Tuesday , March 19 2024
Breaking News

Ambasadorul Germaniei anunţă pentru Suceava “un moment strategic” în privinţa investiţiilor

Ieri, Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei, aflat în vizită la Suceava, a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din judeţ. In perspectiva unor eventuale investiţii, membri ai Camerei de Comerţ a Bavariei vor veni în acest an la Suceava. Există o zonă de interes tot mai mare pentru diversificarea activităţii legate de prelucrarea lemnului, dar sunt oportunităţi şi în industria alimentară, industria mecanică. Ambasadorul german consideră că un punct de greutate îl constituie legătura Suceava – Cernăuţi – Schwaben. Gheorghe Flutur a declarat că intenţionează să organizeze un infotur al mănăstirilor şi bisericilor din lemn pentru agenţiile de turism germane, care să includă şi un specific legat de gastronomie şi tradiţii u preşedintele CJ l-a invitat pe ambasador pe 20 septembrie la Oktoberfest în Est, la Gura Humorului flutur cu ambasador

Ieri, Ambasadorul Republicii Federale Germane, E.S. Cord Meier-Klodt, a efectuat o vizită în judeţul Suceava. El s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai mediului de afaceri sucevean. Întâlnirea a avut loc începând cu ora 11, la Palatul Administrativ.

Întâlnirea cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din judeţul Suceava a fost – din perspectiva Sucevei – o ocazie de promo­vare a oportunităţilor de investiţie din zona noastră, precum şi a eventualelor probleme în coo­perarea economică bilaterală.

Din perspectiva ambasadorului german, întâlnirea cu mediul de afaceri a fost un aşa-numit „fact-finding”, dar din ce a explicat apoi într-o conferinţă de pre­să a rezultat că termenul utilizat trebuie înţeles dintr-o abordare modernă a sensului acestei sintagme.

Precizăm că sensul vechi al „fact finding” se referea la sarcina unei persoane sau a unui grup de persoane care se află într-o procedură judiciară sau administrativă care are responsabilitatea de a determina faptele relevante pentru a decide o controversă.

O ceva mai modernă abordare ţine însă de identificarea unor situaţii care pot fi exploatate economic, în absenţa unor controverse sau în orice caz cu diminuarea considerabilă a acestora, de regulă într-o manieră „win-win”. Printre cele mai bune metode de „fact-finding” cu implicaţii în economie sunt vizitele efectuate la faţa locului, de persoane cu o anumită pregătire sau care au acces la pâr­ghii diferite care pot influenţa într-o anumită manieră anumite decizii, iar acele persoane au posibilitatea interac­ţionării cu cât mai mulţi reprezentanţi din zonele de interes vizate de un „fact-finding”. De altfel, „vizitele de constatare” au ajuns aproape exemplul cel mai la îndemână de „fact-finding”.

Pliat pe o abordare de business, „fact-finding” s-ar putea traduce prin „stadiul de descoperire într-o anchetă sau investigaţie ori cercetare în care sunt furnizate informaţii care au fost preluate utilizând instrumente cât mai transparent şi care sunt sau vor fi prezentate ori asamblate într-un raport, cu sau fără recomandările persoanei care a făcut cercetarea – de preferinţă cu, şi de regulă după ce au fost verificate”.oameni de afaceri cu ambasador germania

Prima concluzie a „fact-findingului”: este un moment strategic, firmele germane vor să-şi extindă prezenţa tot mai mult în afara arcului carpatic

Cel puţin oficial, acest „fact-finding” pare a avea implicaţii economice bene­fice pentru Suceava. Cel puţin aşa rezultă din declaraţiile pe care le-a făcut amba­sadorul german într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele CJ, Gheorghe Flutur. Astfel, diplomatul german a declarat că „este un moment strategic” şi că misiunea sa e să identifice noi locaţii de investiţii în această zonă.

Pornind de la faptul că firmele germane joacă un rol extrem de important în România, iar în ţară Germania este pri­mul partener comercial şi al doilea investitor, diplomatul german a arătat că, deşi firmele germane joacă un rol important în ţara noastră, în multe zone se confruntă deja cu anumite limitări: lipsa forţei de muncă şi uneori lipsa infrastructurii şi cu alte probleme de ordin general.

Practic, „momentul strategic” ar fi de­finit de ambasadorul german prin prisma moştenirii legate de rolul pe care l-a jucat minoritatea germană, ceea ce se reflectă şi în activitatea liceelor şi la universitate şi, pe de altă parte, prin oportunităţile pe care le-ar putea oferi zona unor potenţiali investitori germani, tot mai interesaţi să-şi extindă aria de preocupare de afaceri în afara arcului carpatic. „Sunt aici şi pentru că nivelul actual nu corespunde deloc potenţialului care există. Cercurile economice germane sunt concentrate în momentul de faţă în Transilvania, la Cluj, la Timişoara, la Braşov, dar au început să caute şi alternative. Asta se vede deja în vecinătate, la Iaşi. Aici nu e nivelul care a existat în trecut. De aceea sunt aici, pentru a discuta cum putem să atragem acest interes la un moment atât de strategic. Nu suntem unde dorim să fim, dar văd o posibilitate pentru viitor destul de concretă”, a mai spus ambasadorul.

Într-un astfel de moment, oameni de afaceri germani au început să se uite în alte direcţii, să caute oportunităţi noi, iar acum o regiune cum este şi Bucovina poate prezenta „avantajele sale comparative”.

„Sperăm că vom avea mai multe autostrăzi concrete, dar şi o autostradă virtuală, digitală poate juca un rol im­por­­tant pentru firmele de profil”, a spus Cord Meier-Klodt, legat însă de perspectivele ceva mai îndepărtate ale unei eventuale colaborări economice mai aprofundate.

Legăturile cu comunitatea germană şi colaborarea trilaterală Suceava – Cernăuţi – Schwaben sunt lucruri de care partea germană a ţinut cont

Misiunea „fact-finding” a ţinut cont şi de realitatea din teren şi nu are în vedere în mod exclusiv dezvoltarea şi perspectivele economice, ci şi alte aspecte sociale, culturale şi administrative. De alt­fel, într-o manieră transparentă, acest lucru a fost confirmat şi explicat destul de clar de ambasador. „Nu este secret. E evident că mă bucur extrem de mult că facem asta, nu într-un spaţiu abstract, dar pe baza relaţiilor româno-germane regionale extrem de concrete: relaţia între Augsburg şi Suceava. Subliniez elementul foarte important, pentru că este o relaţie nu doar bilaterală, ci trilaterală, incluzând şi regiunea Cernăuţi, ceea ce este un element extrem de important, de a sublinia relaţiile bune şi cu Ucraina. Este un moment important pentru dezvoltarea relaţiilor în viitor”, a spus Cord Meier-Klodt.

De altfel, şi Gheorghe Flutur a ţinut să laude parteneriatul Suceava – Schwa­ben – Cernăuţi şi proiectele comune din domeniile învăţământului special, cultural, să­nă­tăţii, universitar şi turismului. Preşedintele Consiliului Judeţean Sucea­va a declarat vineri, după discuţii cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, că a avut o convorbire foar­te agreabilă despre oportunităţi, perspective şi legături dintre Suceava-Bucovina şi Germania. „Am punc­tat un proiect-pilot de succes, parte­neriatul Schwaben-Suceava, care funcţio­­nează de 21 de ani şi cred că prea puţin s-a vorbit de acest lucru, mai ales că acest parteneriat a produs efecte pozitive concrete în multe domenii, social, cultural, al sănătăţii, educaţiei, învăţământului dual”, a spus Gheorghe Flutur.

Moştenirea culturală este un aspect de care, de asemenea, se ţine cont, ambasa­dorul german precizând că nu este la pri­ma vizită în judeţul Suceava şi că a mai efectuat o vizită privată la unele mănăs­tiri, cu reprezentanţii minorităţii germane.

Flutur: Suntem pe locul 1 la lapte şi fructe de pădure, dar cumpărăm Danone, deşi nu are fabrică la Suceava

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că în cadrul discuţiilor cu mediul de afaceri, preşedintele CCI Suceava, Nicolae Troaşe, a prezentat un studiu de oportunităţi de investiţii în judeţ. El a arătat că o oportunitate ar fi în industria mobilei, unde Suceava a avut tradiţie, calitatea lemnului fiind excep­ţională şi că trebuie să se adauge valoare mai mare, iar Suceava să nu fie doar exportator de cherestea. „Un prim investitor pentru mobilă sculptată a venit, trimis de la Augsburg aici, dornic să investească în viitorul Parc Industrial de la Salcea. Deja ne-am mişcat în direcţia asta. Încercăm mai mult să convingem”, a declarat Gheorghe Flutur.

Pe parcursul discuţiilor cu oamenii de afaceri suceveni a fost evidenţiat şi acest aspect. De altfel, unele din remarcile pe ca­re Gheorghe Flutur le-a făcut în scurtul timp cât presei i s-a permis intrarea la dis­­cuţii ţin mai mult de patriotismul local.

Pe scurta perioadă cât timp presei i s-a permis să ia imagini de la discuţia cu oamenii de afaceri a rezultat că există o zonă de interes tot mai mare pentru diversificarea activităţii legate de prelucrarea lemnului.

Totodată, sunt oportunităţi şi în industria alimentară, industria mecanică, mai ales că la USV sunt pregătiţi ingineri mecanici, electromecanici, meserii care se caută, dar că sunt şi şcoli industriale şi licee şi că în acelaşi timp ar trebui dezvoltat învăţământul dual. „Am convenit să ne întâlnim, să lăsăm oamenii de afaceri să aleagă, dar ei trebuie să ştie unde ar putea să investească”, a mai precizat Gheorghe Flutur la conferinţa comună cu ambasadorul.

Totuşi, la întâlnirea cu oamenii de afa­ceri situaţia prezentată a fost chiar mai detaliată. „Suntem pe primul loc (pe ţară) la lapte (producţie). La fel, tot pe primul loc pe ţară este Suceava la fructe de pădure. Si totuşi noi cumpărăm Danone din ­maga­zin. Poate că ar trebui să aducem Danone la Suceava”, a spus Gheorghe Flutur.

Seful CJ Suceava: Tendinţa din Occident se schimbă, Capitalul începe să meargă unde este forţă de muncă

Ambasadorul a confirmat câteva din zonele comune de interes şi în prezen­tarea făcută la conferinţa de presă a ţinut să evidenţieze, subtil totuşi, că „învăţă­mântul dual este modelul german”.

Din punctul de vedere al lui Gheorghe Flutur şi probabil într-o legătură cu ceea ce ar putea însemna „momentul strategic” la care s-a referit ambasadorul Germaniei, este vorba de schimbarea unei paradigme: capitalul urmăreşte forţa de muncă, nu invers.

În acest sens, Flutur a spus că se confirmă cele discutate cu un an în urmă, la Forumul Expo Real de la Munchen, cu cei de la Camera de Comerţ şi Industrie din Bavaria, şi anume că mentalitatea din Occident cum că trebuie să vină forţa de muncă la ei se schimbă şi tot mai mult este trendul de a duce capitalul acolo unde este forţa de muncă. Precizăm că la Munchen au fost discuţii de pregătire a învăţământului dual pentru eventualii investitori în judeţul Suceava şi care ar trebui să găsească forţă de muncă ce este calificată în diverse domenii. În urma vizitei de ieri s-a concluzionat că demersurile au început să aibă succes, în sensul că se înfiinţează clase de învăţământ dual în judeţ.

În ceea ce priveşte o primă perspectivă mai apropiată, este vizita unor oameni de afaceri germani în Suceava. De aceea ambasadorul a avut o întâlnire cu repre­zen­tanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, pentru că doreşte să fie pregătită temeinic această întâlnire. „Pregătim vizita Camerei de Comerţ şi Industrie a Bava­riei la Suceava în cursul acestui an, dorim să pregătim temei­nic această întâlnire. Am discutat despre potenţialul uriaş al turismului cultural, al agroturismului. Investitorii încep să se uite şi la Suceava şi la Iaşi. E un dezavantaj lipsa unei autostrăzi, dar un investitor nu trebuie să se gândească doar când e gata autostrada. Poate că venirea unui grup mare de investitori va face ca autostrada să apară mai repede”, a subliniat Gheorghe Flutur.

Turismul: ambasadorul Germaniei spune despre mănăstiri că sunt extraordinare, Flutur îl invită şi la Oktoberfest în Est

Unul dintre punctele comune a fost legat de turism. „Am discutat despre ­tu­­rism şi despre potenţialul uriaş şi cu totul particular al Bucovinei în ceea ce priveşte turismul cultural, agroturism, dar şi a culturii tradiţionale, care are o componentă puternică germană în Bucovina”, a spus Gheorghe Flutur la conferinţa comună. El a adresat şi invitaţia pentru un infotur în care să se prezinte Bucovina agenţiilor de turism germane care să vină să vadă originalul în Buco­vina. „Organizăm un infotur pentru a arăta monumentele UNESCO, bisericile din lemn, rezervaţiile naturale, gastronomia, tradi­ţiile şi alte lucruri care nu se cunosc suficient”, a declarat Gheorghe Flutur. Atât la conferinţa de presă comună, cât şi la discuţiile cu oamenii de afaceri, Gheorghe Flutur a mai spus că este un mare interes în acest sens pentru că a crescut numărul de turişti germani care vizitează Bucovina. „În ultimul timp ponderea turiştilor germani este din ce în ce mai mare. Sunt turişti care vin cu autocarul în special şi sperăm să se finalizeze DN 18 pentru a putea ajunge mai uşor turistul la Vatra Dornei ca să viziteze Bucovina”, a completat Flutur.

La conferinţa de presă, ambasadorul Germaniei a spus despre mănăstiri că sunt „fără precedent, extraordinare”. Răspunzând unei întrebări pe această temă, diplomatul german a spus că a vizitat mă­­năs­­­tirea Suceviţa şi mănăstirea Voro­neţ. Răspunzând unei alte întrebări cu privire la faptul că investiţiile germane în turism s-au concentrat, în estul Europei, pe segmentul de litoral bulgăresc de la Marea Neagră, ambasadorul a spus că, deşi nu este „cel mai mare specialist în turism”, faptul poate fi explicat prin aceea că turistul modern are preferinţe diverse şi că deşi se poate vorbi despre un turism de masă, poate fi şi un turism axat pe alte segmente de nişă.

Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a arătat că în privinţa turismului mai sunt şi alte lucruri de arătat şi de oferit. În acest sens, l-a invitat pe diplomatul german să participe, în 20 septembrie, la Oktoberfest în Est, la Gura Humorului, când împre­ună cu regiunea Schwaben se va or­ga­niza acest eveniment de toamnă. Gheorghe Flutur a spus că şi la astfel de evenimente se poate promova Bucovina, se pot purta discuţii despre investiţii şi despre afaceri. De altfel, la întâlnirea cu oamenii de ­afa­­ceri suceveni el a dat exemplul manifestărilor de la Braşov de anul trecut şi care au fost un succes, după care a precizat că de organizare se va ocupa o firmă din Braşov. De asemenea, Flutur a sugerat oamenilor de afaceri prezenţi ca, după un model german, să rezerve angajaţilor câte o masă la acest eveniment unde se vor putea discuta atât chestiuni private, cât şi eventuale afaceri. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Înscrierile la creşă sau la grădiniţă încep pe 27 mai

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 …

5 comments

  1. Gargara gen Flutur! N-a facut nimic…doar urla Bucovina de dimineata pana seara! N

  2. De peste 20 ani Flutur ne tot ” abureste ” cu promisiuni desarte fara nici o finalitate , in timp ce societatile industriale ( care aveau productie in proportie de 80 % pt. export ) au fost date pe aproape nimic si si desfiintate astfel disparand locurile de munca si posibilitatile de mentinere a unei vieti economico- sociale decente in Suceava !!!!
    In aceste conditii mai exista niste societati cu activitati de comert cu produse ” de la altii” care se vor inchide treptat in conditiile in care DISPARITIA LOCURILOR DE MUNCA A GENERAT O DEPOPULARE MASIVA CONTINUA A LOCALITATILOR JUDETULUI SUCEAVA !!!!
    Aceasta depopulare va duce si la alte fenomene in ceea ce priveste existenta si dezvoltarea localitatilor si institutiilor !!!!!

  3. @Nicoleta…liderii sunt o parte dintre ei slab pregatiti dar sunt hoti si banditi ,aici este problema ! Daca un ales bine pregatit sau slab pregatit nu se pune in slujba cetateanului care l-a votat aici se ajunge ! Datorii de 76 miliarde euro si se fura in continuare,investitii zero ! Realizati ca Suceava este folosita doar in alegeri in rest este lasata mereu la urma? Intreprinderi productive zero,autostrazi zero in schimb alesi gen Flutur ii dau o sa fie si vai ce program grozav avem ! Ai fost ministru si ai omorat gainile,ai fost presedinte si l’ai adus la putere pe Basescu ce a nenorocit tara,ai incurajat mafia terenurilor impingand mereu in fata oameni compromisi,de astapesedistii nu-i mai baga in seama,pentru ca nu sunt nicicum mai presus.Basescu a ramas in politica sa o salveze pe Udrea etc !

  4. Ce sa mai vorbim,viata se va schimba in bine! Neamtul vine cu bani si cu tehnologie iar “alesi locali gen Flutur si Lungu sau pesedeii” vor administra banii …viata neica ! Mai o mocanita, o sarma,un mititel si uite asa ne dezvoltam…

  5. Avem lideri slab pregatiti in arta diplomatiei.
    In relatiile diplomatice, nu exista prietenii. Exista doar interese.
    Tactica aplicata este urmatoarea:
    Pasul 1: – ti se arunca praf in ochi, cu potentialele oportunitati si ti se face capul mare. Incepi sa visezi la ce ar putea sa fie, si nu mai rationezi in propriul interes.
    Pasul 2: – ti se pune s..la in coaste, sa iti vinzi pe nimic resursele.

    Niste oameni pregatiti ar fi vazut din avion ca vizita are stransa legatura cu:
    -punga de gaz pe care sta Podisul Sucevei-70-80 mld.$
    -zacamintele de aur de la Carlibaba-80-100 mld.$
    -izvoarele de apa potabila cu ph neutru aflate in conservare in Bucovina- nepretuite, pentru criza ce va urma in 30-50 ani.

    Mare atentie!