Thursday , April 25 2024

Aurel Olărean are acceptul instanței să participe la constituirea CL Rădăuți și la ședințele consiliului

Curtea de Apel Cluj a stabilit că Aurel Olărean, ales pe lista de consilieri locali PMP, va putea să intre în contact cu angajații Primăriei din Rădăuți și cu consilierii locali nou aleși sau realeși. Măsurile de control judiciar rămase în sarcina fostului primar de Rădăuți Aurel Olărean s-au redus practic la obligația de a trece periodic pe la Poliție, să se consemneze că nu a fugit din oraș. Avem astfel garanția că răfuiala politică va continua și în următorii ani în municipiul Rădăuți

 Aurel olarean septembrie 2013 [800x600]


Curtea de Apel Cluj a admis vineri, 17 iunie, cererea formulată de Aurel Olărean, fost primar al municipiului Rădăuți, primul ales pe lista de consilieri locali ai Partidului Mișcarea Populară (PMP), de a i se permite participarea la ședințele de consiliu local rădăuțean, de a intra în contact cu angajații Primăriei Rădăuți și cu foștii consilier locali care au obținut un nou mandat. Instanța clujeană a dispus încetarea parțială a obligației impuse lui Aurel Olărean  prin încheierea penală nr. 264/16.06.2015 a judecătorului de cameră preliminară a Curții de Apel Cluj, în sensul de a nu lua legătura cu personalul Primăriei municipiului Rădăuți, precum și cu foștii consilieri ai Consiliului Local Rădăuți. S-a încuviințat astfel ca Aurel Olărean să participe la ședința de constituire a Consiliului Local al municipiului Rădăuți pe data de 23 iunie 2016, precum și la ședințele acestui consiliu, ce vor avea loc ulterior, în cadrul Primăriei municipiului Rădăuți, precum și încuviințarea să ia legătura cu noii consilieri locali care au făcut parte din Consiliul Local al municipiului Rădăuți anterior alegerilor locale din data de 05 iunie 2016. Decizia instanței poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare, fiind pronunțată în ședința camerei de consiliu din data de 17 iunie 2016.
Cu alte cuvinte, dacă prima sentință a Curții de Apel Cluj în acest nou dosar asociat (al 56-lea), la mai bine de un an și nouă luni de la trimiterea în judecată a lui Aurel Olărean în cunoscutul lot Dâmbu, nu va fi contestată ori va fi confirmată de Curtea Supremă, fostul primar de la Rădăuți va putea să își exercite funcția de consilier local, alături de al doilea consilier PMP de la Rădăuți, Bogdan Nicolau.
In condițiile în care la Rădăuți funcția de primar a fost câștigată după alegerile din 5 iunie de reprezentantul PSD – Nistor Tătar, directorul SC Servicii Comunale, el fiind și cel mai înverșunat adversar politic al lui Aurel Olărean, în vremea în care acesta din urmă deținea funcția de edil șef al municipiului, se prefigurează că în clădirea Primăriei rădăuțene răfuiala politică va continua și în următorii ani.
Olărean, piesă principală în “lotul Dîmbu”
Aurel Olărean este coinculpat într-un dosar de corupție care îi are ca principali “eroi”, alături de el, pe fostul procuror șef al secției de cercetare penală de la Tribunalul Suceava, foștii judecători Bogdan Bărbuță și Daniela Prandea, precum și pe omul de afaceri rădăuțean Constantin Babiuc. Dosarul, constituit acum doi ani de procurorii anticorupție bucureșteni, a fost trimis în judecată prin strămutare, la Curtea de Apel Cluj, în data de 7 octombrie 2014. De atunci, stă în camera preliminară, după ce chiar judecătorul acestei substructuri a sistemului judecătoresc de la instanța superioară din Ardeal a contestat la Curtea Constituțional, chiar constituționalitatea existenței camerei preliminare.
Olărean și-a depus la Rădăuți candidatura pentru un post de cosilier local din partea PMP, partidul cunoscut ca fiind pus pe roate de fostul președinte al României, Traian Băsescu, și a obținut numărul de voturi necesar pentru a intra în deliberativul local atât el, cât și încă un candidat PMP – Bogdan Nicolau.
Inconsecvențe ale deciziilor Curții de Apel Cluj, în cazul Aurel Olărean
Interesantă este însă atitudinea judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj, care a oferit soluții diferite în dosarele asociate, de la o ședință la alta.
Ultimele decizii ale Curții de Apel Cluj, în dosarele asociate celui de bază, în care Aurel Olărean și compania au fost trimiși în judecată, din luna aprilie și până în prezent, arată cam așa:
– 21.04. 2016: “Respinge cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar dispusă prin Încheierea penală nr.264/16.06.2015 a judecătorului de cameră preliminară al Curții de Apel Cluj formulată de către inculpatul Aurel Olărean. Obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului în sumă de 100 de lei. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare cu inculpatul și de la comunicare cu procurorul. Pronunțată în ședința camerei de consiliu”
-19.05.2016: “Respinge cererea de încetare a obligației de a nu se apropia direct sau indirect cu personalul angajat al Primăriei mun. RădăuțI, dispusă prin Încheierea penală nr. 264/16.06.2015 a judecătorului de cameră preliminară al Curții de Apel Cluj formulată de către inculpatul Aurel Olărean. Obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului în sumă de 50 de lei. Definitivă.
– 19.05.2016: “Respinge cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar dispusă prin încheierea penală nr.264/16.06.2015 a judecătorului de cameră preliminară al Curții de Apel Cluj formulată de către inculpatul Aurel Olărean. Obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului în sumă de 50 de lei. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunțată în ședința camerei de consiliu.
– 26.05. 2016: “Admite, în parte, cererea formulată de către inculpatul Aurel Olărean, privind încetarea temporară a obligației impusă prin încheierea penală nr. 264/16.06.2015 a judecătorului de cameră preliminară al Curții de Apel Cluj cu privire la obligația inculpatului de a nu se apropia direct sau indirect de personalul angajat al Primăriei Municipiului Rădăuți, respectiv pentru data de 05 iunie 2016 numai în vederea deplasării acestuia pentru exercitarea dreptului de vot cu ocazia alegerilor locale la secția de votare nr. 99 din Municipiul Rădăuți, aferentă domiciliului inculpatului.Dispune comunicarea dispozitivului încheieri inculpatului, organului desemnat cu supravegherea sa, respectiv Poliției Municipiului Rădăuți”.
– 26.05.2016: ” Se menține măsura controlului judiciar, cu obligațiile aferente, dispusă de judecătorul de cameră preliminară al Curții de Apel Cluj față de inculpații Bogdan Bărbuță. Dumitru Dâmbu, Aurel Olărean, Constantin Babiuc,, Daniela Prandea, etc.(…). Dispune comunicarea dispozitivului încheieri inculpaților, Poliției Municipiului Suceava, Poliției Municipiului Rădăuți, Poliției orașului Milisăuți, jud. Suceava, Inspectoratului General de Poliție de Frontieră, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Direcției Generale de Pașapoarte, Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor al Municipiului Rădăuți și Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor al Municipiului Suceava. Respinge cererile de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar formulate de către toți inculpații”.
Cine pe cine va popi, în Consiliul Local rădăuțean
In fapt, ultima decizie a Curții de Apel Cluj, favorabilă lui Aurel Olărean, va putea fi, dacă o instanță superioară nu va infirma decizia instanței ardelene, un prilej demult așteptat de fostul primar al municipiului Rădăuți de a reintra în spațiul public. Nemaiavând nimic de pierdut, este de așteptat că își va folosi toate abilitățile pentru a-și repera onoarea și, de ce nu, de a “popi” pe cât mai mulți dintre aceia care l-au “popit” pe el, din Primăria și Consiliul Local al municipiului Rădăuți. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …