Saturday , April 20 2024

Aproape 15 milioane de euro, restanțele sucevenilor la bugetul local

Anunțul a fost făcut ieri de primarul Ion Lungu u circa trei sferturi din datorii aparțin agenților economici . “Fac un apel la agenții economici, dar și la persoanele fizice să facă un efort, să plătească aceste dări la bugetul local, și cele restante și cele curente, pentru că altfel se adaugă penalități care pot dubla suma datorată”, a transmis primarul Lungu  

 primarie - 001 [800x600]


Sucevenii nu s-au înghesuit deloc la casie-riile Primăriei pentru a plăti taxele și impozitele locale, bani cu care administrația publică locală trebuie să funcționeze – să repare drumuri, să mențină în funcțiune unitățile de învățământ, să îngrijească parcurile, să facă trotuare, să aibă grijă de sportul sucevean, să ofere și minute de cultură și divertisment sucevenilor.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, că o pro­blemă foarte importantă pentru comunitatea suceveană în această săptămână  este legată de încasarea taxelor și impozitelor locale până la data de 30 iunie a.c., conform modificărilor le­gislative în domeniu din primăvara acestui an. “Se știe că termenul de încasare a fost amânat de pe data de 31 martie până pe 30 iunie. Acest lucru a dus la niște dezechilibre financiare pentru Primăria municipiului Suceava. Aduc la cunoștință faptul că astăzi, Primăria are de încasat 17,9 milioane de euro, taxe și impozite locale restante și curente. Din acestea, 3 milioane de euro de la persoane fizice, 14,9 milioane de euro de la persoane juridice. Taxele curente din acest an pe care ar trebui să le încasăm la data de 30 iunie sunt de aproximativ 3 milioane de euro”, a anunțat primarul Ion Lungu.  El a arătat că cele mai mari restanțe se în­registrează la impozitul pe clădiri la persoa­nele juridice – peste 54 de milioane de lei,  respectiv 12 milioane de euro, scadente la data de 30.06.2016. “Fac un apel la agenții economici, dar și la persoanele fizice să facă un efort, să plătească aceste dări la bugetul local, și cele restante și cele curente, pentru că altfel se adaugă majorări, penalități care pot dubla suma datorată”, a mai spus primarul Lungu. El a arătat că prin sistemul de plată electronic ghiseul.ro se pot face și plăți on-line, iar numărul acestor plăți este important și în creștere. Se pot face plăți cu cardul și la casieria Primăriei mu­nicipiului Suceava, precum și în numerar. “Eu sper ca cetățenii și agenții economici din oraș să înțeleagă mesajul meu pentru că toți ne dorim să avem un oraș mai frumos, mai curat, să îl dezvoltăm așa cum trebuie, dar pentru asta trebuie să încasăm bani pentru a avea și cu ce face aceste lucruri”, a spus primarul, care a mai arătat că, “din păcate, ceea ce eu estimam ca urmare a modificării Codului Fiscal, în sensul că mai întâi să fie încasate penalitățile și mai apoi debitul restant la amenzi, nu a produs efecte pozitive. Concret, am încasat doar cu 6% mai mult din amenzi față de anul precedent. Mulți cetățeni au venit în audiență la Primărie cerând să li se încaseze prima dată debitul. Am explicat că nu se poate fiindcă aceasta este legislația. Oamenii s-au întors acasă fără să plătească penalitățile. Nu poate să îi scutească nimeni de aceste penalități și așa cum am anunțat, aceste datorii vor crește de la o lună la alta și vor avea datorii tot mai mari la Primărie. Aștept cu emoție momentul 30 iunie pentru că avem dezechilibru în încasări și în plăți. Executarea bugetului pe anul 2016 depinde în mare măsură de încasările pe care le vom avea până pe data de 30 iunie”, a transmis primarul Ion Lungu. (N. ROSCA)
s=MsoNormal>În cazul în care sunteți afară:
 
– dacă aveți posibilitatea, îndepărtați-vă de clădiri, de stâlpi de electricitate, de cabluri, de copaci sau de alte obiecte care ar putea să cadă.
Dacă sunteți într-un vehicul:
– în mijloace de transport în comun, trebuie să rămâneți pe loc până se termină cutremurul, apoi urmați recomandările pe care le primiți;
– în mașină, opriți și rămâneți în interior;
– evitați să opriți pe poduri sau în tuneluri;
– evitați să opriți lângă clădiri, copaci, pasaje sau cabluri de electricitate.
Dacă sunteți sub dărâmături
– Nu aprindeți focul (lumânări, chibrituri etc.), folosiți o lanternă, dacă aveți;
– Încercați să vă acoperiți gura și nasul cu un material textil;
– Încercați să vă semnalați prezența folosind un fluier sau o lanternă;
– Loviți ritmic într-o țeavă sau într-un perete, astfel încât să puteți fi localizat. (T.V.)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …