Saturday , April 20 2024

Amenzi în valoare de 15.000 lei acordate inspectorii ITM în luna iunie

Principalele deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă sunt : nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la munca de noapte; nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la munca suplimentară; nerespectarea prevederilor legale privind munca în sărbători legale; neîntocmire foi colective de prezență în concordanță cu timpul efectiv lucrat. Principalele deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă  se referă la faptul că nu s-au reglementat prin instrucțiuni proprii măsurile minimale ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă

 ITMtn

In perioada 26 – 30 iunie 2017 Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfășurat campania națională privind identificarea și combaterea munciii nedeclarate și respectarea prevederilor legale privind timpul de muncă precum și securitatea și sănătatea în muncă la societăți care au ca obiect de activitate protecție și gardă.

Obiectivele campaniei au fost: identificarea și combaterea muncii nedeclarate; eliminarea tuturor neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare; verificarea respectării de către societățile care au ca obiect de activitate protecție și gardă a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, referitoare la încheierea contractului individual de muncă(verificarea dosarului de personal și a existenței atestatului profesional), timpul de muncă și de odihnă, salarizare (garantarea în plată a salariului minim brut pe economie); verificarea respectării de către societățile care au ca obiect de activitate protecție și gardă a prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă cât și a prevederilor O.U.G. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a salariaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea, de către societățile care au obiect de activitate protecție și gardă,  a prevederilor legale menționate; identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca tinerilor.

Grupul țintă al campaniei îl reprezintă societățile care au obiect de activitate protecție și gardă.

La acțiune au participat un număr de 9 inspectorii de muncă care au controlat un număr de 4 angajatori. In urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 3 sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 11.000 lei.

Principalele deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă sunt : nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la munca de noapte; nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la munca suplimentară; nerespectarea prevederilor legale privind munca în sărbători legale; neîntocmire foi colective de prezență în concordanță cu timpul efectiv lucrat.

In aceeași perioadă, Serviciul Control Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, la inițiativa Inspecției Muncii, a desfășurat în completarea acțiunilor din Programul propriu o Campanie Națională privind verificarea modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la angajatorii care au ca obiect de activitate protecție și gardă.

La acțiune au participat un număr de 2 inspectorii de muncă care au controlat un număr de 9 angajatori cu 365 salariați, fiind sancționați 9 angajatori.

Pentru deficiențele constatate au fost aplicate un număr de 11 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.000 lei.

Principalele deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă  se referă la faptul că nu s-au reglementat prin instrucțiuni proprii măsurile minimale ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă ar fi trebuit implementate: reducerea intensității Si ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților : asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri. De asemenea, lucrătorul desemnat nu are pregătire în domeniul Securității și Sănătății în Muncă (SSM); nu s-a organizat păstrarea fișelor individuale de instruire la conducătorul locului de muncă; nu se deține autorizația de funcționare SSM pentru toate activitățile desfășurate; nu s-a elaborat regulamentul propriu de funcționare al CSSM (Comitetul de securitate și sănătate în muncă). (A.I.)

 

 

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …