Friday , March 29 2024

Arcadie Plămadă nu permite lichidatorului accesul în fabrica de bere Solca

Arcadie Plamada [800x600]

  Tribunalul a decis intrarea în faliment a SC Bere Company Solca Fondat 1810 la jumătatea anului trecut dar nici până acum ACCER IPURL, lichidatorul desemnat de instanţă nu a reuşit să afle ce bunuri ale firmei mai există dincolo de gardul fabricii din Solca. Firma lui Plămadă a acumulat datorii totale de 2,1 milioane de lei la diferiţi creditori

Patronul rădăuţean Arcadie Plămadă (foto) este la fel de recalcitrant în relaţiile cu lichidatorul firmei Bere Company Solca Fondat 1810 la fel ca şi cu autorităţile, fie acestea primării, experţi numiţi de instanţă ori structuri guvernamentale deconcentrate. Doina Muntean, administratorul ACCER IPURL Suceava, lichidatorul firmei prin care Plămadă a preluat şi apoi a distrus fabrica de bere de la Solca a explicat că, după aproape un an de la deschiderea procedurii insolvenţei şi la mai bine de jumătate de an de când firma a intrat în faliment, încă nu i s-a permis accesul în interiorul unităţii, pentru a se putea face o evaluare a bunurilor ce vor trebui vândute pentru plata datoriilor firmei. Acestea sunt, conform datelor centralizate de lichidator, în sumă totală de 2,1 milioane de lei. In aceste condiţii, continuarea procedurii se face foarte greu. Ar exista varianta ca activele firmei să poată fi scoase la vânzare în baza evaluărilor făcute anterior de expertul care a efectuat o lucrare în dosarul penal în care Arcadie Plămadă este judecat pentru distrugere la Judecătoria Rădăuţi dar există slabe speranţe că cineva s-ar încumeta să cumpere bunurile firmei intrate în faliment în condiţii atât de nesigure.
Societatea Bere Company Solca Fondat 1810, patronată de Arcadie Plămadă, afaceristul rădăuţean judecat pentru distrugerea fabricii de bere de la Solca, vestigiu istoric vechi de peste 200 de ani a intrat în faliment la jumătatea anului trecut după ce anterior Primăria oraşului Solca a depus la Secţia civilă a Tribunalului Suceava o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva societăţii comerciale care avea datorii către primăria din localitate în sumă totală de 1,369 miliarde de lei vechi, rezultate din taxe şi impozite locale neplătite. Instanţa suceveană nu numai că a acceptat solicitarea făcută de Primăria oraşului Solca dar ulterior a decis să se ardă etapa insolvenţei, dispunând intrarea în faliment a societăţii patronate de Arcadie Plămadă, mai ales că acesta nu şi-a manifestat niciun moment dorinţa de a coopera cu judecătorul sindic şi cu administratorul judiciar numit de instanţă.
Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a dispus în luna noiembrie a anului 2011 trimiterea în judecată a patronului rădăuţean Arcadie Plămadă, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, degradarea unui monument istoric, executarea fără autorizaţie de lucrări în perimetrul unui monument istoric şi pentru efectuarea de săptături neautorizate în zona de protecţie a unui monument istoric. Conform Codului penal, el ar putea primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, după ce a distrus vechea fabrică de bere din Solca, pe care a vândut-o, practic, la fier vechi.
O expertiză prezentată instanţei în acest dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi a scos în evidenţă faptul că în contractul de vânzare cumpărare prin care Bere Company Solca Fondat 1810 a devenit proprietara fabricii din orăşelul bucovinean nu figurează niciun activ ca făcând parte din patrimoniu. Această concluzie poate conduce derularea procesului către două direcţii posibile – ori se va stabili că utilajele vechi de mai bine de două secole tăiate şi vândute la fier vechi nu au făcut parte din patrimoniul vechii fabrici de bere din Solca, proprietatea mănăstirii din localitate ori, pentru că atunci când s-a realizat vânzarea fabricii nu s-a respectat legislaţia în domeniu şi nu au fost prinse în actele de vânzare cumpărare informaţii care să ateste faptul că unele clădiri ce au făcut obiectul tranzacţiei fac parte din patrimoniul naţional, acest contract de vânzare – cumpărare dintre SAB Rădăuţi şi Bere Company Solca Fondat 1810 este nul. Următorul termen în acest dosar a fost stability pentru data de 31 ianuarie a.c.. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …

One comment

  1. Fabrica de bere Solca nu funcționează de mai bine de 8 ani . A fost vinduta la fer veiechi. Si sa ne aducem aminte ca a fost una dintre cele mai căutate beri pe timpul lui Ceaușescu . Păcat ca au ramas fara loc de munca 80% dintre locuitori din acest orașel !