Friday , March 29 2024

Angajații din unitățile școlare din județul Suceava își vor primi salariile la timp, însă cele ale personalului IŞJ sunt încă blocate

„Faptul că s-au deblocat salariile în toate unitățile școlare, mai puțin pentru IŞJ Suceava, nu e o soluție, pentru că și activitatea personalului încadrat din IŞJ Suceava a fost desfășurată conform Codului Muncii, care precizează că orice activitate trebuie remunerată. În aceste condiții, ASI Suceava își rezervă dreptul pentru viitoare acțiuni”, a explicat Giani Leonte, președintele ASI Suceava. Se caută soluții pentru 40 de posturi pe care Ministerul Educației vrea să le taie, pentru ca mai apoi să fie deblocate salariile personalului din IŞJ Suceava

Cei peste 10.000 de angajați din învățământul sucevean își vor primi salariile la timp, plata urmând a fi efectuată mâine, excepție face însă personalul Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava. Deblocarea plății salariilor pentru aceștia este condiționată de identificarea unor soluții pentru 40 din cele 70 de posturi care nu se încadrează în alocarea bugetară aprobată pentru județul nostru. Aceasta este soluția rezultată în urma videoconferinței care a avut loc ieri dimineață, la inițiativa prefectului Sucevei, Alexandru Moldovan, la care au participat reprezentanții IșJ Suceava, ministrul Monica Anisie și directorul general Mihai Păunică, din cadrul Ministerului Educației. ”Prefectul județului Suceava a solicitat un raport detaliat care să cuprindă descrierea situației limită înregistrate, cauzele care au generat-o și măsurile dispuse pentru soluționare de către conducerea IșJ Suceava. Urmare acestei situații, prefectul județului Suceava a solicitat condu­cerii IșJ Suceava respectarea dispozițiilor Legii nr. 500/ 2002 privind finanțele publice, conform căreia este instituită obligativitatea ordonatorilor de credite de a utiliza creditele bugetare repartizate în condiții de economicitate, eficiență și eficacitate. Totodată, prefectul județului Suceava a solicitat conducerii IșJ Suceava să comunice imediat și nemijlocit orice eveniment care ar putea produce perturbarea desfășurării normale a activității în învățământul sucevean”, se arată într-un comunicat transmis de Prefectura Suceava.

Amintim că aplicația Edusal, prin care se fac plățile salariilor în învățământul preuniversitar, a fost blocată la începutul acestei săptămâni de către Ministerul Educației din cauza neconcordanței dintre numărul de norme aprobate și numărul cadrelor didactice angajate efectiv la nivelul județului, din care a rezultat un număr de 70 de posturi în plus.

”Pentru această lună, plata salariilor în județul nostru a fost condiționată de tăierea a 70 de norme, lucru solicitat de MEC fără niciun argument scris și în condițiile în care munca a fost efectuată. Această manieră de lucru a MEC o considerăm incalificabilă. Este inadmisibil să ceri tăierea unor norme la finalul primului semestru, în condițiile în care acestea au fost aprobate la începutului anului școlar. În urma videoconferinței de astăzi (ieri, n.r.) problema nu a fost rezolvată. Faptul că s-au deblocat salariile în toate unitățile școlare, mai puțin pentru IșJ Suceava, nu e o soluție, pentru că și activitatea personalului încadrat din IșJ Suceava a fost desfășurată conform Codului muncii, care precizează că orice activitate trebuie remunerată. În aceste condiții, ASI Suceava își rezervă dreptul pentru viitoare acțiuni”, a explicat Giani Leonte, președintele ASI Suceava.

Potrivit sindicaliștilor și reprezentanților IŞJ Suceava, s-a ajuns în situația de a avea 70 de posturi în plus față de schița de personal aprobată de Ministerul Educației din cauza claselor cu efective mici care funcționează în special în zona de munte, a claselor cu copii cu CES (cerințe educaționale speciale) și a minorităților integrate în învățământul de masă. Numărul posturilor didactice alocate fiecărei unități școlare se raportează la numărul standard de elevi pe clasă, drept urmare pe hârtie cifrele arată o anumită situație, iar realitatea din teren este cu totul alta. ”Dacă ar fi să analizăm situația ținând cont de specificul județului Suceava, ar trebui să mai primim posturi, nu să le taie. Cifrele ne omoară, pentru că una arată pe hârtie și alta este realitatea. Situația aceasta trenează de ani de zile, de pe vremea inspectorului școlar general Lazăr”, a declarat sindicalistul Gheorghe Şorodoc, reprezentantul ASI Suceava.

În cursul zilei de ieri, conducerea IșJ Suceava, alături de personalul din cadrul departamentelor Normare-Salarizare, Contabilitate și Resurse Umane au dezbătut situația celor 40 de posturi care nu se încadrează în alocarea bugetară. Se așteaptă soluții pe care Ministerul Educației să le accepte, pentru ca mai apoi să fie deblocate salariile personalului din IșJ Suceava. (Oana NUȚU)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …

2 comments

  1. Prea mulți pensionari în prelungirea activității care dau șpăgi mari să li se aprobe continuitatea pe post in defavoarea celor tineri care nu au locuri de muncă. Numai in învățământul sucevean a devenit o practică prelungirea activității pensionarilor care au salarii colosale. Să dea socoteala cine le aprobă cu așa niște salarii imense.

  2. Nu va este rusine sa sustineti niste incompetenti. Ori va identificati cu PSD-ul. Și asta din anul 2012..NERUSINAȚILOR,cu siguranta fac referire lar acesat ticalos agramat care conduce acest măreț sindicat. Rusine sa va fie .