Thursday , April 25 2024

Aurel Olărean a fost achitat în dosarul nevalidării consilierului local Simion Sticleț

Fostul primar al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, a fost achitat pentru fapta de „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”. El a fost trimis în judecată în 2014 pentru că, primar fiind, nu a vrut să-l valideze pe consilierul local Simion Sticleț

OLAREAN-sept-2013-800x600

Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de inculpatul Aurel Olărean împotriva sentinței penale din 23 octombrie 2015 pronunțată de Judecătoria Rădăuți. Judecătorii suceveni l-au achitat pe inculpa­tul Aurel Olărean pentru săvârșirea infrac­­­țiunii de abuz în serviciu contra in­­tere­selor persoanelor. Magistrații suceveni i-au aplicat inculpatului Aurel Olărean sancțiunea administrativă a amenzii în valoare de 1.000 de lei. In plus, acesta trebuie să plătească părții civile Simion Sticleț suma de 4.405 lei cu titlu de daune materiale, 3.000 de lei cu titlu de daune morale și 2.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare de la judecata în fond. Olărean trebuie să plătească statului suma de 2.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare din primă instanță. Decizia judecătorilor suceveni este definitivă.

In toamna anului 2015, Judecătoria Rădăuți îl condamnase pe Aurel Olărean la trei luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. La începutul anului 2014, fostul primar al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pe motiv că a refuzat să constate încetarea mandatului unui consilier local și să vacanteze postul. Conform re­chi­zi­­toriului transmis instanței, din luna iulie 2012, fostul edil al Rădăuțiului nu și-a îndeplinit, cu știință, atribuțiile de serviciu prevăzute în Statutul aleșilor locali și nu a propus Consiliului Local al municipiului Rădăuți să constate încetarea de drept a mandatului de consilier al lui Nistor Tătar, actualul primar al municipiului Rădăuți, care a fost ales și consilier județean și care a optat pentru funcția de consilier județean. Parchetul Curții de Apel Suceava a arătat că primarul nu a propus Consiliului Local al Municipiului Rădăuți să constate încetarea de drept a mandatului de consilier local, nu a semnat referatul constatator întocmit de secretarul municipiului Rădăuți și nu a inițiat un proiect de hotărâre prin care să se ia act de situația apărută și să se declare vacant locul consilierului care și-a dat demisia, deși avea obligația să-l includă pe ordinea de zi supusă dezbaterilor pentru prima ședință ordinară. Astfel, prin neîndeplinirea acestor atri­bu­­ții, primarul a cauzat o vătămare intereselor legale ale lui Simion Sticleț, următorul de pe lista de candidați ai USL pentru func­ția de consilier local al municipiului Ră­dăuți, de a îndeplini o funcție de autoritate publică și de a-și exercita mandatul încre­dințat în urma votului liber exprimat de către membrii colectivității locale, în fața cărora este responsabil.

Trebuie menționat că Prefectura Sucea­va a făcut, în februarie 2013, o plângere penală împotriva primarului Aurel Olărean pentru că refuza vacantarea a trei locuri de consilier local, după ce cei trei demisionaseră din Con­siliul Local Rădăuți. Trei consi­­lieri locali rădăuțeni aleși în urma ale­ge­­rilor locale din 2012 din partea USL s-au retras, unul dintre ei, Nistor Tătar (PSD), pentru că a optat pentru funcția de consilier județean, Lăcrămioara Loghin (PSD), care a câștigat concursul pentru funcția de administrator public al județului Suceava și Constantin Galan (PNL), care a fost ales deputat la alegerile parlamentare din decembrie 2012. Deși obligațiile stabilite de lege pentru primarul Aurel Olărean au fost evidente, acesta nu le-a pus în practică. In plângerile penale depuse anterior de Nistor Tătar și Simion Sticleț au fost vizați, ca făptuitori alături de Aurel Olărean, și fostul secretar al Primăriei – Haralambie Herghiligiu, dar și viceprimarul municipiului, Dumitru Ciubotariu. Procurorii au stabilit că cei doi nu pot fi trimiși în judecată, primul pentru că s-a achitat de obligațiile stabilite prin lege, al doilea pentru că nu avea atribuții în acest sens. Aurel Olărean este trimis în judecată și în dosarul denumit generic „Lotul Dîmbu”, în care magistrații Curții de Apel Cluj îi judecă și pe Dumitru Dîmbu, fost procuror șef al Secției urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, judecătorul rădăuțean Bogdan Bărbuță, omul de ­afa­­­ceri Constantin Babiuc, precum și alți inculpați, printre care și judecătoarea de la Rădăuți Daniela Prandea. In acest dosar, Aurel Olărean este judecat de asemenea pentru abuz în serviciu, dar și pentru șantaj și complicitate la șantaj. (Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …