Friday , April 26 2024

Atenție la căpușe! O adolescentă de 17 ani și un bărbat de 36 de ani au fost diagnosticați cu boala Lyme

Pentru alți doi pacienți, suspecți de aceeași maladie, se așteaptă rezultatele unor teste care să confirme sau să infirme boala. De la începutul anului, peste 300 de suceveni au necesitat asistență medicală după ce au fost înțepați de căpușe. Cel mai tânăr pacient este o fetiță în vârstă de doi ani, care a necesitat internare

 capusa


Așa cum reiese dintr-o statistică făcută publică de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava, de la începutul acestui an, au mai fost confirmate două cazuri de pacienți diagnosticați cu boala Lyme, iar pentru alți doi se așteaptă rezultatele unor teste mai complexe care să confirme sau să infirme boala. Pacienții nou diagnosticați cu această maladie sunt o adolescentă în vârstă de 17 ani și un bărbat în vârstă de 36 de ani, ambii din zona Rădăuți. In prezent, cei doi sunt în evidența medicilor de la secția de Boli Infecțioase a spitalului sucevean și urmează tratament de specialitate.
De la începutul acestui an, după cum reiese din declarațiile medicilor de la secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean, peste 300 de suceveni au necesitat asistență medicală după ce au fost înțepați de căpușe, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în lunile mai și iunie. Cel mai tânăr pacient este o fetiță în vârstă de doar doi ani, care a necesitat internare.
Cadrele medicale sunt în alertă, ținând cont de faptul că este plin sezon turistic, în perioada imediat următoare sunt organizate mai multe competiții montane și tot în această perioadă pădurile sunt pline de cei care culeg ciuperci și fructe de pădure.
Medicii recomandă în continuare celor mușcați să nu-și scoată singuri căpușele din piele și să se prezinte la spital pentru tratamentul profilactic. Toate persoanele mușcate de căpușe au fost direcționate către secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, unde au fost vaccinate și vor fi monitorizate în continuare pentru a se vedea dacă au contractat sau nu boala Lyme. Oamenii vin la spital speriați că s-ar putea îmbolnăvi și ca să fie siguri că li se extrage căpușa în totalitate. Simptomele unei mușcături de căpușă nedepistată imediat apar cam după o săptămână. Este vorba despre o erupție la locul mușcăturii, febră, amorțeală, mâncărime, greață și vomă, dar aceste insecte pot transmite și bacteria ce provoacă boala Lyme, putând afecta articulațiile, inima sau sistemul nervos. Printre simptomele bolii se numără și înroșirea locului mușcăturii, dureri musculare, transpirații, nas înfundat. Boala Lyme este o afecțiune infecțioasă gravă care afectează sistemul nervos și presupune un tratament complex care poate dura și câțiva ani, dacă nu este depistată la timp. Cunoscută și sub numele de “boala cu o mie de fețe”, boala Lyme este greu de diagnosticat și trebuie tratată din faze incipiente pentru a putea fi ținută cât mai bine sub control. Afectează întreg organismul și mizează pe simptome ale altor boli. Reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări. In ultimii ani a crescut numărul persoanelor mușcate de căpușe mai ales în mediul urban și nu se cunosc cauzele exacte ale acestui fenomen.
Conform datelor furnizate de DSP Suceava, în cursul anului trecut au fost confirmate trei cazuri de boală Lyme. Este vorba de trei femei cu vârste cuprinse între 25 și 46 de ani, toate din zona Rădăuți. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …