Saturday , April 20 2024

Apele minerale din zona Dornelor, subiect de anchetă la Parchet

Anul trecut, Prefectura Suceava a verificat împreună cu alte structuri deconcentrate din județ mai multe aspecte legate de modul de atribuire a izvoarelor de apă minerală din Bazinul Dornelor. Există bănuiala că în parte din acestea apa era improprie consumului uman, dar cu toate acestea a fost extrasă, îmbuteliată și trimisă spre comercializare. Prefectul Constantin Harasim admite că s-au făcut verificări, s-a realizat un raport de 500 de pagini care a fost înaintat Parchetului, dar susține că aceste informații nu sunt destinate publicului

 ape minerale

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a preluat o sesizare din partea Instituției Prefectului din județul Suceava prin care s-a cerut cercetarea unor prezumtive activități infracționale în ceea ce privește alocarea de resurse – exploatări de ape minerale către unele firme de exploatare, îmbuteliere și comercializare a apelor minerale din Bazinul Dornelor. Instituția care administrează aceste resurse minerale este Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), condusă de Dumitru Radu. Sef regional este Diana Manuela Gășpărel, fost inspector general al Gărzii Regionale de Mediu Suceava.

Demersul a avut ca punct de plecare o reclamație care a fost transmisă către Ministerul Mediului în primă­vara anului 2016. Prefectura Suceava a primit o solicitare de verificare a aspectelor sesizate la începutul verii anului trecut. Corpul de inspectori al Prefecturii a constituit echipă comună cu reprezentanți ai mai multor structuri deconcentrate precum Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), cu care a redactat împreună un raport de aproape 500 de pagini privind felul în care au fost distribuite aceste resurse de apă firmelor de exploatare. In urma verificărilor efectuate s-a stabilit că în cel puțin un caz, apele minerale extrase, îmbuteliate și livrate spre consum public erau ne­conforme, după legislația în domeniu, consumului uman. Cantitatea trimisă spre comercializare, precum și numele firmei care a îmbuteliat acest produs nu sunt făcute publice.

Asta și pentru că ieri, prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a explicat că datele din raportul pe care l-a primit de la corpul de inspectori ai Prefecturii care a lucrat împreună cu reprezentanții structurilor deconcentrate mai sus amintite nu sunt destinate publicului: “Există un raport care nu este public. Instituțiile care au controlat atunci l-au dat spre parchet. Nu știu la ce parchet. Din câte știu, este vorba despre prezumții de acum doi-trei ani, când apa ar fi putut să fie afectată. Nu pot spune dacă rezultatele cuprinse în acel raport sunt în regulă sau nu. Le-am trimis la parchet să le verifice. Acest lucru s-a întâmplat în luna iulie, august sau la începutul lunii septembrie a anului trecut, nu țin minte exact”, a transmis telefonic prefectul Constantin Harasim, care a repetat în mai multe rânduri că, în conformitate cu prevederile Legii 544, privind accesul la informațiile de interes public, cele cuprinse în raport nu erau destinate publicului. In baza aceleiași legi 544 am depus solicitări atât la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, unde a fost depusă sesizarea penală venită din partea Prefecturii, cât și la Prefectură, precum și la Societatea Națională a Apelor ­Mi­­ne­­rale, pentru a afla mai multe informații despre acest subiect.

Dorim să aflăm dacă un subiect privind vânzarea pe piață a unor ape minerale exploatate din anumite iz­voare improprii consumului uman re­prezintă sau nu un caz de interes public, precum și multe alte amănunte legate de modul în care s-au realizat alocările de izvoare pentru fiecare firmă producătoare de ape minerale în zona Dornelor și, de asemenea, cine sunt indicați ca responsabili în raportul Prefecturii pentru eventuale în­călcări ale legislației în domeniu, dacă acestea s-au produs, și care au determinat Prefectura să se adreseze pro­curorilor, plus care sunt infracțiunile pentru care ar putea fi anchetați. (Neculai ROSCA)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …