Friday , March 29 2024

Angajatele de la Spital care întocmeau în fals dosare de pensii de handicap au scăpat de închisoare

Infirmiera Maria Axinte și asistenta Maria Andruhovici au fost condamnate la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Alte două femei au fost și ele condamnate la închisoare cu suspendare. Acestea au fost trimise în judecată pentru falsuri în dosare de pensii de handicap

sentina

Curtea de Apel Suceava a admis apelurile inculpatelor Rodica Luminița Morar, Maria ­A­xinte, Maria Andruhovici și Lucia Motoloveț. Judecătorii suceveni le-au condamnat pe cele patru la câte trei ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani. Decizia magistraților este definitivă.

La data de 20 septembrie 2016, Rodica Luminița Morar, pensionară, a fost condamnată la patru ani și șase luni de închisoare, Maria Axinte, infirmieră la Secția Neurologie a Spitalului Județean Suceava, la trei ani și șase luni de închisoare, Maria Andruhovici, asistent medical generalist la Secția Geriatrie a Spitalului Județean Suceava, la trei ani și șase luni de închisoare și Lucia Motoloveț, pensionară, la trei ani de închisoare. Pedepsele date de judecătorii de la Tribunalul Suceava erau cu executare.

În toamna anului 2015, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au finalizat urmărirea penală într-un dosar complex care are ca obiect 628 de infracțiuni comise de un număr de 35 de inculpați.

În urma unui denunț formulat în anul 2010, înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și ulterior la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, s-au făcut cercetări din care a rezultat că mai multe persoane, doctori la cabinete individuale sau angajați ai Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, la solicitarea persoanelor care aveau contact direct cu viitorii beneficiari ai pensiilor de invaliditate sau ai certificatelor de handicap au falsificat din 2009 și până la începutul anului 2011 înscrisuri din care ar rezulta că mai multe persoane de pe raza județului Suceava au fost supuse unor investigații medicale în urma cărora au fost diagnosticate cu diferite boli cronice, lucru ce nu corespundea realității.

„Cumpărătorilor” li se promitea, în schimbul unor sume de bani, obținerea actelor necesare, cât și pensionarea sau încadrarea în grad de invaliditate, ca urmare a pretinsei influențe exercitate pe lângă membrii comisiilor cu putere de decizie.

În urma perchezițiilor făcute la domiciliile persoanelor vizate de anchetă au fost găsite și ridicate acte medicale în diferite forme – formulare în alb aflate în uzul Spitalul Județean Suceava, o parte din acestea purtând diferite parafe aparținând doctorilor specialiști, parțial sau total completate cu diagnostice, internări, investigații medicale etc., precum și copii ale actelor de identitate ale clienților beneficiari, pe baza cărora se realizau completările actelor tipizate, conform nevoilor.

Majoritatea înscrisurilor medicale au fost falsificate de persoane care au dobândit cunoștințe medicale ca urmare a funcționării lor în cadrul secțiilor Spitalului Suceava.

Cei 35 de inculpați din dosar au fost acuzați de comiterea infracțiunilor de „trafic de influență”, „cumpărare de influență”, „fals material în înscrisuri sub semnătură privată”, „înșelăciune” și „uz de fals”. Prejudiciul din dosar se ridică la suma de 137.000 de lei. (D.Z.)

 

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …

One comment

  1. Dati-va demisia

    Este cineva acolo care are grija, le face bine hotilor