Saturday , April 20 2024

Artificii de calcul la ACET, pentru doi bănuți

O scădere cu aproximativ 50 de bani pe metrul cub la apă, în baza noilor prevederi legale de reducere a TVA-ului, a devenit un nou motiv de sancționare a sucevenilor robi ai sistemului ACET. La un million de metri cubi de apă, suma rotunjită pe muțește de ACET în defavoarea consumatorului ar fi de vreo 2.500 de lei. Suma este infimă și pentru consumator și pentru furnizor, dar arată constantul dispreț cu care-i trateaza ACET pe suceveni. Conducerea operatorului unic de apă și canal din județul Suceava va dormi liniștită în perioada următoare pentru că, dacă  firma administrată de Stefan Groza nu va  scoate decât ceva bănuți din afacerea mai puțin bănoasă după reducerea TVA la 9%, speră să își completeze profitul din TVA-ul pe canalizare și pe apa de ploaie, care a scăzut la doar 20% 

 apa calda [800x600]


Câteva calcule scot în evidență cea mai comică și dramatică totodată  construcție a afacerii ACET SA, firmă condusă de două decenii de Stefan Groza, bărbat ce în anii ’90 preluase o regie aflată în subordinea Primăriei Suceava – RAUCL. RAUCL s-a  transformat în timp în ACET SA, societate comercială cu acționariat unic Consiliul Județean Suceava, dezvoltată ulterior în operator unic regional de apă și canal la nivelul întregului județ Suceava, cu sau fără acceptul comunităților locale peste care ACET s-a făcut stăpân.
Stăpân deja pe activitățile de apă și canal din județ  SC ACET SA, condus de veșnicul manager Stefan Groza, apreciat de unii pentru abilitățile manageriale, criticat de alții pentru lipsa de milă pentru beneficiarii serviciilor ACET și, mai mult, valorificând din plin latura umană a relațiilor pesonale, a produs tehnic o mică inginerie financiară care nu folosește nimănui, decât cu titlu de performanță. Concret, după ce s-a decis în Parlament scăderea TVA  de la 24% la 20%, în cele din urmă la 9%  pentru o categorie de servicii publice,  SC ACET SA a calculat rapid suma pe care constribuabilii de rând vor trebui să o plătească în vistieria ACET.
Merită de menționat că toți contribuabilii din municipiul Suceava s-au bucurat când au aflat că va fi o diminuare  la 3,49 lei pe metrul cub de apă inclusiv TVA de la 4,33 lei, din cauza diminuării TVA  de la 24 la 9%. Sucevenii  care mai au în memorie calculele aritmetice din timpurile vechi, au identificat însă niște neconcordanțe în noile tarife, generoase, într-adevăr, pentru suceveni, dar neoneste.
Concret, scăderea de la 4,33 de lei pe metru cub  de apă consumată la 3,83 lei, inclusiv TVA din cauza reducerii TVA de la 24% la 9% este justificată doar atunci când prețul de referință ar fi fost cel știut de contribuabili, nu de contabilii firmei. Am făcut și un calcul – 2,59 bani la metrul cubi rezultați din rotunjiri de prețuri făcute pe “muțește” de ACET. La un milion  de metri cubi furnizațI, bănuții însumează ceva peste 2.500 de lei. Intrebarea rezonabilă este: merită asemenea “rotunjiri” pătarea onoarei unei entități precum SC ACET SA, operator regional în domeniul furnizării de apă și canalizare?. (Neculai ROSCA)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …