Saturday , May 4 2024

Amatorismul sucevean, făcut varză de Bruxelles

La începutul săptămânii, Comisia Europeană a publicat motivarea eliminării Sucevei din competiția pentru titlul de Capitală europeană a culturii. A fost apreciată prezentarea făcută de reprezentantul din Ucraina și înfrățirea cu orașul Cernăuți, dar “membrii juriului nu au reușit să găsească un element suficient de puternic care să susțină acest parteneriat, ideea fiind bună dar fără șanse reale de a fi pusă în practică”. De asemenea, bazarea programului  Sucevei pe povești și mitologii a fost considerată de către juriu o greșeală, nefiind identificată “o legătură concretă cu contemporaneitatea. Nu este o viziune care să aducă mitologia în prezent. Nu este clar cum reprezentanții culturii (chiar și puțini) sunt invitați să își aducă contribuția la acest program”, se spune în motivarea CE 

 sigla capitala europeana copy


Comisia Europeană a publicat zilele trecute  motivarea respingerii candidaturii Sucevei în competiția pentru titlul de capitală europeană a culturii în 2021. Experții de la Bruxelles au adus critici modului în care a fost întocmită oferta culturală a Sucevei. “Programul nu a fost întocmit corespunzător, și  nu există o legătură concretă cu contemporaneitatea” sau “Nu este o viziune care să aducă mitologia în prezent. Nu este clar cum reprezentanții culturii (chiar și puțini) sunt invitați să își aducă contribuția la acest program”, sunt frazele care ne-au descalificat din competiție.  În același timp, juriul “a fost însă impresionat de ideile inovative în ceea ce privește implicarea părinților în utilizarea poveștilor tradiționale pentru a-și educa copiii”.
Totodată, aceștia au apreciat colaborarea cu Ucraina dar, membrii juriului nu au reușit să găsească un element suficient de puternic care să susțină acest parteriat, “ideea fiind bună dar fără șanse reale de a fi pusă în practică. Echipa de jurizare a menționat că nu s-a mediatizat în zonă acest proiect și șansele de a fi pus în practică sunt slabe. Din strategie lipsește implicarea cetățenilor, lipsind comunități culturale diferite din program “
Motivarea respingerii candidaturii noastre din această competeție
“Suceava și-a prezentat oferta cu numele “Inspiră, Imaginează-ți, Simte”. Oferta a avut două mari motivații, și anume să prezinte frumusețea, istoria dar și spiritualitatea acestei regiuni dar și să micșoreze diferențele dintre curentul cultural actual oferit de mediul urban și așteptările oamenilor. Programul are patru secțiuni care se împletesc reciproc în jurul temelor de Poveste, Mit, Folclor și Legendă.
Bugetul propus este de 25 de milioane de euro, dintre care 19 milioane de euro urmează să fie alocate când programul va fi pus în practică. Această ofertă are sprijinul autorităților locale cât și al partidelor politice importante. Echipa de prezentare a proiectului din partea comunității, a menționat că spiritualitatea și religia sunt la ele acasă, la Suceava. Orașul se află la marginea Uniunii Europene și reprezintă puctul de legătură cu Europa de Est. Membrii echipei de prezentare au analizat de asemenea și oferta făcută de Sibiu în 2007 și, în mod deosebit, cum ECOC a crescut veniturile în comunitate. Juriul a avut plăcerea de a asculta un reprezentant din Ucraina care a vorbit despre beneficiile aduse ambelor părți, ca urmare a înfrățirii dintre Suceava și Cernăuți. Acest parteneriat implică și responsabilități dar și fonduri (care provin probabil de la EU, aspect neconfirmat însă). Acest parteneriat a reprezentat un factor important în prezentarea ofertei Sucevei, al cărei program s-a bazat pe povești și mitologii care pot alcătui o bază pentru cultura contemporană. Scopul a fost acela, ca programul să fie accesibil pentru aproximativ 80% din totalul populației. Membrii juriului au considerat că la acest nivel, programul nu a fost întocmit corespunzător, și că nu există o legătură concretă cu contemporaneitatea. Nu este o viziune care să aducă mitologia în prezent. Nu este clar cum reprezentanții culturii (chiar și puțini) sunt invitați să își aducă contribuția la acest program. Juriul a fost însă impresionat de ideile inovative în ceea ce privește implicarea părinților în utilizarea poveștilor tradiționale pentru a-și educa copiii, menționându-se că această piață a cărților pentru copii este una foarte dezvoltată în Europa. Cât privește parteneriatul cu Ucraina, membrii juriului nu au reușit să găsească un element suficient de puternic care să susțină acest parteneriat, ideea fiind bună dar fără șanse reale de a fi pusă în practică.
Echipa de jurizare a menționat că nu s-a mediatizat în zonă acest proiect și șansele de a fi pus în practică sunt slabe. Din strategie lipsește implicarea cetățenilor, lipsind comunități culturale diferite din program, iar postului de director artistic nu îi este acordată importanță. In concluzie, punctul forte al prezentării a fost parteneriatul cu Cernăuți, care poate se va concretiza cu fonduri Europene”.  (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Un nou volum al poetului sucevean Doru Mihai Mateiciuc va fi lansat săptămâna viitoare la Biblioteca Bucovinei

Vineri, 10 mai 2024, la ora 11.00, la Biblioteca Bucovinei ”I.G. Sbiera” va avea loc …

2 comments

  1. Hai sa visam ca suntem un oas cu deschidere la mare si sa aplicam pt un proiect cu orasul cu vechime in fabricarea de corabii.
    Oamenii care s-au implicat in acest proiect merita tot respectul, insa cu profund rect pentru munca lor si timpul perdut, nu cred ca au avut buni coordonatori pentru energia consumata de ei pe aceasta tema.
    Punct.

  2. Daca Suceava a crezut ca se poate integra ca si oras cultural European, deja idea era sortita esecului.
    Suceava ar trebui sa gandeasca realist ce proiecte poate atrage inainte de a visa ca este un oras cultural European.
    E nevoie de munca multa, care poate fi realizata de oameni cu viziune, ceea ce momentan nu se vede.