Thursday , April 25 2024

Avem centrală nouă şi alt furnizor. După tot deranjul, ne-am pricopsit cu o gigacalorie mai scumpă

termica si bioenergy [800x600]

Oferta SC Thermonet SRL Suceava privind preluarea serviciilor de termoficare centralizată a Sucevei prezintă cel puţin două probleme: doar 94 de angajaţi de la Termica vor fi preluaţi şi un preţ pentru transport şi distribuţie cu o treime mai mare faţă de cel pentru producerea energiei termice necesară populaţiei. Astfel, conform ofertei Thermonet, s-ar ajunge la un preţ total de 338 de lei, cu tot cu TVA pentru o gigacalorie, faţă de 267 de lei cât este preţul acum. Miercuri va avea loc o nouă rundă de negociere

 
Negocierea privitoare la viitorul termoficării sucevene va continua, săptămâna viitoare, miercuri urmând a fi viitoarea întrevedere între comisia de analiză a ofertei şi reprezentanţii firmei Thermonet SRL Suceava, singura ofertă rămasă în cursă fiind a acestei societăţi. Ieri, după ce Consiliul Local a hotărât continuarea procedurii de negociere directă în ciuda recomandării contrare a ANRSC şi a demersurilor în instanţă ale SC Termica SA, comisia a deschis oferta celor de la Thermonet, în prezenţa reprezentanţilor societăţii respective.
Situaţia este departe de a se fi clarificat, anunţându-se o serie de negocieri la care ambele părţi vor trebui să facă multe analize, compromisuri şamd. Unul din motivele pentru care se preconizează negocieri destul de îndelungate este legat de numărul de salariaţi cu care va trebui să funcţioneze societatea care va asigura serviciile de alimentare cu energie termică. Al doilea element care, de asemenea, ar putea fi o problemă la negocieri este preţul ofertat de Thermonet SRL Suceava.
In ce priveşte salariaţii societăţii care va asigura serviciul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, datele din oferta prezentată de Thermonet indică un număr de maxim 94 de oameni, putând coborî până la circa 70 de anagajaţi.
Un prim nod în papură: căţi angajaţi de la Termica rămân fără un loc de muncă
„In Consiliul Local Suceava s-a votat un proiect conform căruia în caietul de sarcini urma să fie trecută preluarea unui număr de minim 157 de persoane. Cred că discuţiile vor trebui purtate ţinându-se cont neapărat şi de această prevedere”, a declarat consilierul local democrat liberal Lucian Harşovschi, unul dintre membrii comisiei de negociere.
In altă ordine de idei, se anunţă discuţii contradictorii cu consecinţe imprevizibile încă tocmai din cauza problematicii sociale. Deloc întâmplător nu a fost trecută în caietul de sarcini prevederea cu preluarea a minim 157 de angajaţi de către noul operator, indiferent cine este acesta. La SC Termica SA Suceava, societate care gâfâie şi care, anul trecut şi în prima parte a acestui an, a cerut de câteva ori municipalităţii să renunţe la contractul de furnizare a apei calde şi căldurii sunt în continuare peste 260 de angajaţi.
Orice nou operator doreşte să aibă o scheme de funcţionare cât mai suplă pentru a avea şi cheltuieli de personal mai mici, dar, de cealaltă parte, în contextul actual, a mai da afară aproape două sute de angajaţi era un preţ social pe care consilierii din toate grupurile politice nu au vrut să şi-l asume până la capăt, acceptând până la urmă formula indicată de o societate care a realizat documentaţia şi unde era prevăzută o funcţionare cu 157 de persoane. In felul acesta, chiar dacă Termica nu ar mai fi avut o ofertă eligibilă – lucru care s-a întâmplat, până la urmă – în jur de 160 de oameni puteau să spere că vor fi preluaţi de noul operator.
Varianta de preţ a Thermonet este cu 50% mai scumpă faţă de cea actuală, dar neactualizată de vreo opt ani şi doar cu doi lei mai ieftină dacă era actualizată
Oferta celor de la Termica a fost respinsă pe considerente legale: societatea este în insolvenţă, având confirmat de Tribunal un plan de reorganizare. In cursă a rămas doar oferta celor de la Thermonet care, probabil, intuind că oferta de la SC Termica SA nu va fi eligibilă, şi-au făcut propriile calcule, optând pentru formule cât mai reduse ale schemei de personal.
Referitor la preţul pentru serviciile de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, oferta celor de la Thermonet este de 195 de lei cu tot cu TVA. Este vorba de preţul mediu pe următorii zece ani.
Dacă se adaugă şi cei 143 de lei cu tot cu TVA cât este preţul de producere al gigacaloriei aprobat pentru populaţie, pentru primii cinci ani de funcţionare ai noii centrale, rezultă că preţul total al energiei termice pentru populaţie ar ajunge la 338 de lei, cu tot cu TVA pentru o gigacalorie. Prin urmare, speranţa Primăriei că nu va mai da subvenţii în continuare deoarece preţul pe gigacalorie va fi în jurul a 200 – 250 de lei iar populaţiei i se va majora, de la an la an, preţul pentru apă caldă şi căldură, este iluzorie în condiţiile date.
Dacă s-ar adopta acest tarif, avantajul este că ar fi mai redus decât preţul real de producţie la vechiul CET pe huilă şi CT 2 care funcţiona pe hidrocarburi. Asta fără a se lua în calcul şi tariful actual pentru serviciile de transport şi distribuţie de aproape 124 de lei cu tot cu TVA pe gigacalorie. Precizăm însă că acesta din urmă nu a mai fost actualizat de vreo opt ani, fiind semne serioase de întrebare cu privire la cât de corect ar fi în condiţiile actuale.
Acum, preţul gigacaloriei la Suceava este de 267 de lei cu tot cu TVA, populaţia plătind doar 185 de lei/gigacalorie, la acest preţ ajungându-se după ce Primăria suportă subvenţii de 82 de lei/gigacalorie.
O ofertă a SC Termica a fost respinsă înainte de licitaţie, deşi sub unele aspecte părea mai avantajoasă
Foarte interesant este că Termica a venit, la un moment dat, în Consiliul Local cu o propunere în baza căreia preţul pentru transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice să fie de 159,42 de lei fără TVA, adică în jur de 197,6 de lei cu tot cu TVA pe gigacalorie, după cum a spus administratorul special al Termcia SA Suceava, Ovidiu Dumitrescu. Demersul lor, deşi avizat de ANRSC, nu a fost acceptat de Consiliul Local. „Oferta celor de la Termica (respinsă cu câteva luni în urmă de Consiliul Local Suceava – n.red.) era de 197 de lei cu TVA în condiţiile în care veneau cu 268 de angajaţi”, a ţinut să precizeze Lucian Harşovschi. Este de menţionat că, după cum a explicat Ovidiu Dumitrescu, tariful care a fost avizat de ANRSC pentru transport, distribuţie şi furnizare de energie termică în Suceava era fundamentat pentru 207 persoane în această zonă de activitate, restul fiind pe alte sectoare de lucru.
La fel s-a întâmplat în Consiliul Local Suceava şi cu soluţia unor consilieri locali care au propus ca în caietul de sarcini preţul maxim pentru serviciile de transport şi distribuţie să nu îl depăşească pe cel de producţie. Asta ar fi însemnat 143 de lei cu tot cu TVA sau 116 lei fără TVA cum este cazul producătorului de energie termică: Bioenergy SRL. Replica din Consiliul Local Suceava a fost că preţul îl stabileşte piaţa şi fiecare ofertant poate veni cu ce preţ doreşte.  (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …