Saturday , April 20 2024

Apă caldă şi căldură non-stop 30 de zile pentru toată lumea, apoi debranşări la asociaţiile cu datorii în creştere

Deocamdată, stocurile de biomasă pentru care Schweighoffer a acceptat să fie folosite de centrala de la Suceava ajung pentru 20 de zile, în condiţiile în care cele două milioane de lei de la Guvern nu au ajuns în conturile societăţii Bioenergy. Mai multe probleme în diferite zone ale Sucevei au fost înregistrate după reluarea furnizării apei calde şi a căldurii 

 termica si bioenergy [800x600]


Furnizarea apei calde şi a încălzirii în sistemul centralizat de termoficare al Sucevei se va face, conform ultimelor discuţii la nivelul municipalităţii, pe o durată de 30 de zile la toate asociaţiile de proprietari, indiferent cât de multe datorii sunt, după care se va trece la debranşările asociaţiilor de proprietari unde s-a constatat că nu sunt diminuate restanţele. Decizia s-a luat după o şedinţă informală a grupurilor de consilieri locali cu primarul Ion Lungu, şedinţă care a avut loc la Primărie în cursul zilei de joi şi care a fost ţinută în „taină”, departe de ochiii presei, pentru că s-au dorit a spune nişte lucruri delicate în absenţa presei, faţă de care există tentaţia unor consilieri de a amplifica scandalurile. Oricum, au fost consilieri locali care au absentat şi de la această şedinţă informală pentru că aveau treburi electorale, fiind în plină campanie.
Cu toate acestea, societăţii Termica SA Suceava – transportatorul, distribuitorul şi furnizorul energiei termice în sistemul centralizat din Suceava – i s-au comunicat, în urma şedinţei respective, că nu trebuie să fie sistate serviciile de termoficare la asociaţiile cu probleme mai devreme de 30 de zile. Directorul de termoficare al societăţii respective, Neculai Frunzaru, a confirmat că a primit o înştiinţare în acest sens şi a explicat că abia după ce se trece o lună de zile vor începe debranşările. „Primăria a dispus să dăm 30 de zile energie termică la toţi, fără a opri la vreo asociaţie de proprietari apa caldă sau căldura. In funcţie de plăţile care vor fi făcute, se va face un punctaj pe fiecare asociaţie şi apoi se ia o decizie cu privire la debranşări”, a declarat Neculai Frunzaru.
Menţionăm însă că varianta cu cele 30 de zile de furnizare non-stop a energiei termice în Suceava este una foarte optimistă. Asta în condiţiile în care societatea Bioenergy Suceava SRL – producătorul de energie termică al Sucevei – a primit de la compania Schweighoffer – furnizorul de biomasă – acordul de a folosi doar o cantitate suficientă pentru 20 de zile. Directorul societăţii Bioenergy, Vasile Ilie, a explicat că s-a reuşit acest lucru după ce a intervenit şi prefectul Florin Sinescu, în condiţiile în care au fost făcute demersuri la Guvern pentru alocarea unei sume de două milioane de lei, pe lângă cele 2,7 milioane de lei solicitate pentru a ridica sechestrul de pe masa lemnoasă. „Marfa de care putem dispune ajunge pentru 20 de zile. Schweighoffer a fost de acord după ce s-au făcut demersuri pentru a se primi bani de la Guvern şi după ce au avut loc discuţiile cu domnul prefect şi cu domnul Adrian Bodea. Din păcate, până acum (ieri după amiază – n.red.) nu au ajuns încă banii”, a declarat Vasile Ilie. El a precizat că banii de la Guvern urmau să fie daţi de Guvern pentru Primărie, iar municipalitatea trebuie să vireze mai departe banii la Bioenergy iar aceasta cărte Schweighoffer.
Reamintim că din cauza neîncasării de către Termica a unor debite şi penalităţi de la populaţie de aproape patru milioane de euro, furnizorul de energie nu a mai putut plăti contravaloarea mărfii livrate de producător, acumulându-se datorii de peste trei milioane de euro. La rândul său, producătorul de energie termică nu a putut plăti contravaloarea lemnului furnizat de Schweighoffer, datoriile acumulate fiind în sumă de 1,7 milioane de euro.
Schweighoffer a pus sechestru pe toată cantitatea de biomasă din curtea Bioenergy, care putea să ajungă centralei timp de aproape o lună şi jumătate. Asta a dus la oprirea centralei şi la imposibilitatea furnizării apei calde către populaţie. Abia după două săptămâni s-a putut debloca situaţia iar asta în condiţiile unor eforturi foarte mari şi, după cum au confirmat cei de la Termica, doar pe maxim 30 de zile, după care asociaţiile cu mari probleme riscă să nu mai primească apă cadlă şi căldură. Asta în cazul în care furnizorul de biomasă nu va lua aceeaşi măsură ca până acum.
In ce priveşte reluarea furnizării apei calde şi începerea furnizării de căldură, sunt câteva probleme care au apărut, însă nu pe magistralele de termoficare, ci la unele puncte termice şi la câteva blocuri. Directorul Neculai Frunzaru a spus că sunt situaţii de acestea în Burdujeni – punctele termice Cuza Vodă I, Cuza Vodă H şi Cămin Famos – precum şi la punctul termic Scoala generală 2.
O suspiciune de probleme ar fi la punctul termic Zamca 1, fiind în pericol încălzirea la o grădiniţă, iar la punctele termice Obcini 1 şi Obcini 4 au fost probleme care însă au fost soluţionate până pe la amiază. (Dan PRICOPE)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …