad acum….
    Cum sa-si faca el meseria daca toata ziua e la partid?
    Exact asa se intampla si cu cadrele universitare…toti sunt bagati in partide si fac polititca de dimineata pana seara…dar o fac pe banii nostri ca ei sunt bugetari!!!
    Jeguri!