Thursday , April 25 2024

Au trecut șase zile fără crize pentru pacienta operată de epilepsie la Suceava, săptămâna trecută

A declarat ieri, medicului epileptolog Ana Miron despre prima pacientă cu epilepsie operată la Suceava, o tânără de 21 de ani. Joi, 7 iunie, pe parcursul a aproximativ trei ore, o echipă medicală româno-germană, sub conducerea dr. Marec Von Lehe, neurochirurg și șeful departamentului de Neurochirurgie Ruppiner Klinken, din Germania, a efectuat prima intervenție chirurgicală din cadrul Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic Suceava  

După cum a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, medicul epileptolog Ana Miron, pacienta ­o­perată la sfârșitul săptămânii trecute la Spitalul Județean de către o echipă româno-germană se simte bine și nu a mai avut crize. “Suntem bucuroși că după șase zile starea pacientei este bună, fără crize. Va fi monitorizată pe termen lung”, a explicat medicul Ana Miron, coordonatorul Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic Suceava. Vă reamintim că săptămâna trecută, mai exact joi, pe data de 7 iunie, pe parcursul a aproximativ trei ore, o echipă medicală româno-germană, sub conducerea dr. Marec Von Lehe, neurochirurg și șeful departamentului de Neurochirurgie Ruppiner Klinken, din Germania, a efectuat prima intervenție chirurgicală din cadrul Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic Suceava. In urma investigațiilor de specialitate, pacienta a fost diagnosticată cu epilepsie mezială temporală farmacorezistentă, cu scleroză de hipocamp stâng, de către medicul epileptolog Ana Miron. La intervenția chirurgicală a asistat și prof. dr. Jorg Wellmer, epileptolog și șef al Departamentului Ruhr-Epileptologie de la Spitalul Universitar Knappschaftskrankenhaus Bochum, Germania, dar și medicul neurochirurg Anatoli Buzdugan, șeful secției de Neurochirurgie din cadrul spitalului sucevean. Dacă această operație ar fi avut loc în Germania, costurile ar fi ajuns la suma de aproximativ 45.000 de euro.

Pacienta este o tânără în vârstă de 21 de ani care a povestit că a avut prima criză de epilepsie la vârsta de 12 ani, dar din cauză că nu a fost diagnosticată corect și implicit nu a beneficiat de tratament corespunzător a ajuns să aibă și câte 20 de crize pe zi. “După ce am evaluat-o am depistat că poate fi ­o­perată”, a completat Ana Miron.

Menționăm că acest Centru de Epilepsie este singurul de acest fel din țară, în afara Bucureștiului. Coordonatorul proiectului, Ana Miron, medic specialist în Neurologie pediatrică și epileptolog, a explicat încă de anul trecut că acest centru va fi un satelit al Departamentului Ruhr-Epileptologie din cadrul Spitalului Clinic Universitar Knappschaftskrankenhaus, Bochum, din Germania. Printre premisele înființării acestui centru s-a aflat lipsa în regiune a unui Centru pentru Chirurgia Epilepsiei, până acum existând unul singur de acest fel, în București. Principalul scop este de a crește accesibilitatea pacienților cu epilepsie la tehnici moderne de diagnostic și la terapii adecvate, cu scăderea morbidității epileptice și creșterea calității vieții. Centrul de Epileptologie este un compartiment al secției de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean Suceava și se adresează în primul rând copiilor diagnosticați cu epilepsie la care tratamentul medicamentos nu dă rezultate și se impune intervenția chirurgicală. De acest compartiment cu șapte paturi se ocupă medicii Ana Miron și Anatoli Buzdugan. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …