Tuesday , March 19 2024

Astăzi începe Bac-ul de toamnă

Aproape 1.300 de absolvenţi de liceu vor susţine examenul de Bacalaureat în această sesiune. La nivelul judeţului Suceava, Inspectoratul Scolar a aprobat înfiinţarea a patru centre de examen. Pentru sesiunea august-septembrie, probele scrise se vor desfăşura înaintea probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Pentru doi absolvenţi de liceu, din Fălticeni şi Moldoviţa, Comisia Judeţeană de examen a aprobat susţinerea acestor probe la domiciliu. Rezultatele Bac-ului de toamnă se vor afişa pe data de 1 septembrie, iar rezultatele eventualelor contestaţii se vor şti pe 6 septembrie 

bacalaureat scris

Astăzi va debuta examenul de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Pentru această sesiune, s-a decis organizarea probelor scrise înaintea celor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Astfel, 1.295 de absolvenţi de liceu din judeţul Suceava vor susţine examenul de maturitate în sesiunea de toamnă. Dintre aceştia, 342 de elevi sunt din zona Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, 351 de elevi din zona Rădăuţi, 403 elevi din zona Suceava şi 199 din zona Fălticeni. Intrucât unii dintre ei au susţinut una sau mai multe probe în sesiuni anterioare, însă nu au reuşit să promoveze examenul, numărul de elevi înscrişi diferă de la o probă la alta. La probele de competenţe au fost depuse 557 de cereri de înscriere, dintre care 182 la Proba A – Competenţe lingvistice de comunicare orală în limba romană, doi candidaţi vor susţine Proba B, şi anume Competenţe lingvistice de comunicare orală în limba maternă, limba ucraineană. 193 de absolvenţi de liceu vor susţine Proba C, Competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, dintre care 168 la limba engleză, 24 de candidaţi la limba franceză şi un singur candidat la limba germană. La Proba D, cea de evaluare a Competenţelor digitale, vor fi 180 de candidaţi.

Dintre probele scrise, cele mai multe cereri sunt la Proba la alegere a profilului şi specializării. Conform datelor furnizate de către Inspectoratul Scolar Suceava, pentru susţinerea Probei Ea, la Limba şi Literatura Română scris, au fost înregistrate 684 de cereri, iar la Proba Eb, cea de Limbă şi Literatură maternă, limba ucraineană, s-au înscris doar patru elevi. La Proba Ec, Proba obligatorie a profilului, au fost depuse  771 de cereri. 625 de candidaţi vor da examen la Matematică şi 146 la Istorie. După cum am menţionat, cei mai mulţi candidaţi vor fi în această sesiune la Proba Ed, Proba la alegere a profilului şi specializării, unde vor fi 783 de candidaţi, şi anume 13 la Fizică, 388 la Biologie, un singur absolvent de liceu din judeţ va da examen la Chimie. La disciplina Informatică sunt înscrişi 17 candidaţi, în timp ce pentru Geografie au optat 208. Pentru disciplina Logică, argumentare şi comunicare sunt 127 de candidaţi, la Psihologie sunt opt cereri de înscriere, la Economie şi Filosofie sunt patru, respectiv, doi candidaţi, iar la Sociologie vor da examen de Bacalaureat 15 absolvenţi de liceu.

In această sesiune de examen, există două cazuri speciale de susţinere a examenului de Bacalaureat la domiciliu, pentru doi elevi din Fălticeni şi Moldoviţa, cele două solicitări fiind aprobate de Comisia Judeţeană de Bacalaureat.

La nivelul judeţului Suceava, Inspectoratul Scolar Judeţean a aprobat organizarea a patru centre de examinare, şi anume la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, la Colegiul “Andronic Motrescu” din municipiul Rădăuţi şi la două unităţi de învăţământ liceal din Suceava, şi anume la Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” şi la Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret”, acest centru de examen având şi o subcomisie la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din municipiul Fălticeni.

Conform calendarului de susţinere a examenului de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie, probele scrise se vor desfăşura în perioada 21-24 august: proba scrisă la Limba şi Literatura Română – proba Ea este programată pentru astăzi, 21 august, urmând ca mâine, 22 august, să se desfăşoare proba scrisă la Limba şi Literatura maternă, aceasta fiind proba Eb. Miercuri, 23 august, este programată proba scrisă la Proba obligatorie a profilului – proba Ec, iar pe 24 august va avea loc Proba la alegere a profilului şi specializării, Ed.

Probele de evaluare a competenţelor  se vor desfăşura în perioada 25-31 august. Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba Română, proba A, se va desfăşura în intervalul 25-28 august şi tot pe data de 28 august este programată şi desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, care reprezintă proba B. Proba de evaluare a competenţelor digitale, proba D, va se va desfăşura în perioada 29-30 august, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, proba C, va avea loc în perioada 30-31 august 2017.

Rezultatele sesiunii din toamnă a examenului de Bacalaureat vor fi afişate pe data de 1 septembrie 2017, în jurul orelor 16:00 şi tot în aceeaşi zi, în intervalul  orar 16:00 – 20:00, vor putea fi depuse eventualele contestaţii, acestea urmând să fie soluţionate în perioada 2 – 5 septembrie. Pe data de 6 septembrie 2017 vor fi afişate rezultatele finale ale sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să fie declarat admis la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi să obţină cel puţin nota cinci la fiecare dintre probele scrise, însă media nu trebuie să fie mai mică de şase.

Absolvenţii de liceu care susţin în cursul zilei de astăzi proba scrisă la Limba şi Literatura Română au la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele lucrării. Subiectele vor fi structurate pe trei părţi. Primul subiect va fi unul de vocalubar, în timp ce ultima parte va consta în realizarea unui eseu. Candidaţii vor primi două tipuri de subiecte. Mai exact, absolvenţii de liceu care au terminat un profilului real, vocaţional sau tehnologic vor avea subiecte diferite de cei care au absolvit un profil uman sau pedagogic, acestea din urmă având un grad de dificultate mai ridicat. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Înscrierile la creşă sau la grădiniţă încep pe 27 mai

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 …