Thursday , April 25 2024

Alexandru Big, elevul care a luat argintul la Olimpiada Internaţională de Chimie, face naveta zilnic câte 50 de kilometri

 “Emoţiile au fost pe măsura dificultăţii probelor, dar acestea şi-au făcut loc cu adevărat abia la festivitatea de premiere, când membrii juriului au început să decerneze premiile. Emoţiile au fost colosale, aş putea spune”, a explicat elevul Colegiului Naţional “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului care a câştigat medalia de argint în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Chimie “D.I. Mendeleev”, din Armenia. Alexandru Big este de loc din satul Negrileasa, comuna Stulpicani, şi este nevoit să facă naveta în fiecare zi cu un microbuz şcolar până la liceul din Gura Humorului. Distanţa dintre satul în care elevul are domiciliul şi oraşul Gura Humorului este de aproximativ 25 de kilometri. Alexandru Big se pregăteşte pentru o nouă olimpiadă internaţională de chimie, de data aceasta mai mare, ce va avea loc în Azerbaijan

 alexandru big [800x600]


Elevul sucevean Silvestru Alexandru Big, din clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, care a obţinut medalia de argint în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Chimie “D.I. Mendeleev” ce s-a desfăşurat în perioada 3 – 9 mai 2015 în Armenia, a explicat că gradul de dificultate a probelor din cadrul olimpiadei a fost ridicat. “Competiţia a constat în parcurgerea a trei probe, timp de cinci ore fiecare, dintre care două probe teoretice şi una practică sau experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme, la alegere dintr-un set de trei, pentru fiecare din cele 5 secţiuni incluse: chimie-fizică, ştiinţele vieţii şi ale polimerilor, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică. In ceea ce priveşte dificultatea subiectelor de concurs, trebuie să recunosc că acestea nu au fost nici pe departe cele mai uşoare subiecte pe care le-am avut vreodată de rezolvat, dar cu toate acestea nu m-am pierdut cu firea. Am încercat să scot tot ce-am avut mai bun din mine şi astfel am reuşit să obţin o medalie la această competiţie”, a declarat elevul Silvestru Alexandru Big.
Totodată, olimpicul sucevean a precizat că emoţiile nu au lipsit pe tot parcursul concursului, însă festivitatea de premiere l-a copleşit, mai ales că nimeni nu i-a spus dinainte că a obţinut un premiu. “Emoţiile au fost pe măsura dificultăţii probelor, dar acestea şi-au facut loc cu adevarat abia la festivitatea de premiere, când membrii juriului au început să decerneze premiile. Asta pentru că nu se ştiau premianţii, aceştia fiind strigaţi în ordinea descrescătoare a locurilor din clasament. Emoţiile au fost colosale, aş putea spune”, a explicat olimpicul sucevean.
Pe lângă premiul important obţinut în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Chimie din Armenia, Silvestru Alexandru Big a mai obţinut şi în anii anteriori distincţii şi premii importante. “In ceea ce priveşte performanţele din acest an, precum şi din anii anteriori, la această disciplină, pot să spun că am mai obţinut o menţiune MECS în cadrul Oimpiadei Naţionale de Chimie, o menţiune specială, anul trecut, la aceeaşi competiţie precum şi o calificare în lotul naţional lărgit de chimie, iar în clasa a X-a (doar) o calificare la etapa naţională. De asemenea, am obţinut câteva distincţii notabile la competiţiile naţionale şi la alte discipline cum ar fi matematica şi fizica”, a mai spus Silvestru Alexandru Big.
Profesoara de Chimie, Mariana Zup a fost cea care l-a îndrumat pe olimpicul Alexandru Big şi, după cum a spus ea: “am muncit cot la cot”. Mariana Zup are doar cuvinte de laudă la adresa elevului pe care l-a pregătit, spunând că, pe lângă inteligenţa pe care o are, Alexandru Big este şi un copil foarte muncitor şi dornic să se autodepăşească. De asemenea, profesoara Zup a mai spus că pe tot parcursul celor patru ani de liceu au muncit foarte mult, atât la partea teoretică, cât şi la partea practică din laborator, însă toate eforturile au dat roade. “Este un elev foarte inteligent şi foarte muncitor. Pentru aceste rezultate ne pregătim încă din clasa a IX-a, iar toate orele de muncă au meritat. Prin această medalie, Alexandru ne-a făcut cinste, atât nouă ca şcoală, cât şi părinţilor”, a declarat profesoara Mariana Zup.
Aceasta a mai spus că a fost greu să concureze cu elevi din Bucureşti şi Iaşi, unde sunt marile centre universitare, ca urmare, elevii de acolo au beneficiat de alte performanţe materiale, însă Alexandru Big a ţinut morţiş să se afirme şi să aducă un plus, atât României, cât şi judeţului Suceava, precum şi unităţii şcolare unde învaţă.
Mariana Zup a mai spus că olimpicul nu este din Gura Humorului, ci din satul Negrileasa din comuna Stulpicani şi este nevoit să facă naveta în fiecare zi cu un microbuz şcolar. Distanţa dintre satul în care elevul are domiciliul şi oraşul Gura Humorului este de aproximativ 25 de kilometri, însă aceasta nu l-a împiedicat pe Alexandru Big să devină olimpic internaţional.
Tot de la profesoara Zup am aflat că olimpicul va urma Facultatea de Medicină de la Cluj şi este singurul din cei şase elevi din lotul reprezentativ al României care rămâne în ţară pentru a studia. De asemenea, acesta va susţine sesiunea specială de Bacalaureat ce va avea loc în perioada 16 – 29 mai a.c. în judeţul Ilfov, pentru că în perioada stabilită a BAC-ului se va pregăti pentru Olimpiada Internaţională de Chimie ce va avea loc în Azerbaijan. La această olimpiadă s-au calificat 20 de elevi, însă în lotul lărgit se vor califica doar patru, după susţinerea unui alt concurs.
Totodată, conducerea Colegiului Naţional “Alexandru cel Bun” Gura Humorului a fost alături de elevul Silvestru Alexandru Big susţinându-l pe tot parcursul celor patru ani de pregătiri intense. (Iulia-Greta NIGA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

One comment

  1. bravo tinere, tine-o tot asa!