Thursday , March 28 2024

“Afacerea vizând licitația pășunilor din Liteni, o manipulare în scop electoral, provocată artificial de o doamnă fost consilier local”

“Prin această problemă artificial creată, doamna fost consilier Balan a blocat pentru 2 ani de zile acordarea subvențiilor pe teren și animale unui număr de aproximativ 40 de fermieri de bună credință, care nu au avut nicio vină”. O bună parte a investițiilor din orașul Liteni, care erau în program să înceapă anul viitor, sunt în curs de finalizare chiar anul acesta . Interviu cu primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii

 liteni 2


– Domnule primar Tomiță Onisii, este al treilea mandat pe care l-ați câștigat în fruntea orașului Liteni, la alegerile locale din luna iunie a acestui an. Perioada electorală a fost grevată, pe lângă angajamentele electorale, și de probleme din finalul precedentului mandat, care au fost ridicate de contracandidați, privind licitația ce a vizat atribuirea suprafețelor de pășune pentru crescătorii de animale din orașul Liteni. Cum s-a rezolvat această dispută?
– Licitația pentru atribuirea suprafeței de 380 de hectare de pășune în orașul Liteni a fost corectă, din punctul meu de vedere, atât în ceea ce privește legalitatea, cât și transparența. La scurt timp după închirierea suprafețelor de pășune crescătorilor de animale, un fost consilier local, doamna Lenuța Balan, a inventat acest scandal pentru a câștiga bunăvoința crescătorilor de animale cu scopul de a-i manipula în  perspectiva campaniei electorale din anul 2016.  Cu toate că s-a făcut mult tam-tam pentru nimic, prin toate mijloacele, mai ales că înainte de proces au fost publicate articole care aveau rolul nu neapărat să influențeze opinia magistraților, ci mai degrabă să apeleze la opinia publică, pe care să o convingă că licitația nu a avut niciun temei legal, eu nu am avut nicio îndoială în ceea ce privește corectitudinea organizării licitației de atribuire a pășunilor. Procedura, din punctul meu de vedere, a fost una exemplară în ceea ce privește asigurarea legalității și a transparenței. Acest lucru este demonstrat și de faptul că mai multe localități, la vremea respectivă, au preluat procedura de la Liteni ca un model de bună practică. În comisia de licitație au fost prezenți specialiști ai Primăriei, ai Consiliului Local, medicul veterinar și un reprezentat al Direcției Agricole Județene Suceava, toate persoane competente. Menționez că orice persoană care întrunea condițiile legale putea să participe la această licitație, pentru a închiria o suprafață de pășune, conform caietului de sarcini. Licitația a fost în plic închis, ofertanții au depus în fața comisiei oferta, iar la expirarea timpului de predare a ofertelor plicurile s-au deschis în fața crescătorilor de animale care au participat la licitație, astfel încât toți au știut rezultatul la finalizarea licitației. Un crescător de animale sfătuit de doamna Lenuța Balan a luat în derâdere această licitație pentru că avea ocupat deja un trup de pășune, deținut în arendă pînă la data organizării licitației și mergând pe considerentul că nu va putea pierde, nu a adjudecat nicio suprafață de pășune cu sumele ofertate. Ar putea fi vorba despre o neînțelegere a prevederilor legale referitoare la organizarea și desfășurarea pășunatului pe trupurile de pășune administrate de către Consiliul Local al orașului Liteni. Important este însă că în campania inițiată de fostul consilier Lenuța Balan, care ulterior a candidat la funcția de primar, împreună cu  acest crescător de animale, transformat în victimă,  și cu un alt crescător de animale care practic a participat și a adjudecat o suprafață de 20,00 ha care în anumite perioade transformă o parte din pășune în parcare tiruri, crescătorie de păsări etc, au inițiat o acțiune în instanță pentru anularea licitațiilor și a contractelor de închiriere, blocând pentru 2 ani de zile acordarea subvențiilor pe teren și animale unui număr de aproximativ 40 de fermieri de bună credință, care nu au avut nicio vină.
– V-ați temut că reclamațiile ce au ajuns în instanță privind licitațiile la izlazuri vă vor afecta cariera politică?
– Nicidecum. A fost un scandal artificial creat pentru campania electorală ce urma să vină, care este acum de domeniul trecutului. Instanța a rezolvat cu celeritate cauza, cu toate că s-au făcut demersuri în a se înțelege că hotărârea Consiliului Local de organizare a pășunatului a fost adoptată în aceeași zi cu organizarea licitației.
– Toate contractele rezultate din licitație au rămas deci în vigoare?
– Desigur, și acest lucru a fost consfințit de decizia instanței de judecată. Este vorba despre contractele încheiate în data de 7 mai 2015. Dar problema cea mai importantă este aceea că blocându-se artificial această licitație, crescătorii de animale nu au beneficiat de subvenții pe cap de animal și pentru terenuri. Cred că sunt câteva miliarde de lei vechi de care crescătorii de animale nu s-au putut folosi în această perioadă pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole, și mă refer aici la anul 2015, iar pentru anul 2016, de asemenea, acești crescători de animale au fost puși în imposibilitatea de a depune cereri la APIA Suceava pentru acordarea subvențiilor legale pe acele suprafețe de pășune închiriate.
Din discuțiile cu ei am înțeles că sunt foarte revoltați împotriva celor care au blocat artificial accesul la subvenții prin tergiversarea punerii în aplicare a rezultatului licitației din primă­vara anului 2015. Este vorba despre acel fost consilier și alte două – trei persoa­ne împotriva cărora crescătorii de animale din Liteni, cei cărora li s-a împiedicat depunerea documentației pentru obținerea subvențiilor, se vor în­drepta, pe căi legale, pentru a fi despăgubiți. Nu știu exact care sunt procedurile APIA  în astfel de situații, însă există posibilitatea ca o parte dintre fermieri să rămână pierduți de bani și se vor adresa prin instanță direct îm­potriva celor care au bulversat situația în mod tendențios, pentru a obține re­pa­rațiile materiale cuvenite. De reținut că timp de șapte ani, cei care au câștigat licitațiile sunt proprietarii de facto ai pășunilor. Au toate prerogativele în acest sens. Sunt abilitați să depună că­tre toate entitățile demersuri pentru obținerea drepturilor stabilite prin lege ca orice proprietar de teren. Intrând în acest litigiu inventat, ei au fost blocați.
Aceasta a constituit problema principală cu care a trebuit, eu și echipa mea, să ne confruntăm în timpul campaniei electorale. Pentru că viza o pe­rioadă mai mare de timp, iar dacă si­tuația se prelungea, crescătorii de animale onești erau tot mai mult pre­judiciați prin aceste demersuri incorecte. Ca susținător al crescătorilor de animale din orașul Liteni, aceasta a fost prioritatea de început a celui de-al treilea mandat, pentru ca oamenii să își intre în drepturi. Fiindcă, trebuie să recunoaștem, în localitatea noastră creșterea animalelor reprezintă o sursă principală de venit pentru o mare parte din populație. M-am ocupat direct pentru a expune instanței cum stau lucrurile în mod real pentru a se lua o decizie corectă, ceea ce s-a și întâmplat, de altfel.liteni 3
– Aveți în vedere măsuri pe care să le luați împotriva celor care au determinat această stare de lucruri ce ar fi putut să vă afecteze inclusiv cariera publică?
– Noi încercăm să-i ajutăm pe cetățeni să se facă acea reparație, ca oamenii să intre în posesia sumelor provenite din subvenții ce sunt blocate și, dacă se poate, să fie recuperați banii care s-au pierdut. Așteptăm redactarea hotărârii de la Curtea de Apel pe care o vom prezenta la APIA pentru a se debloca situația, crescă­torii de animale să intre în po­sesia sumelor cuvenite. Vom vedea ce demersuri putem legal să facem în acest sens. Dacă banii nu vor fi recuperați, cei care au creat această situație vor trebui să răspundă pentru că sumele nu sunt neglijabile și, în plus, o componentă importantă a acestor subvenții viza și efectuarea de lucrări de întreținere, fertilizare, lucrări de aducțiune a apei la pășuni, care nu au putut fi realizate.
 O bună parte a investițiilor din orașul Liteni, care erau în program să înceapă anul viitor, sunt în curs de finalizare chiar anul acesta
– Din discuțiile anterioare, am re­ținut că în Liteni au fost și sunt în de­rulare și alte ini­­țiative, proiecte  realizate ori în curs de realizare pentru că de aceea a fost reales primar Tomiță Onisii, pentru al treilea mandat, să le termine pe cele începute și să înceapă altele noi. Cu ce realizări și cu ce ofertă ați convins încă o dată electoralul litenean să vă acorde încre­derea?
– Chiar dacă am fost ocupat îndeajuns înainte și după alegeri cu problema expusă mai înainte, vitală pentru cres­cătorii de animale din Liteni, investițiile din oraș nu s-au oprit nicicum, ba dimpotrivă, am urgentat unele lucrări, desigur, pe măsura fondurilor pe care le-am avut la dispoziție. Sun­­tem din acest punct de vedere într-un stadiu peste ce ne-am propus. Avem în execuție lucrări pe străzile Găinărie, I.V. Liteanu, Rotunzii, Bucșei și To­locilor, lucrări de construcție a rețe­le­lor de canalizare și ulterior reabilitare a drumurilor,  pentru anul viitor. Acum pe strada Bucșei este construită în totalitate rețeaua de canalizare. A fost montată rețeaua de canalizare și am coborât cu această investiție și pe strada Pârâului. Lucrările de canalizare de pe Strada Tolocilor sunt realizate în proporție de 90%. Aceste lucrări, ce erau programate pentru anul viitor a fost posibil să fie realizate anul acesta deoarece proiectul de extindere a rețelei de canalizare în orașul Liteni și de realizare a Stației de epurare a fost reanalizat împreună cu reprezentanții Fondului de Mediu și s-au schimbat unele soluții tehnice. Erau zone în care aveam săpături foarte adânci, condițiile de lucru fiind speciale și costurile pe măsură. Am renunțat la acele săpături care coborau chiar și până la 12 metri adâncime și am realizat stații de pompare intermediare. În acest fel ne-a mai rămas la dispoziție o sumă de bani destul de im­portantă pe care am destinat-o rea­li­zării de lucrări pe străzile mai îna­inte amin­tite, ca­re altcumva ar fi intrat în inves­tiții în anii viitori. Pe o altă stradă din zona centrală a orașu­lui, programată inițial peste doi ani, suntem în fa­ză de realizare a circa 50% din con­strucția rețelei de cana­lizare. Ne apropiem de Dis­pen­sarul uman  și suntem pregătiți să realizăm circa 800 de metri de rețea de alimentare cu apă. Sunt proiecte care urmau să fie realizate în anii următori – 2017, 2018, dar din cauza fenomenului accentuat de secetă și a unui număr mare de cereri din partea cetățenilor am căutat soluții ca până la sfârșitul anului acesta cetă­țenii din zone importante ale orașului, unde densitatea po­pulației este mare, să beneficieze de aceste servicii de canalizare și aduc­țiune de apă înainte de termen.liteni 4
– Alte proiecte?
– Am început din iarna 2015-2016 extinderea frontului de captare a apei potabile în Liteni. Acesta asigura un debit pentru 24 de ore undeva la 600 de metri cubi. Dar în perioadele în care precipitațiile au fost deficitare, s-a ajuns și la 1000 de metri cubi solicitați într-o zi. În acest fel, sistemul de captare a intrat în impas, consumul ajungând să fie mai mare decât capacitatea de captare. Trebuie spus că inițial am început cu două puțuri forate cu diametru de 1000 milimetri. Ulterior am mai adăugat încă două puțuri, din care unul a fost destinat exclusiv nevoilor PSI – de stingere a incen­diilor. Avem acum o capacitate de a asigura zilnic o cantitate de 1500 de metri cubi de apă potabilă. Conform statisticilor, anul acesta a fost cel mai călduros din ultimul secol, precipitațiile au fost puține, nivelul pânzei freatice a scăzut dramatic. În 2005, un studiu hidrologic privind fronturile de captare a apei freatice a găsit apa la 3,3 metri adâncime iar în 2016 am găsit apa la 6,5 metri adâncime. În aceste condiții, a trebuit să coborâm și noi cu puțurile de captare, în mod corespunzător.  Concomitent, suntem într-un stadiu foarte avansat cu lucrările la Stația de distribuție din satul  Siliștea. Avem acolo un bazin de distribuție de 400 de metri cubi, care va fi bine izolat, ca pe timp de vară să fie păstrate proprietățile apei. Actualele bazine sunt din oțel, iar în timpul verii apa se încălzește și acest lucru duce uneori la condiții speciale de înmagazinare. După ce se va da drumul la stația de distribuție gravitațională, satul Siliștea va beneficia de o rețea de distribuție a apei potabile. Distribuția gravitațională înseamnă și economii pe care le vom face la plata energiei electrice. Este vorba de circa 4 miliarde de lei vechi pe care îi vom investi în continuare în extinderea sistemului public de distribuție a apei, dar și menținerea unui preț acceptabil de furnizare a apei către locuitorii orașului Liteni.
– Una dintre temele dezbaterii publice și implicit a referendumului organizat anul acesta privind revenirea Liteniului la rangul de comună a fost cea referitoare la faptul că drumul județean ce traversează localitatea nu poate fi reabilitat decât pe cheltuială proprie. Ce se întâmplă acum?
– Chiar în aceste zile a venit în Liteni o comisie de la Consiliul Județean privind întabularea DJ 208A, care leagă municipiul Suceava de județul Iași și care trece prin Liteni. Am înțeles că există un proiect pentru modernizarea acestui drum și care se află într-un stadiu destul de avansat. Am mai aflat că există un master-plan privind realizarea unui drum expres, care să treacă prin zona noastră, dar până atunci noi trebuie să ne gospodărim. Astfel, după ce vom termina montarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, se va trece la moder­nizarea străzilor unde s-a intervenit. Unele proiecte vizează asfaltarea, altele betonarea drumurilor, pentru această din urmă soluție optând în cazul drumurilor în pantă. Drumurile betonate au o durată de viață mai lungă, iar cheltuielile de întreținere sunt mai mici, în condițiile în care costurile de realizare sunt asemănătoare cu cele pentru asfaltare. Plus că aici, la Liteni, la confluența râurilor Suceava cu Siretul, avem cele mai bune agregate din zona Moldovei. Avem, deci, și materie primă bună și ieftină la îndemână pentru a se putea interveni cu forțele proprii pentru eventualele reparații. Avem și alte proiecte și pot da un exemplu pe care l-am mai pomenit. Am avut și o hotărâre de guvern privind finanțarea asfaltării a 36 de kilomentri de străzi în orașul Liteni prin programul PNDI. Era stabilit și constructorul. După căderea Guvernului Ungu­reanu, în luna mai 2012, aceste investiții au fost blocate. Nimeni nu a mai adus vorba până în aceste zile, când au venit cei de la Consiliul Județean Suceava pentru reabilitarea și modernizarea drumului județean Suceava – Liteni – Dolhasca. Așa că, momentan, singura certitudine pentru mine și locuitorii orașului Liteni este bugetul local și în perspectivă depunerea de proiecte pentru a obține fonduri guvernamentale sau europene odată cu deblocarea axelor de finanțare și lansarea sesiunilor de depunere a proiectelor. Sunt convins că vom continua dezvoltarea localității. (A consemnat Neculai ROSCA)
 
 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …