Tuesday , April 23 2024

Ameninţată cu închiderea Agenţiei Curtea Domnească, BCR reduce de la 11% la 2,88% dobânda la creditul acordat unui sucevean

bcr__agentia_curtea_domneasca__suceava_74854900

Un sucevean care s-a adresat Protecţiei Consumatorului, reclamând dobânzile prea mari calculate de BCR pentru un credit de 203.000 de euro, a obţinut reducerea dobânzii. Totodată unitatea bancară a fost amendată cu 5.000 de lei. BCR trebuie să restituie clientului aproximativ 68.000 de euro, bani pe care i-a încasat în plus din 2010

Ameninţată cu sancţiuni dure de către Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, inclusiv cu închiderea unei agenţii, Banca Comercială Română a decis să respecte decizia instanţei şi să reducă dobânda pe care un client o plăteşte la creditul ipotecar.
BCR a semnat cu clientul un act adiţional prin care se stabileşte că dobânda creditului scade de la peste 11% şi va fi formată din Euribor (dobânda de referinţă pe piaţa interbancară la finanţarea în euro) la şase luni (0,34% în acest moment) ^ 1,5 puncte procentuale. Dobânda anuală efectivă a creditului este de 2,88% în acest moment, luând în calcul şi comisionul de administrare (spre comparaţie, BCR plăteşte 1,9 – 2,2% pe an pentru depozitele la termen în euro cu scadenţe mai lungi).
De asemenea, BCR trebuie să restituie clientului aproximativ 68.000 de euro, bani pe care i-a încasat în plus din 2010, informează economica.net.
În 2007, G.M. din Suceava a luat un credit ipotecar în valoare de 203.000 de euro, pe o perioadă de 25 de ani, de la BCR. După un an în care dobânda a fost fixă, de 7,4%, aceasta a fost calculată de către banca, după aşa numita, dobândă de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă o marjă de 1,5 pp.
După ce a constatat că dobânda creditului său doar creşte, ajungând la 11%, în timp ce referinţa pieţei la euro, Euribor, scade continuu de la declanşarea crizei, clientul s-a adresat OPC Suceava în 2010.
Protecţia Consumatorului a amendat BCR şi a dispus ca dobânda să fie calculată în funcţie de Euribor, la care să se adauge marja de 1,5 pp.
Instanţa a dat dreptate OPC, însă BCR a ales să nu aplice această formulă, ci alta, prin care dobânda totală a creditului a rămas nechimbată la peste 11%.
A urmat o nouă plângere depusă de client la ANPC în 2012, care a amendat din nou BCR şi a dispus ca banca să încheie un act adiţional prin care formula de dobândă să fie modificată aşa cum ceruse anterior. BCR a atacat procesul verbal de contravenţie în instanţă. La începutul acestei luni, magistraţii au dat dreptate OPC, printr-o sentinţă definitivă.
După rămânerea definitivă a deciziei instanţei, CJPC Suceava a somat banca să plătească amenda de 5.000 de lei până în data de 16 octombrie 2013, iar până în 21 octombrie să modifice actul adiţional şi să restituie banii încasaţi în plus începând cu noiembrie 2010. Conform economica.net, pentru a se asigura că aplică prevederile din procesul verbal, OPC a ameninţat BCR cu închiderea Agenţiei Curtea Domnească din Suceava, la care este înregistrat creditul clientului.
În cele din urmă, în ultima zi din termenul limită, BCR a propus clientului un act adiţional care respectă prevederile validate de instanţă, document ce a fost semnat de către părţi.
Comisarul-şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Vasile Latiş, a mai declarat că instituţia a primit, luni, din partea Direcţiei Juridice-Biroul Litigii din cadrul băncii respective o adresă prin care se specifică faptul că s-a achitat amenda de 5.000 de lei şi că urmează să încheie cu clientul un act adiţional cu noua dobândă.
“În urma acestui act adiţional va fi operată modificarea în sistemul informatic al băncii, urmând să fie recalculate sumele datorate conform noului procent de dobândă, urmând să fie restituite clientului sumele ce vor rezulta ca fiind achitate în plus faţă de sumele datorate de acesta”, a spus Latiş, care a precizat că sumele vor fi restituite în contul clientului. El a mai spus că după punerea în aplicare a dispoziţiilor instanţei, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava va fi informat de bancă, printr-o altă adresă, privind măsurile luate. Latiş a menţionat că CJPC Suceava a câştigat sau are pe rol mai multe acţiuni de acest gen. (O.S.)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …