Friday , April 19 2024

Apa de la Mălini, capturată doar pe hârtie de microhidrocentrale

Aceasta este opinia comisarului șef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache. Anterior, prin vocea primarului din Mălini, consemnată în adrese către structurile de mediu, se arăta că debitul constant al râului Suha Mare este afectat de activitatea celor patru microhidrocentrale din amonte. O explicație mai simplă ar fi reducerea nivelului de precipitații, ce a dus de la un an la altul la scăderea debitului râului și a afluenților acestuia. Unele voci din Mălini vorbesc despre faptul că viitoarele păstrăvării ale unor persoane cu influență din localitate nu au debit necesar pentru alimentarea cu apă proaspătă

microhidro

Un  subiect atipic transmis de Agen­ția de Protecția Mediului  – Suceava că­tre Garda Națională de Mediu – Su­ceava se referă la analizarea modului în care mai multe microhidrocentrale de pe râul Suha Mare, din comuna Mă­lini, au afectat debitul cursului de apă, astfel încât nu s-au mai putut realiza alimentări de apă și realiza rețele de  canalizare pe tot cursul râului Suha Ma­re, de la izvoare până la vărsarea acestuia în râul Moldova. Comisarul șef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, ne-a pus la dispoziție mai multe constatări ale inspectorilor Gărzii de Mediu Suceava care au efectuat verificări după ce primarul și comuna Mălini, precum și funcționarii de la Agenția de Protecție a Mediului Su­ceava au solicitat aceste controale, fiindcă microhidrocentralele poziționate în amontele râului Suha Mare lasă sa­tele din aval fără apă, iar Primăria din Mălini fără posibilitatea de a implementa realizarea unei rețele de alimen­tare cu apă, din lipsă de debit pe con­ducte.

Concret, Comisarii Gărzii de Mediu Suceava au evidențiat în prima parte a acestui an că, “cu ocazia verificărilor în te­ren, s-a constatat că centralele hidroelec­trice de mică putere nu funcțio­nează din cauza condițiilor meteo  (ninsori abundente) și a unei avarii la rețeaua electrică, iar debitul de apă pe râul Suha este normal”. Mai mult, cele patru microhidrocentrale de pe râul Suha funcționează “în cascadă”, iar aspectele semnalate fac referire la săderea nivelului apelor freatice și existența unor debite foarte mici ale râului Suha Ma­re. Comisarii Gărzii de Mediu au ară­tat că în conformitate cu prevederile legale, “satisfacerea ce­rin­țelor de apă ale ­po­pu­lației are prioritate fa­­ță de folosirea apei în alte scopuri. De asemenea, față de alte fo­lo­sin­țe, alimentarea cu apă pentru animale, reface­rea rezervei intangibile de apă după incendii, pre­cum și debitele ne­ce­sare menținerii echi­librului ecologic al ha­­bitatului acvatic revin în responsabilitatea autorităților locale. In cazul în care vor apărea noi folosințe de apă pe anumite sectoare (odată cu reali­zarea investiției privind alimentarea cu apă a comunei Mălini, n.r.), în si­tuația în care se va constata că nu este asigurat debitul salubru și necesarul de apă pentru alimentarea frontului de captare – pentru o asigurare a cerințelor de apă, se vor reanaliza debitele de servitute și se vor impune măsurile necesare în acest sens”.

Comisarii Gărzii de Mediu au precizat în actul de control că nu s-au constatat situații neconforme în ceea ce privește respectarea autorizațiilor de mediu. S-au purtat discuții cu primarul din Mălini, Petru Nistor, și cu repre­zen­tanții firmei care a amplasat microhidrocentrale pe râul Suha Mare, ce tra­versează comuna Mălini dintr-un capăt în celălalt.

O concluzie pertinentă a Gărzii de Me­diu Suceava vizează necesitatea îna­in­tării unei sesizări către SGA Suceava, întrucât din precizările primarului comunei Mălini, Petru Nistor, rezultă că pentru proiectul de înființare a siste­mu­lui de alimentare cu apă potabilă a comunei este necesar un debit mai mare de apă decât cel existent în timpul funcționării centralelor hidroelectrice de mică putere construite în amon­tele râului Suha Mare. Cu alte cuvinte, locuitorii satelor din Mălini pot să-și manifeste public nemulțumirea fa­ță de activitatea microhidrocentra­lelor din amontele râului Suha Mare și să ceară închiderea acestora pentru a beneficia de o presiune mai mare la robine­tele din case, când se va finaliza pro­­iectul de extindere a rețelei de apă în satele comunei sau vor accepta ca pe râul Suha Mare să funcționeze în continuare microhidrocentralele, care uneori șomează fiindcă debitul cursului de apă nu asigură funcționarea instalațiilor de producere a energiei electrice.

Dacă mai adăugăm faptul că în me­diul local se vorbește despre interese ale unor investitori locali de a prelua pe cursul superior al râului Suha Mare un debit cât mai mare pentru alimentarea unor păstrăvării pe cale să se realizeze în perioada următoare, discuțiile pri­vind soarta apei ce curge pe albia râului Suha Mare, prin comuna Mălini, devin tot mai complexe. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

3 comments

  1. De ce va aprindeti oameni buni? Aceasta este o falsa problema! Apa trece prin turbinele hidrocentralelor dar nu ramane aici ci curge la vale spre satul dvs! Hidrocentralele sunt o sursa curata de energie electrica care nu polueaza nici aerul si nici apa! Aici lucreaza si niste oameni din localitatea dvs. Se pot face si pastravarii in aval. Trebuie sa tineti cont de faptul ca debitul Suhei variaza in functie de anotimp! Trebuie gasite mai multe surse de apa pentru alimentarea localitatii ! La nevoie puturi obtinute prin foraje.

  2. Localnic Malini

    In Malini este o problema cu apa… Cred ca mai bine s-ar face un referendum pentru ca locuitorii comunei sa decida daca aceste microhidrocentrale sunt binevenite sau nu in zona. Ce este de preferat o investitie intr-o pastravarie sau o microhidrocentrala!? Microhidrocentralele au devenit o afacere f. buna in toata tara…si nu au tinut cont de normele de mediu(vezi: Romania te iubesc! PROTV)…oare nu exista interese mai presus de vointa/sanatatea populatiei!?

  3. Articolul nu este conform cu realitatea (din pacate).