Monday , May 13 2024

Autobuzele electrice cumpărate de Suceava pe bani elvețieni, testate de ambasadorul Elveției

O delegație formată din reprezentanți ai Ambasadei Elveției la București și ministerele Dezvoltării și Fondurilor Europene a fost prezentă ieri la Suceava în legătură cu finalizarea a două proiecte cu finanțare elvețiană nerambursabilă derulate de Primărie. Ambasadorul Elveției a opinat că Suceava este un model pentru toată țara în privința derulării programelor cu finanțare nerambursabilă și a precizat că în perioada următoare este posibil ca alte proiecte să fie derulate la Suceava

Primarul Sucevei, Ion Lungu, și ambasadorul Elveției în România, ES Arthur Mattli, au testat ieri primele autobuze electrice care vor circula în municipiul reședință de județ, achiziționate printr-un proiect finanțat cu fonduri elvețiene nerambursabile. Ambasadorul Elveției la București, Arthur Mattli, a fost prezent la Suceava la invitația primarului Ion Lungu, în contextul în care două proiecte pe fonduri elvețiene – iluminat public și achiziționare vehicule electrice – au ajuns la final. Este de menționat că achiziția autobuzelor electrice s-a făcut de către Primăria Suceava din economiile realizate la proiectele cu fonduri elvețiene pe care le-a avut în derulare.

Potrivit diplomatului elvețian, prin finanțarea diverselor proiecte, Elveția urmărește ca discrepanțele economice și sociale între statele din interiorul Uniunii Europene să dispară. Pe de o parte, Arthur Mattli l-a felicitat pe primarul Ion Lungu pentru cele două proiecte implementate cu succes – iluminat public și achiziționare vehicule electrice – și că, urmare a acestora, Suceava este un oraș „mult mai verde față de cum era în urmă cu zece ani”, iar asta va des­chide calea unor noi finanțări elvețiene. „Astăzi putem confirma că aceste acțiuni au fost implementate cu succes în Suceava. De asemenea, putem vorbi și despre viitoare proiecte pe fonduri elvețiene ce vor fi implementate în viitor în municipiul Suceava”, a declarat ambasadorul Elveției. Fără să omită a menționa profesionalismul funcționarilor din Primăria Suceava, întrucât aceștia au fost cei care au elaborat proiectele pentru atragerea de fonduri externe, ambasadorul a ținut să remarce că din punctul său de vedere Suceava este un model de urmat la nivel de țară în ceea ce privește modul de derulare al programelor cu finanțare elvețiană. Din punctul de vedere al ambasadorului, cu toții își doresc un mediu înconjurător cât mai bun, indiferent de locul de proveniență.

Ca un fel de completare a afirmațiilor ambasadorului referitoare la  viitoare proiecte pe fonduri elvețiene ce vor fi implementate în viitor”, Hugo Bruggmann – reprezentantul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției și responsabil de proiect din partea finanțatorului (șeful Contribuției pentru Extinderea/Coeziunea Uniunii Europene din cadrul Se­cretariatului de Stat pentru ­Afa­ceri Economice al Elveției) – a precizat că Parlamentul elvețian se pregătește să lanseze un nou pachet de finanțare care să reducă discrepanțele din Uniunea Europeană.

În ceea ce-l privește, primarul Ion Lungu s-a declarat mulțumit și a declarat că speră ca în viitorul apropiat Primăria să poată accesa, din nou, fonduri nerambursabile. Un posibil proiect cu fonduri elvețiene pe care municipalitatea suceveană vrea să-l deruleze vizează, conform primarului Ion Lungu, achiziția de mijloace de transport în comun electrice care să fie folosite în Zona Metropolitană Suceava. Totodată, Ion Lungu nu a uitat a le mulțumi tuturor celor cu care a colaborat. În altă ordine de idei, edilul Sucevei a spus că a primit feedback pozitiv și din partea sucevenilor care s-au declarat mulțumiți de iluminatul public, unii spunându-i primarului că „a pus nocturnă la poartă”. „Suceava este un oraș verde și primul din România care are infrastructură pentru încărcarea vehiculelor electrice”, a precizat primarul municipiului Suceava.

Sirma Caraman, secretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a precizat că autoritățile române au făcut progrese în privința accesării fondurilor nerambursabile iar Suceava este, de asemenea, în opinia ei, un exemplu de bună practică. „Îl felicit pe domnul primar pentru toate proiectelor pe care le-a accesat. De asemenea, îi felicit și pe colegii din echipa de implementare de la nivelul municipiului Suceava, care au dovedit implicare și un interes permanent, fiind un ­e­xemplu de bune practici și pentru alte primării. Proiectele acestea, implementate cu succes, pot fi considerate dovada faptului că se poate, iar pe viitor, pe baza experienței dumneavoastră, sperăm să putem implica și alte unități admi­nistrativ-teritoriale pentru a dezvolta proiecte asemănătoare, care să contribuie la managementul energiei durabile”, a subliniat secretarul de stat Sirma Caraman.

La finalul prezentării, șase inivitați au primit diplome de excelență din partea primarului Ion Lungu: ambasadorul Arthur Mattli; secretarul de stat Sirma Caraman; Hugo Bruggmann; Marinela Ivan – Ofițer Programe Naționale, Biroul Contribuției Elvețiene din cadrul Ambasadei Elveției; Vasilica Baciu – director în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, și Carmen Marin – director adjunct în cadrul ­Mi­nisterului Fondurilor Europene. La final, invitații au  făcut o călătorie prin oraș cu autobuzele electrice cumpărate cu bani elvețieni.

Cele două proiecte în valoare de aproximativ 40 de milioane lei (9,5 milioane CHF) pentru municipiul Suceava, derulate prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, sunt: „Management modern și eficient al iluminatului public în municipiul Suceava” și „Electromobilitate – vehicule electrice pentru o municipalitate verde”. Prin primul s-a realizat montarea a 13.532 unități de iluminat LED și implementarea unui sistem de telemanagement pentru controlul și monito­rizarea acestora – inițial, peste 4.300 de corpuri de iluminat tip LED și 38 de dispozitive zonale plus instalarea sistemului de control la distanță al iluminatului stradal, iar din economii au fost montate peste 9.200 de lămpi tip LED în 22 de unități școlare. Bugetul total al proiectului este de 6.731.149 CHF, iar implementarea lui se va finaliza în luna septembrie 2019. Proiectul al doilea are un buget total de 2.773.161 CHF și vizează modernizarea parcului auto al Primăriei municipiului Suceava, prin achiziționarea a 15 vehicule electrice (11 autoturisme, 2 furgonete, 1 automăturătoare și 1 autocisternă), 10 biciclete electrice și realizarea sistemului-pilot de electromobilitate (28 de puncte de încărcare), iar din economii s-au cumpărat aceste cinci autobuze electrice de mici dimensiuni cu autonomie de 150 km. (D.P.)

Vezi si

Incendiu la acoperișul unei anexe a stadionului din Siret

Sâmbătă seara, în jurul orei 20.30, un incendiu a izbucnit la acoperișul unei anexe din …

One comment

  1. Stiu si eu daca functionarii primariei chiar au eleaborat vreun proiect cu fonduri nerambursabile de orice fel vreodata. Poate se scot la licitatie pe SEAP si se fac de firme specializate pe proiecte cu fonduri nerambursabile? Daca aveau finantat si transport mai avea de unde sa pape bani si obscura firma de turism cu un singur angajat care e abonat la fonduri publice – cj, primarie, universitate.